Här kan du läsa om tidigare elever på ES musik, om vad de gör nu och deras planer för framtiden.
Veckans gäst är Nikita Dinic Båland, från Gislaved. Nikita gick ES musik 2016 – 2019 och hade då instrumenten sång och gitarr som sina val. Efter ett sabbatsår jobbar Nikita nu som musiklärare på en mellanstadieskola i Gislaveds kommun.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estet var jättebra och superrolig. Jag bytte program från samhäll till estet och ångrar det inte alls. De estetiska ämnena var en superbra komplettering till allt det teoretiska, det gjorde att man orkade mer och fick vila hjärnan med att göra något extra kul som man brinner för. Positivt var även att kunna välja i princip alla andra kurser som fanns på skolan att läsa till trots att de inte tillhör estet i grunden.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten valde jag att ta ett sabbatsår och jobba då jag kände att det kan vara skönt att hinna bestämma sig för vad jag vill göra i framtiden. I snart ett år har jag jobbat som musiklärare för mellanstadiet.
3. Framtidsplaner?
Till hösten ska jag eventuellt plugga på högskola eller folkhögskola och sedan är tanken att jag i framtiden ska jobba inom något som har med kriminologi eller psykologi att göra.
Vecka 22 2020
Veckans gäst är Sanny Jonsson, från Nissafors. Sanny jobbar nu som lärare i musik, bild och engelska i Jönköping, där han också bor. Musiken är fortfarande en stor del i hans liv och Sanny sjunger gärna vid olika tillställningar med sitt band.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Gislaveds estetiska program under åren 2005 – 2007 var många saker på samma gång. Framförallt upplevde jag glädje och lättnad i att befinna mig på en plats där flera av mina intressen delades av både klasskamrater och lärare, vilket aldrig hade varit fallet under högstadietiden. Jag fick också en viktig förebild i min gitarr- och sånglärare. Hans tålamod och personliga engagemang blev avgörande för min musikaliska utveckling eftersom jag stundtals var en trotsig tonåring som bara ville spela och sjunga på mitt eget sätt och ingen annans. Avslutningsvis hade jag dessutom möjligheten att under första terminen få starta ett band med tre andra klasskamrater. Bandet höll sedan ihop under hela gymnasietiden, och blev ett viktigt sammanhang för kreativ utveckling.
2. Vad gjorde du sen?
Under sista året i gymnasiet landade jag i en kompromiss. Jag hade inte mod att söka mig vidare inom musiken, men jag kunde inte heller tänka mig ett liv – varken personligt eller professionellt – utan musik. Så jag blev lärare. Idag undervisar jag i svenska, musik och bild på en liten skola i Jönköping och jag är relativt nöjd med det upplägget. På fritiden skapar jag fortfarande musik, både ensam och tillsammans med andra i ett band som spelar på födelsedagar och bröllop.
3. Framtidsplaner?
Läraryrket är fantastiskt men det tar mycket tid och energi. Jag drömmer om att få mer tid över till att skriva musik och teckna. Kanske i ett land långt härifrån? Vi får se vad som händer.
Vecka 21 2020
Veckans gäst är Emely Finnum, från Hyltebruk. Emely har pluggat franska och sedan utbildat sig till sjukgymnast på Lunds universitet. Nu jobbar Emely med barn och ungdomar med andningsproblematik. Nu bor Emely i Halmstad.
Vecka 20 2020
Veckans gäst är Amanda Stendahl från Smålandsstenar. Bilden med Amanda och hennes sambo, är från en härlig kväll på Melodifestivalen i Göteborg tidigare i år. Amanda bor nu i Halmstad, där hon jobbar i en matbutik. Sången är fortfarande en stor del av hennes liv. Amanda gick på ESmusik 2010-2013.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES var nog den roligaste under hela min skolgång. ES-linjen är som en extra familj och jag har så många härliga minnen från min tid där. Redan tidigt visste jag att jag ville gå en musiklinje och sen att få söka och bli antagen till den linje jag verkligen ville gå var en dröm som gick i uppfyllelse!
På musiklinjen får man de vanliga grundämnena blandat med musiklektionerna men man får även lägga till andra ämnen som man också gillar, själv gick jag kurser inom alla estetiska linjer så som bild och dans för att nämna några av dem. Att man själv får vara med och välja vilka kurser man vill gå tror jag gjorde att mina 3år på ES var så roliga, då du får lära dig om det du tycker om men även att träffa människor som har samma intressen som du själv.2. Vad gjorde du sen?
Redan innan studenten började jag jobba i en matbutik. Min plan var att jobba ett år efter studenten och sen plugga vidare men nu 7år senare jobbar jag fortfarande i butik och det trivs jag väldigt bra med.I februari 2017 flyttade jag till Halmstad då jag fick nytt jobb och i december samma år träffade jag min sambo.Musiken är fortfarande en stor del av mitt liv, jag sjunger så fort jag får tid, det går knappt en dag utan att jag sjunger eller nynnar på något😉. Gitarrspelandet har tyvärr inte följt med lika mycket som sången men jag har många gånger tänkt att jag ska ta upp spelandet igen.3. Framtidsplaner?
Jag trivs väldigt bra med mitt liv just nu så jag kommer att fortsätta på den vägen. Några planer är att bilda familj och vid något tillfälle att köpa hus. Sången kommer jag alltid att hålla på med och gitarren ska jag försöka komma igång med också på något hörn. Men vi får se vad som händer, jag har lärt mig att mycket kan hända på kort tid så det ska bli spännande att få se vad framtiden har att ge.
Vecka 19 2020
Denna vecka kan du läsa om Josanna Holmstrand, från Anderstorp. Efter estet musik studerade Josanna Industriell ekonomi och organisation på Tekniska högskolan i Jönköping. Nu bor Josanna i Jönköping och arbetar på ett globalt företag där hon jobbar med olika processer och lösningar kring logistik. Josanna gick estet musik 2004-2007.
Vecka 18 2020
Veckans gäst är Selma Gusic, från Gnosjö. Selma har läst statsvetenskap på Lunds universitet och har arbetat med frågor som rör diskriminering och mänskliga rättigheter. Nu arbetar Selma med ett projekt vid konstnärliga fakulteten i Lund. Musiken finns fortfarande med i livet. På bilden är Selma med gitarr från när hon och Anna Simonsson ska spela och sjunga på vår vän Lena Hesselroths (tidigare Larsson) sons dop för något år sedan. Både Lena och Anna gick i samma ES musikklass ht 2002- vt2005 och båda är intervjuade tidigare på denna blogg.
- Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns min tid på ES musik i Gislaved med stor värme. Det var en viktig tid för mig personligen; att börja på en ny skola i en ny ort, i en helt ny klass där jag knappt kände någon. Det var viktigt för mig att våga göra det. Jag fann stor gemenskap och vänner för livet. Jag minns att stämningen i vår klass, bland elever och lärare, var väldigt opretentiös. För mig var det viktigt för att våga upptäcka musiken, att ingen kritiserade eller jämförde en hela tiden.
- Vad gjorde du sen?
Under min tid på ES läste jag till olika kurser för att kunna läsa vidare på universitetet med samhällsvetenskaplig inriktning. För mig var musiken en hjärtefråga och ett sätt att få uttrycka mig, men aldrig en karriärbana. Jag hade nog inte tålamodet som krävs. Direkt efter gymnasiet flyttade jag till Malmö och började läsa statsvetenskap på Lunds universitet. Jag spelade ibland på olika manifestationer och mindre evenemang. Efter fem års studier började jag arbeta med frågor som rör mänskliga rättigheter och diskriminering. Idag jobbar jag med ett projekt på Konstnärliga fakulteten på Lunds universitet med syfte att skapa en studie- och arbetsmiljö fri från diskriminering och trakasserier. Så idag när jag går runt i konsthögskolornas korridorer känner jag att cirkeln på ett sätt är sluten.
- Framtidsplaner?
Jag vill fortsätta arbeta med rättighetsfrågor och förhoppningsvis bidra till en god samhällsutveckling, det är mitt största engagemang. Sen har jag precis köpt nya strängar till min nu länge försummade gitarr. Min tanke är att vi ska hitta tillbaka till varandra, gitarren och jag.
Vecka 17 2020
Veckans gäst är Gustav Wendefors, från Mossarp, Gislaved. Musiken är fortfarande en stor del i Gustavs liv med gospelkör, coverband m m. Efter studenten jobbade Gustav som lärare och har sedan pluggat försäljning och marknadsföring. Nu är Gustav Utvecklingsledare i Gislaveds kommun. 2005-2008 gick Gustav på ES musik.
- Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag var ganska säker tidigt att det var Estet musik jag skulle välja som linje på gymnasiet och redan efter några veckor blev det så tydligt att jag valt rätt! Det finns många program att välja mellan på Gislaveds gymnasium och alla har säkert sina fördelar, men jag är säker på att du inte hittar något annat program som har en sådan familjekänsla och värme som ES. Att kunna vara den du är och ändå umgås med alla runt omkring dig är en lyx som kan behövas ofta under den perioden i livet. Kurser och ämnen går alltid att anpassa så att det blir rätt men den känslan och glädjen tror jag bara finns på ES.
2. Vad gjorde du sen?
När jag hade tagit studenten jobbade jag några år som lärare och passade på att läsa upp lite betyg som inte blev helt som jag hade tänkt vid första försöket. Jag pluggade försäljning och marknadsföring i Göteborg och jobbade några år som säljare på ett stort IT-företag i Halmstad under tiden min fru pluggade där. Nu är vi tillbaka i Gislaved och jag jobbar på kommunen med verksamhetsutveckling med hjälp av ny teknik. Musiken har hängt med under hela tiden med allt från coverband, bröllopsspelningar och gospelkörer.
3. Framtidsplaner?
Massor! Just nu drömmer vi om att bygga klart i vårt hus och trädgård och kanske bli en större familj. Planerar att fortsätta spela så mycket musik jag kan och orkar med. Sen får vi se vad framtiden bjuder på mer.
Vecka 16 2020
Denna veckas gäst är Madeleine Lindfors (tidigare Alkebratt), från Gislaved. Madeleine jobbade i USA efter gymnasiet och läste sedan matematik och samhällskunskap på lärarhögskolan. Nu bor Madeleine i Forserum och är matematik- och samhällskunskapslärare på Eksjö Gymnasium. Musiken är fortfarande en del i hennes liv och hon leder två barnkörer på fritiden.
Vecka 15 2020
Veckans gäst är Fanny Berggren, från Anderstorp. Fanny gick ES musik 2015-2018. Klarinett och saxofon var Fannys instrument under estet musiktiden. Efter att ha jobbat ett år läser Fanny nu dataekonomi på högskolan i Borås.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Vecka 14 2020
Denna vecka har vi intervjuat Ebba Grahn, från Reftele. Ebba jobbar nu på Synsam men har också varit ute och rest i Asien, där bilden på Ebba här nedan är tagen. Ebba planerar att snart gå en butikschefsutbildning men drömmer också om att i framtiden utbilda sig till polis.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag gick det estetiska programmet 2014-2017. Det programmet var väldigt bra för att det var en bred utbildning. Jag kunde skräddasy den och välja till extrakurser som ex. Psykologi och Idrott som intresserade mig även om jag hade kvar musiken. Under mina 3 år så hade jag det väldigt roligt, mycket tack vare mina goa klasskamrater och alla bra lärare. Det var väldigt lärorikt då man fick utveklas mycket som person och inom sina instrument. Vilket jag än idag har väldigt mycket nytta av.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten så gick jag direkt ut i arbetslivet och började jobba på Synsam i Gislaved, där fick jag fortsätta med det estetiska men på ett annat sätt. Jag flyttade hemifrån 2018 och i november 2019 tog jag en paus i från jobbet. Jag och Johanna Arulf som också gick Estet Musik drog iväg för att backpacka i Asien. Har ni planer på att göra det tycker jag verkligen att ni ska ta den chansen och åka iväg då det var väldigt roligt och lärofyllt. Nu är jag tillbaka på Synsam igen och kommer att fortsätta jobba där tills jag har bestämt mig för vad jag ska göra i mitt liv.
3. Framtidsplaner?
Just nu har jag planer på att gå en butikschefsutbildning samtidigt som jag fortsätter att jobba. Försöka leva i nuet och njuta av livet och ha så roligt man bara kan med familj och vänner. Längre fram i framtiden så kan de hända att jag kanske går och utbilda mig till polis, då jag har en dröm att få bli hundförare inom det yrket. Men jag får se vart livet bär!
Vecka 12 2020
Veckans gäst är Filip Stendahl, från Smålandsstenar. Efter en hantverksutbildning bor nu Filip i Halmstad och håller på att utbilda sig till målare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag gick estetiska programmet 2014-2017. Det är en bred utbildning där det finns många vägar att välja mellan. Jag hade väldigt roligt under mina 3 år på gymnasiet, vilket jag kan tacka både mina fantastiska klasskamrater för samt alla duktiga lärare. Man fick lära sig mycket inom musiken vilket jag haft nytta av efter studenten när man sätter sig vid pianot. Man lärde sig saker av varandra oavsett årskurs och lärarna var alltid positiva till att testa nya saker som kanske inte ingick i kursplanen, såsom pianostycken. Jag ångrar absolut inte att jag gick estet linjen och har man musikintresset så tveka inte på att välja estet.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten så sökte jag jobb i Halmstad och jobbade i drygt 1 år innan jag fortsatte utbilda mig. 2018 flyttade jag och hela familjen till Halmstad och det var detta året jag valde att utbilda mig till målare. Jag gick en vuxenutbildning för hantverkare och fick prova på alla hantverksyrken och går idag som lärling på en firma i Halmstad under namnet ML Måleri.
Framåt slutet av 2020 och början av 2021 kommer jag vara fullt utlärd målare. Det är ett tungt och krävande jobb men inga dagar är sig lika, man får ser mycket och man har alltid roligt. Kommer jag vara målare resten av livet? Det kan jag inte svara på men jag kommer aldrig behöva anlita en målare i alla fall.
2019 reste jag även till Australien i 6 veckor och kan rekommendera starkt att åka dit då det är ett fantastiskt land och där finns väldigt mycket att se.
3. Framtidsplaner?
Det är lite svårt att säga. Just nu är fokuset på att bli klar med min hantverksutbildning. Sen är väl tanken att jag ska skaffa eget boende, upptäcka världen ännu mer och bara ha allmänt roligt med gott umgänge och se vart livet tar mig någonstans.
Vecka 11 2020
Veckans gäst är Daniel Wendefors, från Lanna, Bredaryd. Efter studier på Kaggeholms folkhögskola bor Daniel nu i Skellefteå där han jobbar som ungdomspastor. Vid sidan av det läser han teologi och har fortfarande musiken som ett stort aktivt intresse.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
2. Vad gjorde du sen?
Sen har jag fortsatt med musik inom den kyrkliga sfären och spelat på stora scéner på konferenser tillsammans med grymt duktiga musiker från hela Sverige och i gudstjänster i olika konstellationer. Jag har lett körer och spelat till solister. Gjort cover-konserter spelat på bröllop och begravningar och fester. Framför allt har jag jobbat mycket med ungdomar i olika församlingar och även där haft nytta av musiken.
3. Framtidsplaner?
Vecka 10 2020
Veckans gäst är Elin Ernér-Andersson, från Reftele. Elin gick estet musik mellan 2013 och 2016. Efter jobb i Grekland och resor i Asien, studerar nu Elin Arbetsvetenskap på högskolan i Halmstad.
Efter studenten visste jag inte riktigt vad jag ville ta vägen. Jag jobbade ungefär ett år innan jag flyttade jag till Grekland för att jobba på ett hotell i barnklubbarna för resebolaget tui. När jag senare kom hem fick jag tjänst på en skola jag hade vikarierat på, men efter ett halvår åkte jag utomlands igen för att back-packa i Asien. Slutligen kom jag hem till Sverige för gott och jobbade ett år som fritidspedagog och nu har jag slutligen valt att flytta och studera vidare i Halmstad! Jag läser ett program som heter organisering och ledning av arbete, vilket passar mig otroligt bra och jag trivs jättebra på min utbildning.
Vecka 8 2020
Veckans gäst är Ebba Lundin, från Hestra. Ebba gick estet musik mellan 2014-2017. Nu bor hon i Halmstad där hon nu pluggar inredning och design och dessutom jobbar i en klädbutik. Sången och musiken har fortfarande en stor del i hennes liv och Ebba sjunger också i en kör.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estet var otroligt roligt och lärorikt. Man fick arbeta med sin estetiska sida på ett helt nytt sätt och testa på olika tekniker som man inte visste om tidigare. Det är en linje där man får välja mycket fritt, beroende på vad man känner att man vill satsa på. För min del så blev det att jag satsade tillslut på andra ämnen än musikämnena, framförallt det sista året. För att jag insåg att jag är praktiskt lagd, men mer åt färg och form. Så även om jag hade valt den linjen, så hade jag den möjligheten att kunna välja lite av allt. Så ångrar aldrig att jag valde estet musik, både för kunskapen, men även att jag fått vänner för livet.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet så jobbade jag något år på hemmaplan. Men efter det flyttade jag till Halmstad och pluggar nu design-och inredning, parallellt med att jag jobbar på Åhléns. Trivs otroligt bra i Halmstad och med det jag gör. Sjunger även i kör, så musiken finns fortfarande kvar i mitt liv.
3. Framtidsplaner?
Som det ser ut nu så vill jag jobba med något praktiskt. Som kan innebära inredning, design, foto eller något annat skapande. Jag får se vad livet har att erbjuda.
Vecka 6 2020
Denna vecka har vi intervjuat Anton Tibratt från Gislaved. Efter gymnasiet gjorde Anton militärtjänst och därefter hade han olika jobb inom industri, restaurang m m. Anton har musiken som en stor del av sitt liv och har turnerat i Sverige och runt om i Europa. Nu har han ett eget bolag inom filmproduktion.
- Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
2014 till 2017 var den tid då jag befann mig på Gislaveds Gymnasium emellan 08 och 16. Men inte bara det. Musikstudion & replokalerna i glashuset, musikskolan eller på gärdet. Scener runt om i länet, i Sverige, i Frankrike eller Europa. Även dessa var platser jag befann mig på mellan 2014 och 2017. Detta tack vare stödet och möjligheterna som skolorna, både musikskolan och gymnasiet, gav mig.
Viktigt att nämna kring min tid på ES Musik är inte minst den trygghet och glädje som jag tror alla konstant bar på i klassen. Som tycks fortfarande och mycket stabilt leva kvar!
- Vad gjorde du sen?
När jag tog studenten kastade jag mig rakt ut i arbetslivet. Efter 10 olika arbeten inom allt ifrån industri & bygg till militär och restaurang, landade jag i att starta eget bolag inom filmproduktion.
Idag arbetar jag fulltid på Finnveden Säljkraft (ihop med Jonas från ESM98) i Värnamo som avdelningsansvarig, filmproducent och mediakonsult.
Även om ES Musik i Gislaved kanske inte blir den utbildningen som givit mig den omedelbara kunskapen till mitt yrke, så tror jag definitivt att de tre åren jag spenderade på musikprogrammet lade en stabil grund för mitt kreativa jag och till stor del är en anledning till att jag är där jag är idag.
- Framtidsplaner?
Framtiden sägs vara oskriven. Det sägs samtidigt att du löper 20 gånger större chans att nå dina mål om du skriver ner dem.
Således gör jag möjligtvis framtiden skriven här nedan?
Inom ett år flytta till Göteborg. Driva bolag och se till att fler som jag, unga kreativa och drivna, får ett fast arbete som vi älskar.
Det är vad jag ska göra.
Vecka 5 2020
Veckans gäst är Isabelle Landin, från Hamra, Bredaryd. Isabelle går nu jazzlinjen på Kaggeholms folkhögskola i Stockholm. Efter studenten gick hon på Musiklinjen på Bollnäs folkhögskola. Isabell gick på estet musik 2015-2018. Bild: fotograf Andreas Gustafsson.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag ser mina 3 år på estet musik som en så himla rolig tid, det var en så otroligt härlig gemenskap i klassen! Extra kul var det såklart med lärarna som pushade oss till att våga mer o mer så att man blev säkrare på sitt instrument! Plus att det var så skönt att ha musikämnen i veckan som kunde bryta av lite när man blev trött på de vanliga skolämnena, så musikämnena var ju något man verkligen såg fram emot!
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten jobbade jag ett tag, sen började jag på jazzlinjen på Bollnäs folkhögskola. Efter det sökte jag direkt vidare mot lite mer afroinriktat och nu går jag på Kaggeholms folkhögskola med ensembleinriktning!
3. Framtidsplaner?
Oj, det här med framtiden.. jag har nästan lite för lite planer kan man säga.. Försöker att bara vara i nuet och göra det jag tycker är kul, vilket är att sjunga och musicera med andra! Men om jag skulle säga något mer konkret så skulle det nog vara att bli sånglärare.
Vecka 4 2020
Veckans gäst är Maria Stacke, från Gnosjö. Maria har upplevt mycket spännande på sina uppdrag i bland annat Egypten, Libanon och Irak. Hon gick ES musik 2004-2007, och spelade då piano och gitarr. Maria har också studerat socialantropologi, folkhälsovetenskap och arabiska. Bilden är från senaste resan i Mosul, Irak, förra året. Maria till vänster med en kollega.
Vecka 3 2020
Nu kör vi igång med lite intervjuer på tidigare ES musikelever. Hoppas du tycker det är kul att läsa några av alla våra duktiga elever! Först ut i år är Mathias Lång, från Smålandsstenar. Efter en tid på folkhögskola jobbar nu Mathias med musik och ungdomar i Pingstkyrkan i Malmö. Mathias gick på ES Musik HT 2006-VT 2009.
Vecka 51 2019
Vi avslutar året med att intervjua Samuel Nyström, från Hestra. Samuel gick på folkhögskola efter studenten och efter att ha jobbat som ungdomsledare pluggar nu Samuel till lärare i Göteborg. Ht2011-vt2014 gick Samuel på ES musik.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var en ständig känsla av att jag inte ville missa en skoldag. Jag hade verkligen tre helt fantastiska år, där jag fick lära mig mycket om mig själv, få givande kunskaper och kombinera detta med glädjen i musiken. Dessa tre år formade mig på många sätt och när jag blickar tillbaka på dessa får jag endast varma känslor.
2. Vad gjorde du sen?
Jag gick på folkhögskola med inriktning på musik på Kaggeholms folkhögskola, följt av ett år på Södra Vätterbygdens folkhögskola där jag gick bibellinjen med inriktning på idrott. Detta ledde till två fantastiska år i en församling i Tranås som ungdomsledare. Nu lever jag livet som student i Göteborg, där jag läser till lärare på gymnasieskolan med Idrott och hälsa, samt geografi som ämnen. Kanske är detta en följd av tre goda år på gymnasiet?
3. Framtidsplaner?
Jag vill se människor växa och brinner för barn och ungdomar. Därför ser jag en framtid som lärare, främst inom idrott och hälsa. Sidostudier i musik hoppas jag ger mig möjlighet att introducera barn och ungdomar till gitarrspelande. Jag hoppas få ge tillbaka av det som jag fått under alla mina skolår.
Vecka 50 2019
Denna vecka har vi intervjuat Carolina Ellbrant (tidigare Lång), från Smålandsstenar. Carolina gick på ES musik under åren 2000-2003 och bor nu i Rydaholm. Efter studier på folkhögskola och musikerprogrammet på Örebro musikhögskola studerade Carolina också piano i Oslo.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES Musik var bra! Jag lärde känna härliga vänner och utbildningen gav fina möjligheter att gå framåt musikaliskt inom flera olika genrer, men även inom de teoretiska ämnena.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet studerade jag på musiklinjerna vid Glimåkra och Ljungskile folkhögskolor. Därefter gick jag musikerprogrammet med inriktning mot kammarmusik vid musikhögskolan i Örebro. En fantastisk utbildning där jag kunde utvecklas både i samspel med andra och i solospel. Den kan jag varmt rekommendera!
Efter ett kortare tag av studier i piano vid Barratt Due musikinstitut i Oslo, så arbetade jag som ackompanjatör och piano- och musiklärare vid musikskolan i Vänersborg. Därefter har jag arbetat en del som musiklärare, men även arbetat i inredningsbutik och under ett flertal år varit butikschef för en Second Hand-butik i Helsingborg.
3. Framtidsplaner?
Nu är jag föräldraledig med tredje barnet och bor med man, barn och hund i ett hus på landet utanför Rydaholm. Jag spelar och sjunger en del i vår kyrka och leder lite projektkörer, men annars spelar jag ju långt mindre just nu än jag gjort på flera år. Jag har frilansat litegrann med olika speljobb och arbetat lite som musiklärare mellan barnen, troligtvis blir det någonting åt det hållet när det är dags att börja arbeta igen. Men, den som lever får se… Livet är spännande!
Vecka 49 2019
Veckans gäst är Frida Curenstam, från Gislaved. Frida, som har sången som sitt huvudinstrument, fick Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium 2019 och tog studenten i våras. Nu går Frida på folkhögskola Bibelfjäll i Hemavan.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina år på estet var helt fantastiska. Jag fick möjligheten att utvecklas på alla plan innom mitt muciserande genom massvis med tid på Gislaveds musikskola. I vissa fall kändes det som att jag var på musikskolan mer än i den vanliga, vilket för mig var helt perfekt!
2. Vad gjorde du sen?
Nu efter studenten har jag däremot valt att ta ett ”sabbatsår” från musiken. För tillfället bor jag i ett litet samhälle i de svenska fjällen, Hemavan. Här går jag på en folkhögskola, Bibelfjäll, där jag läser bibelkunskap på halvfart och får en bra, grundläggande, fjällutbildning.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är för tillfället väldigt oklara. Det som ligger närmast i tiden är att komma tillbaka till musiken och, förhoppningsvis, gå på Glimåkras folkhögskola med inriktning gospel. Därefter vet jag inte, men det är dock mycket möjligt att jag hamnar inom musiken till slut!
Vecka 48 2019
Denna vecka har vi intervjuat Josefin Jonsson, från Gnosjö. Efter gymnasiet utbildade sig Josefin till grundskolelärare och undervisar också i musik i Skillingaryd. Josefin gick på ES musik mellan 2009-2012.
Vecka 47 2019
Veckans gäst är Johan Thelin, från Smålandsstenar. Johan bor nu i Göteborg och är ofta anlitad frilansmusiker. Efter folkhögskola och Musikhögskola har Johan också jobbat som musiklärare. Johan var elev i första ES musikklassen ht 1993- vt 1996.
Vecka 46 2019
Veckans gäst är en av de allra första eleverna som gick ES musik: Malin Svensson, från Västboås. Efter studier och jobb i England och Tyskland jobbade Malin på familjeföretaget och drev sen blomsteraffär. Nu bor Malin i Ingarp utanför Åsenhöga och driver blomsterverkstaden Donna Verde. Tvärflöjten och musiken finns fortfarande med i livet som en stor del. Malin gick estet musik ht 1993-vt 1996.
Då jag blev delägare i vårt familjeföretag redan vid 16 års ålder har det legat där bak i huvudet o att jag en dag skulle börja arbeta där. Så direkt efter studenten stack jag till Cambridge o pluggade engelska. Att ES programmet var högskoleförberedande bidrog till att det var enklare att studera o arbeta utomlands, vilket jag gjorde därefter i några år främst i London o München. Musiken följde med mig de första fem åren efter studenten men på en lägre nivå, ingen symfoniorkester. Jag spelade istället med min tvärflöjt på vänners bröllop, dop o begravningar o det var kul!
Så småningom började jag arbeta på familjeföretaget vid 23 års ålder. Men efter några år där kände jag dock att det var inget för mig med ett tekniskt zinkgjuteri o kontorsliv. Jag gjorde en kovändning vid 29 års ålder, 2006 o sadlade helt om o utbildade mig till florist.. det estetiska finns kvar inom mig fast på ett annat sätt.
Sen på 10 års tid hände väldigt mkt i mitt familjeliv o arbetsliv som gjorde att musiken fick ta en lååång paus.
Men nuförtiden bor jag utanför Åsenhöga och tillsammans med min blivande man o fyra barn. Jag driver numera en blomsterverkstad, Donna Verde, där jag endast tar emot beställningsuppdrag; detta för att jag ska få mer tid över till familjen.
Musiken då. Jo det stod ett gammalt piano i min sambos hus o jag har börjat spela på det o tycker det är roligt med musiken igen. Jag spelar mest med ackord men f klaven sitter i, 23 år efter studenten, så glädjen är stor över att jag nu nästan kan spela hela Månskenssonaten utantill igen. Min äldste son är 9 år nu o har börjat spela trumpet o han älskar jazz o storband. I skrivande stund bygger vi ett helt nytt hus tillsammans i byn där vi bor, och där i har vi gjort ett musikrum där jag vill ha en flygel o Calle trummor.. vi får väl se vem som drar längsta strået ;-))
Vecka 45 2019
Denna vecka har vi intervjuat elgitarristen Joel Möller, från Smålandsstenar. Joel var en av stipendiaterna som fick Solveig Lennart Davidssons Musikstipendium. Nu går Joel på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö på musiklinjen. Joel gick ESMusik 2017-2019.
Min tid på ES var kanon! Jag fick verkligen chansen att utvecklas musikaliskt under dessa tre åren och lärde mig otroligt mycket från mina lärare. Det va alltid en bra stämning och go gemenskap i klassen och med lärarna så jag trivdes väldigt bra! Jag fick vara med och spela i en jazzensemble där jag lärde mig väldigt mycket och fick ett stort intresse för jazz.
Vecka 43-44 2019
Veckans gäst är Emelie Jonazon, från Smålandsstenar. Emelie har gått Musikhögskolan i Göteborg, varit ute i världen och turnerat som musiker och är nu Business Analyst på Volvo i Göteborg. På bilden spelar Emelie till höger tillsammans med musikern Frida Thurfjell.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag gick på ES-programmet 1999-2002 och min tid där minns jag med glädje. Vi hade en härlig klass och gjorde olika projekt och utvecklades tillsammans.
2. Vad gjorde du sen?
Jag började på Musikhögskolan i Göteborg på MLAa Saxofon. Men sen gick jag ett år på folkhögskola, jag jobbade (bl a på Gymnasiet och musikskolan i Gislaved där jag vikarierade i perioder) och turnerade som musiker med Jens Lekman runt om i världen. Jag tog till slut en musiklärarexamen och jobbade sedan heltid som lärare i ungefär 1 år. 2010-2013 omskolade jag mig till Konstruktör och CAD-designer. Sedan dess har jag primärt jobbat som PLM-ingenjör och just nu jobbar jag på Volvo Cars som Business Analyst.
3. Framtidsplaner?
Min lärdom av livet hittills är att det inte passar mig att ha så mycket planer. Det viktigaste är att man har bra människor omkring sig, att man trivs med det man gör och att man tar klivet i någon riktning när magkänslan säger att det är det man ska göra.
Har googlat fram ett par grejer från när vi var runt och spelade: En artikel från New York Times (jag är med på bild och spelar bongo-trummor :)…) https://www.nytimes.com/2007/10/29/arts/music/29jens.html
Svt filmade när vi spelade på inkonst i malmö 2007 (jag står oftast längst ut på kanten och spelar saxofon): https://www.youtube.com/watch?v=XH7c2H6NK-U&t=744s
Vecka 42 2019
Veckans gäst är Johanna Arulf, från Simmarydsnäs, Långaryd. Johanna har rest runt i Asien och varit skistar i Sälen. Johanna gick ES musik 2014-2017.
Vecka 41 2019
Veckans gäst är Axel Svedberg från Boarp, Långaryd. Axel gick ut ESM i våras och är nu fritidsledare i Equmeniakyrkan i Smålandsstenar. Musiken är en stor del av hans liv.
Vecka 40 2019
Denna vecka kan du läsa om Hanna Edberg (tidigare Magnusson) från Gnosjö. Hanna bor i Jönköping och efter att ha gått bibelskola i Aneby har utbildade hon sig till fritidslärare med inriktning musik. Musiken och sången är fortfarande ett stort intresse. Hanna gick på ES musik 2006-2009.
1.Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Så här drygt 10 år efter studenten ser jag tillbaka på min studietid på Esmk med glädje.
Många och långa kaffepauser i oasen tillsammans med klasskamrater mellan lektionerna. Att fått blanda intresse och studier till vardags var otroligt och särskilt med de kunniga lärare som vi hade!
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten flyttade jag till Aneby och gick en bibelskola med inriktning lovsång. Sen har livet rullat på och jag har hunnit bo i Kinnarp två år och vidare till Jönköping där jag utbildade mig till fritidslärare med inriktning musik.
7 år i Jönköping har jag nu bott och under denna tiden har mitt musikintresse fortsatt i form av gospelkör, sång och musik på dop, lovsång under gudstjänster, undervisning i musik på en grundskola och precis startat upp en fritidskör med en kollega på jobbet.
Jag är så tacksam för all musikundervisning som jag fått ta del av både på ES och efter gymnasietiden. Den har fått mig att stå på mina egna ben och våga prova mina vingar i musiken.
3. Framtidsplaner?
Precis nygift och jag och min man blickar framåt och letar efter ett hus på landet.
Musiken tror och hoppas jag på att den kommer utvecklas i form av att jag får mer musikundervisning i min tjänst och att jag ta mig i kragen och se till att lära mig spela gitarr ordentligt (fick min gitarr i 20 års present… Är 29 år nu och fortfarande en nybörjare).
Vecka 39 2019
Denna veckas gäst är Adina Björkenbo, från Jönköping. Adina har nu börjat på musiklinjen på Lunnevads folkhögskola, där hon har fiol som huvudinstrument. Sedan flera år är Adina också med och spelar i Gislaveds Symfoniorkester. Bilden är från Göteborgs Konserthus, där Adina medverkade in symfonikernas ungdomsorkester under sportlovsveckan.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
När jag blickar tillbaks på de 3 år jag gick på ES-programmet i Gislaved fylls jag av glädje. Tiden på gymnasiet var fylld av gemenskap, skratt, utmaningar och framförallt mycket musik.
Att gå estet musik gjorde så mycket mer för mig än att bredda mina kunskaper i musik, de gav mig också motivationen att kämpa i övriga ämnen jag behövde läsa. Då skolan aldrig varit speciellt lätt för mig gav musiken mig extra kraft och motivation och gjorde så jag klarade övriga ämnen.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet började jag plugga till förskollärare, men ganska snabbt kände jag att kliva in i högskollivet var för tidigt för mig. Så jag valde att hoppa av och jobba i några månader. Under denna tiden var jag ganska osäker på vad jag ville göra och hade inga direkta framtidsplaner. Jag valde efter några månades jobb att söka in till några folkhögskolor och se ifall jag har den kapacitet som behövs för att komma in. Jag blev mycket glad när beskedet kom och att jag blivit antagen till Lunnevads folkhögskola utanför Linköping: där jag befinner mig nu. Jag trivs väldigt bra och är glad att jag valde gå folkhögskola.
3. Framtidsplaner?
I dagsläget har jag många tankar kring framtiden, kanske vill fortsätta med musikstudierna, eller jobba något år till eller eventuellt studera till förskollärare igen. Inget jag vet i dagsläget vad jag vill, men jag är väldigt nyfiken på att om tiden på Lunnevads folkhögskola kommer ha någon påverkan på detta val.
Vecka 38 2019
Veckans gäst är Lillemor Gradin, från Valdshult, som är pianolärare på Musikskolan Gislaved. Lillemor, som bor med sin familj i Valdshult, har nyligen också utbildat sig till suzukilärare för piano.
1. Hur var din tid på ES musik, Gislaveds gymnasium?
Det var utbildningsmässa och jag, som alla andra då niondeklassare i kommunen, letade förväntansfullt efter de klassrum dit vi skulle gå för att få mer information om de program som vi på förhand valt att gå och titta på.
Jag kom in i musiksalen där ES- programmet hade sin information.
Det var precis vad jag hade letat efter!
Den känslan höll i sig alla de tre år som jag gick där.
2. Vad gjorde du sen?
Min stora dröm sedan jag var tio år har varit att bli pianolärare. Med det målet sökte jag mig vidare till Ingesunds folkhögskola och sedan Ingesunds musikhögskola.
Nu har jag mitt drömyrke men fortsätter att utbilda mig till Suzukipianolärare för en professor på Junior Guildhall School of Music i London.
3. Framtidsplaner?
Att utveckla Suzukipianoundervisningen i Gislaved.
Skapa nätverk, nationellt och internationellt, för att utbyta kunskap och idéer.
För att upprätthålla och föra vidare den höga nivå på instrumentalundervisning som Gislaveds musikskola håller.
Vecka 37 2019
Nu kör vi igång igen med spännande intervjuer av tidigare musikestetelever! Först ut är pianisten och biomedicinanalytikern Fredrick Haglund, från Horda. Efter utbildning till diplompianist på musikhögskolan i Malmö och musikkonservatorium i Bryssel, arbetade han flera år som pianist och har också utbildat sig till biomedicinsk analytiker. Fredrick bor nu i Malmö.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
När jag tänker tillbaka på mina år i Gislaved uppfylls jag av glädje. Det var lite som att tillhöra en familj. Örjan, Ann-Cathrin och många lärare på musikskolan – alla ställde upp, motiverade mig, hjälpte till och gav mig förutsättningar att utvecklas. Det blev en härlig start på min musikaliska resa. Jag minns de sena kvällarna jag övade på musikskolan. Dessvärre var jag inte lika intresserad av de övriga lektionerna som t.ex. svenska och engelska men jag tog mig i alla fall vidare.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag en musiklinje på Sundsgårdens folkhögskola i Helsingborg i två år och blev senare antagen på musikerlinjen på Musikhögskolan i Malmö. Jag var också på ett utbytesår på musikhögskolan i Bryssel vilket var en fantastisk upplevelse. Efter mina fem år på musikerlinjen kom jag in på diplomlinjen och debuterade två år senare med Ravels pianokonsert med Malmö symfoniorkester. Det blev många konserter hemma i Sverige och en del uppdrag i bl.a. Finland, Danmark, Färöarna, Belgien och Frankrike. Jag hade också ett samarbete med tenoren Rickard Söderberg och vi hade många galna konserter tillsammans. Till exempel nyhetsmorgon på TV4, spela in en musikvideo på en gummibåt på havet (pianot var också med på gummibåten) och på festivalscener med tusentals åskådare. Jag har haft en minst sagt spännande karriär som pianist och är tacksam för allt som det har gett mig.
Jag spelar piano dagligen och det kommer jag fortsätta att göra men livet ändrades snabbt efter att jag bröt min handled och jag fick då komma på något annat att göra. Jag läste upp mina betyg på Komvux och kom in på en treårig utbildning på Malmö högskola och blev legitimerad biomedicinsk analytiker. Jag har sedan dess jobbat på patologen i Malmö där jag hanterar organ och vävnadsprover med cancerfrågeställningar.
3. Framtidsplaner?
I framtiden vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag är en väldigt nyfiken person och jag gillar att studera. Det finns så många valmöjligheter och är det något jag är säker på så är det att det aldrig är för sent att göra ett karriärbyte.Allt går om man vill.
Vecka 21 2019
Veckans gäst är Anna Sjöö, från Reftele. Anna bor nu i Växjö och pluggar socialpedagogik. Klarinetten används fortfarande bland annat i studentorkester. Bilden är tagen på Lundakarnevalen 2018 under en spelning med studentorkestern.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES musik var fantastisk! Jag är glad att jag valde ES musik trots att jag var rätt säker på att jag inte ville fortsätta med musiken eftersom den gav mig högskolebehörighet, samtidigt som jag fick fortsätta med det jag älskar, musiken. Gymnasietiden präglades av en mysig liten klass som tog hand om varandra och väldigt bra lärare som hela tiden ville se oss utvecklas. Speciellt vill jag tilldela en stor eloge till min klarinettlärare Bodil som alltid stöttade mig i musiken.
2. Vad gjorde du sen?
Det som hände efter gymnasiet var att jag flyttade till Växjö och började plugga socialpedagogik med inriktning ungdoms- och missbruksvård, och till sommaren blir jag klar med den utbildningen och tar examen. Musiken följde med mig till Växjö där jag började spela i studentorkestern här och det är jag otroligt tacksam över! Tack vare studentorkestern har jag fått möjlighet att fortsätta spela med andra härliga musiker, samt åka på studentorkesterfestivaler och träffa musiker från hela Sverige.
3. Framtidsplaner?
Min plan just nu är att ta examen, flytta till mina hemtrakter och fortsätta på mitt jobb inom tvångsvård för missbrukare. Jag har också tänkt att gå tillbaka till min gamla orkester Gislaved Westbo Musikkår där jag spelade i 5 år innan jag flyttade till Växjö. Efter det får jag se vart vinden tar mig.
Vecka 20 2019
Veckans gäst är Karl Nilsson, från Gislaved. Karl sjunger till gitarr och spelar också trummor i indiepunkbandet Maran, som snart släpper sin nya EP. Han var också med och startade rockbandet Röret, där han spelade bas.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Gislaveds gymnasium kommer jag nog alltid minnas som bra. Vi fick sånt stöd från lärarna och det var ju där jag hittade mig själv rent musikaliskt. När jag började på es spelade jag bara trummor och lite bas, och när jag slutade hade jag insett att jag hade en sångröst som höll och även börjat lära mig lite gitarr. Jag tror också att det är tack vare allt ensemblespelande som jag idag känner mig trygg i att spela med nya människor och vågar ta chansen när såna tillfällen ges. Min tid på es påverkade nog också mitt självförtroende och synen på mig själv. Det har gjort mig till den jag är idag.
2. Vad gjorde du sen?
Efter es började jag plugga upp mina betyg på komvux, samtidigt som jag var med och startade garagerockbandet Röret. Det var kul att få spela bas igen, vilket idag är ett av mina starkaste instrument. Under hösten 2016 började jag jobba på en metallindustri där jag är kvar än idag, hyran måste ju betalas. Jag hoppade av Röret efter att första plattan var släppt, men med den i bagaget och även Solveig & Lennart Davidssons musikstipendium kände jag mig motiverad till att fortsätta leta efter den rätta gruppen. Idag spelar jag trummor i indiepunkbandet Maran. Under vår korta tid har vi slagit oss fast i Jönköpingsscenen och nu har vi även börjat röra oss utåt i landet. Vi är i slutskedet av vår andra EP som förhoppnimgsvis släpps inom kort.
3. Framtidsplaner?
Jag försöker att inte tänka så mycket på framtiden. I höstas blev jag sjukskriven för att allt sånt tänkande blev för mycket. Så just nu försöker jag bara ta en dag i taget. Men jag har planer på att flytta upp till Jönköping för att komma närmare musiken. Sålänge jag tycker det är kul att lira tänker jag fortsätta med det.
Vecka 19 2019
Denna vecka kan du läsa om gitarristen Oskar Reuter, tidigare Berggren, från Smålandsstenar. Oskar har nyss gett ut en skiva med duon ”Oskar & Jonathan”. Oskar har gått på folkhögskola och musikerprogrammet på Musikhögskolan i Göteborg och arbetar nu på Kulturskolan i Göteborg varvat med frilans som musiker.
Vecka 18 2019
Veckans gäst är Felix Svensson från Gislaved. Felix spelar trombon, vilket inte kan missas om du kollar på bilden. Felix sjunger också mycket och går nu på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estetiska programmet var väldigt bra. Mina klasskamrater var trevliga och stämningen var väldigt god. Det var dessutom här som mitt intresse för musik verkligen tog fart, samtidigt som jag också blev exponerad för ny musik, både jazz och klassisk.
Parallellt med gymnasiet så var jag också aktiv i Gislaveds kammarkör under ledning av Ricky Burton, och i Gislaved Musikkår under ledning av Jan Mogren. Dessa två gäng har verkligen fått mig att utvecklas, och lägger grund för den jag är som musiker jag är idag.
En stor eloge till alla pedagoger på Gislaveds gymnasium och Estetiska programmet, De har hjälpt mig så mycket!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet fortsatte jag med musiken i två år på Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Här har jag också befinner mig i skrivande stund. Här har mitt musikintresse spirat och jag har utvecklats som musiker, men även som människa vågar jag påstå.
3. Framtidsplaner?
I framtiden ser jag mig som en Lärare. Duktigt, pedagogiska, likt många av lärarna jag har haft under min skolgång.
Nu väntar då alltså mig en 5-årig utbildning på Högskolan i Jönköping där jag ska utbilda mig till gymnasielärare i svenska och engelska
Jag vill aldrig sluta hålla på med musiken, utan ständigt utvecklas och bli bättre!
Vecka 17 2019
Veckans gäst är Sara Zipfel, från Burseryd. Sara läser nu till lärare och har fortfarande musiken och framför allt sången som ett stort intresse.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES var helt fantastisk, mina klasskamrater och lärare gjorde tiden där till dom tre bästa åren en gymnasieutbildning kan erbjuda. Att få kombinera samhällsvetenskapliga ämnen och musik är ju bara en dröm! Det var både med och motgångar, men motgångarna gjorde mig bara starkare och slutade med att jag lärde mig mer. En sak jag tyckte var superkul var att vi hade en relativt stor klass och en väldigt bra sammanhållning i klassen där alla fick sin egna del när det kom till musiken.
2. Vad gjorde du sen?
Sommaren efter att jag tog studenten 2017 flyttade jag till Stockholm med 2 kompisar för jobb. Jag bodde där i några månader men trivdes inte alls så jag flyttade hem igen och jobbade på olika skolor i Gislaveds kommun, det var även då jag fastnade för läraryrket! Hösten 2018 flyttade jag till Jönköping och började på Jönköping University, jag läser numera till lärare med inriktning mot 4-6 och trivs verkligen superbra! Under och efter gymnasietiden har jag hållt igång musiken hela tiden, jag har en trio med 2 kompisar och vi tre har varit ute på massor med roliga spelningar och tjänat lite extra pengar!
3. Framtidsplaner?
Mina planer för framtiden är att gå klart och bli färdigutbildad som lärare och sedan arbeta som det! Jag hade även velat ge mig ut i världen och resa lite. En annan dröm är att starta ett hobbyband så man kan hålla på med musiken vid sidan av sitt arbete! Men även fortsätta som jag gör just nu och ha lite spelningar här och där!
Vecka 16 2019
Veckans gäst är Smulan Clemén, från Gislaved. Efter några år som kultursamordnare i Gislaved på ungdomens kulturhus bor Smulan nu i London där hon nu jobbar inom olika service- och restaurangyrken.
Vecka 15 2019
Denna vecka intervjuas Emma Kuivalainen, från Lanna. Efter folkhögskola och sedan utbildning på Performing Arts School i Göteborg bor Emma nu i Göteborg och jobbar med sång och dans som frilansande artist.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag hade en väldigt bra tid på ES och minns tillbaka på det som en fin period i mitt liv. Ett program där man kan få behöriga ämnen för vidare utbildning men där musiken får vara huvudperson!
Hade sång som huvudinstrument och piano som biinstrument.
Lärde mig mycket om noter och komposition som jag inte hade så bra inblick i innan, men haft stor glädje av.
En klass med många personligheter och som jag kom ihåg och upplevde som ett härlig gäng, med mycket vilja framåt och samarbetsförmåga.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasietiden jobbade jag ett par år och som extrajobb spelade jag revy i Värnamo. Detta fick mig in på artistspåret. Då jag även har dans i bagaget sedan 9 års ålder, så gick jag en 1-årig musikalprofil på Markaryds folkhögskola och efter det, yrkesutbildningen Performing Arts School i Göteborg under 3 år.
Jobbat med bl.a. LaGaylia Frazier, Bingolotto, Bjärnums Casinogäng, olika event och företagsgig på Scandinavium. Julshower på bl.a. Göteborgs Casino och massa annat smått och gott!
Livet som frilansare är dock lite slitsamt, så jag har även jobb vid sidan av detta.
3. Framtidsplaner?
Idag bor jag i Göteborg med min sambo och våra två barn. Just nu är jag mammaledig med mitt andra barn och i den närmsta framtiden är tanken att försöka byta mitt ”vanliga” jobb. Finns många branscher att utforska och än vet jag inte riktigt vad jag vill bli när jag blir stor;)
Musiken, sången och dansen finns alltid kvar oavsett om det är professionella uppdrag eller som en hobby.
Vecka 14 2019
Veckans gäst är Kajsa Ekstener, tidigare Fält, från Kroken utanför Grimsås. Efter något år på folkhögskola och påbörjade studier till socionom, studerar nu Kajsa på Musikhögskolan i Göteborg till musiklärare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
De tre åren på gymnasiet var väldigt härliga! Det berodde mycket på att jag hade en väldigt fin klass med bra sammanhållning men också på att det var skönt att få varva de teoretiska ämnena med den praktiska musiken. Det fanns så mycket möjligheter att lära mig saker både inom olika skolämnen men framförallt inom musiken.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten 2010 läste jag musik två år på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Efter det pausade jag musiken ett tag och jobbade på förskola ett år innan jag började studera på socionomprogrammet i Göteborg. Några år in i utbildningen insåg jag att musiken var väldigt saknad och sökte sedan till musiklärarprogrammet som jag började studera hösten 2016 i samma stad.
3. Framtidsplaner?
De närmsta framtidsplanerna är att jag och min man i augusti ska bli föräldrar för första gången. Jag ser mycket fram emot att få vara föräldraledig i Alingsås dit vi nyligen flyttat och lära känna vår nya familjemedlem. På det professionella planet planerar jag sedan att läsa klart till musiklärare och få undervisa och hjälpa barn och unga att utvecklas genom musiken!
Vecka 13 2019
Denna vecka har vi intervjuat Mikael Hallberg, från Anderstorp. Mikael drömmer om att bli stuntman och jobbar som musiklärare och resurspedagog på Töråsskolan i Anderstorp.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på ES Musik var väldigt spännande och lärorik. Samtidigt som du studerar dina grundämnen så får man möjlighet att studera sitt instrument med ett tilläggs instrument. Notlära, ensemble och ljudteknik är också något man får chans att lära sig. Pluspoäng för dem som tänker söka högskola eller är fundersamma på om dem vill fortsätta med musik efteråt är att du läser ett högskoleförberedande program. Mitt huvud instrument är gitarr men passade på att lära mig trummor bytte dock sedan till sång. Vilket rekommenderas om du är osäker. Man får en hel del tid att spela ihop med sina klasskompisar på rasten om rummen finns tillgängliga vilket skapar en stark sammanhållning.
2. Vad gjorde du sen?
Efter att ha tagit studenten ville jag prova på en annan dröm vilket var att bli stuntman. Skadade mig dessvärre allvarligt i ryggen efter ett 7 meters högt fritt fall, men efter många om och men så lyckades jag ta mig upp på benen igen. Efter en tids sjukskrivning sökte jag mig då till skolan vilket öppnade en väg till mitt nuvarande jobb som musiklärare i Anderstorp.
3. Framtidsplaner?
Framtidsplaner kan man ha alldeles för många eller för lite av, men i nuläget är drömmen om att bli stuntman inte död, skulle skadan ge mig för stora förhinder så finns den alltid där …. Musiken, för det kan man aldrig bli för gammal för!
Vecka 12 2019
Veckans gäst är Klara Thor, från Anderstorp. Efter en tid i Australien och sedan jobb som musiklärare går nu Klara på folkhögskola i Stockholm och studerar Cross Media och Design. Musiken är fortfarande ett stort intresse.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
2. Vad gjorde du sen?
3. Framtidsplaner?
Vecka 11 2019
Denna vecka har vi intervjuat Henrik Kardebratt, från Anderstorp. Henrik driver nu två företag, JH maskin och G rent i Anderstorp. Tillsammans med sin familj musicerar han gärna på fritiden.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på gymnasiet minns jag enbart med glädje! Jag hade en fantastisk tid. Vi hade en väldigt bra klass. Man knöt nya kontakter som jag har glädje av än idag. Givetvis var det mycket fokus på musik och instrument men som tonåring låg mycket fokus även på nöje. Framför allt utanför skoltiden där man hade kul med både nya och gamla vänner. ES tiden gav mig också en väldigt bra grund gällande den utbildning man fick. Kombinationen med ”vanliga” ämnen kombinerat med musik, framträdanden vi gjorde och diverse resor/konserter passade mig ypperligt. Så här typ (20 år!!) efter gymnasietiden tänker jag tillbaka med glädje och värme.
2 Vad gjorde man sen?
På nästan 20 år hinner det hända ganska mycket i ens liv, så jag får försöka komprimera lite..
Jag stannade i regionen och hade ALDRIG längtan efter att flytta till ”storstan”. Jag har alltid trivts bra på landet och gör så fortfarande. Idag är jag gift, har 2 barn, 9 och 12 år gamla, samt en liten hundvalp! Jag driver tillsammans med min kollega JH Maskin och G rent som ligger i Anderstorp. Jobb och familj (barnens aktiviteter) tar upp i princip all tid som finns, jag försöker även hålla mina egna intressen vid liv. Jag har ju också alltid haft stor passion för bilar och båtar.
Helger och ledig tid spenderas mestadels i Bolmen. Musik är fortfarande en ganska central punkt i mitt liv. Vi har instrument som används flitigt både i Anderstorp och Bolmen. Jag har en dotter som spelar piano och är väldigt intresserad av sång. Med hennes ”hjälp” har jag fått agera pianist till hennes framträdanden. Även min fru (som gick ES) sjunger i kör.
Musik skänker enorm glädje och de veckor man jobbat alldeles för mycket är det avkopplande att sitta vid pianot och spela en stund.
3. Framtidsplaner?
Det finns inga större framtidsplaner mer än att förvalta det liv som byggts upp. Kortsiktigt åker vi på skidsemester, till sommaren blir det Bolmen och får jag bestämma blir det en båtsemester på Västkusten. Jag trivs väldigt bra och är nöjd med livet som det är.
Vecka 10 2019
Veckans gäst är Anna Simonsson, från Hestra. Anna bor nu i Lund. Efter studier i Spanien och på folkhögskolan arbetar nu Anna som barnmorska. Musiken och körsång är fortfarande ett stort intresse.
Jag hade en så bra tid på ES musik! Det var en väldigt inspirerande miljö att vara i och jag fick många vänner som jag har kontakten med än idag. Vi hade väldigt kul med de gemensamma musik-projekt, konserter och uppträdanden vi gjorde ihop i klassen. Jag upplevde också att vi hade en god stämning i klassen och bra sammanhållning. Jag fick även i princip all teoretisk förberedelse för högskolan inom andra ämnen förutom musik, så jag har inte alls sett några nackdelar med att jag gick estetiskt program. Minns den tiden med glädje och värme.
Direkt efter gymnasiet åkte jag tre månader till Spanien och studerade spanska. Året därefter läste jag globala studier på en folkhögskola i Linköping och åkte inom den kursen två månader till Östafrika. Sedan flyttade jag till Malmö, jobbade som personlig assistent ett år och började sedan läsa till sjuksköterska. Jag har arbetat inom somatisk och psykiatrisk barn- och ungdomssjukvård och idag arbetar jag med gravida kvinnor som barnmorska på kvinnokliniken i Malmö. Trots att jag inte professionellt har arbetat med, eller studerat musik efter gymnasiet så har jag hållit kvar i musiken som ett viktigt uttryck för mig personligen. Jag har under flera år sjungit i kör i Malmö, Vegakören. Har sjungit mycket på högtider t ex vänners bröllop. Jag kände tidigt att musikbranschen var för konkurrensinriktad för min del och valde att ha kvar musik och sång som ett intresse.
3. Framtidsplaner?
På det professionella planet skulle jag vilja hitta nya vägar inom mitt jobb som barnmorska. Jag jobbar just nu kliniskt på sjukhus men skulle gärna i framtiden jobba mer med utveckling och kanske forskning inom mitt område. Jag vill också gärna ta upp körsången i mitt liv, något som ger så mycket glädje. På grund av flytt, jobb och familjeliv var jag tvungen att sluta i min kör men hoppas kunna ta upp körsången snart igen 🙂
Vecka 9 2019
Här kan du läsa om Daniel Fält, från Kroken utanför Grimsås. Efter musikstudier på Södra Vätterbygdens folkhögskola och Musikhögskolan i Örebro arbetar nu Daniel som träblåslärare i Tranemo kulturskola. Daniel är också aktiv frilansmusiker.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns mina år på estetprogrammet som väldigt fina! Efter en ganska tung högstadietid fick jag äntligen möjlighet att få vara mig själv och få gå i en klass med högt i tak och härlig stämning. Jag stormtrivdes med alla musikämnen, och sökte så många kurser jag hann med under mina tre år. Jag hade saxofon och piano som mina instrument, och fick spela i många olika roliga ensembleformer.
Jag fick många vänner både i klassen och utanför estetprogrammet, och många träffar jag fortfarande regelbundet. Eftersom vi hade både körsång och ensemblespel med de andra årskurserna lärde man också känna människor på hela musikprogrammet, vilket jag uppskattade väldigt mycket.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten gick jag ett år på musiklinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping, och arbetade efter det ett par år som ungdomsledare och församlingsmusiker i en kyrka i Tibro. Efter det flyttade jag upp till Örebro för att studera till musiklärare på Musikhögskolan där. Efter fem år i skolbänken ställde jag mig sedan själv bakom katedern (bildligt talat förstås), och arbetade något år på en grundskola där i Örebro. Nu har jag flyttat ner igen och bor i Borås sedan ett år, och har nu på sätt och vis återvänt till rötterna då jag arbetar som träblåslärare på Kulturskolan i Tranemo, där jag själv gick som liten.
Utöver detta arbetar jag som konstnärlig ledare och kompositör för en teater, frilansar som musiker och sångare i olika sammanhang, samt producerar mycket egen musik i min hemmastudio. Åren i Gislaved gav mig en fantastisk musikalisk grund, och en nyfikenhet på musik som jag sedan har fått möjlighet att utforska i alla olika sammanhang jag har fått ta del av efter studenten!
3. Framtidsplaner?
Eftersom jag ganska nyss har bosatt mig här i Borås, och nyligen börjat min lärargärning i Tranemo så ser inte mina framtidsplaner mer annorlunda ut än min tillvaro just nu! Men jag vill alltid utveckla mitt musicerande och musikskapande, så jag fortbildar mig ständigt på egen hand i olika instrument och musikskaparprojekt. Mitt senaste favoritinstrument är basklarinetten!
Vecka 8 2019
Denna vecka kan du läsa om Theresia Carlsson, från Gnosjö. Theresia bor nu i Marieholm. Efter tiden på ES läste Theresia musikproduktion och tillsammans med sin fästman har hon en musikstudio. Musiken är fortfarande en stor del i hennes liv.
Vecka 6 2019
Veckans gäst är Johannes Forsberg, från Åsenhöga. Efter att ha gått på Musikhögskola ett år i Norge, går nu Johannes musikerlinjen på Musikhögskolan i Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES var fantastisk! Under hela min skolgång var jag konstant trött på att gå i skolan men när jag kom till Gislaved och ES blev det plötsligt kul att gå i skolan. Att få kombinera samhällsvetenskapliga ämnen tillsammans med musiken var ett grymt koncept för mig. Har man gått tre år på ES i Gislaved så är man rustad inför det mesta i framtiden tror jag, men speciellt för mig då det har underlättat mycket eftersom jag valt att studera vidare inom musiken. Jag vill inte glömma att nämna vilka goa lärare jag hade men framförallt vill jag ge en liten ”shoutout” till min instrumentallärare Johanna Andersson som fick mig att ta nästa steg i min utveckling och faktiskt bestämma mig för att satsa på musiken på riktigt! Glömde nästan det viktigaste av allt, alla vänner jag fick under min tid på ES och som finns kvar än idag. Har så många nära vänner ifrån min gymnasietid som jag träffar kontinuerligt än idag!
Vecka 5 2019
Veckans gäst är Adina Martinsson Löf, från Öreryd. Adina åkte till USA efter gymnasiet och var aupair. Efter att ha rest runt i USA, Australien och Europa är Adina nu på väg mot Lund för att läsa till fysioterapeut. På bilden Adina med ett av värdbarnen från USA.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?Min tid på ES var så bra!! Efter några tuffa år på högstadiet var det så skönt att få komma till estetfamiljen, till duktiga lärare och en fantastisk klass där man blev accepterad precis som man var. Även om min plan aldrig var att satsa på musiken var valet att gå ES musik ändå självklart. För mig var det perfekt av att få behörigheten till att läsa vidare samtidigt som man kombinerade det med musiken, helt klart mina roligaste och bästa skolår.2. Vad gjorde du sen?Efter gymnasiet flyttade jag till USA i ett år där jag jobbade som au pair i två olika familjer, en i Kalifornien och en i New Jersey. Ett otroligt tufft år på många sätt men också alldeles underbart. Något av det bästa var att få lyssna på musik och sjunga tillsammans med barnen när vi åkte bil, då mådde vi alla så bra. Passade även på att resa runt i landet en månad innan jag flyttade hem igen. Eftersom detta bara var början på mitt reseintresse har resten av tiden mest gått ut på att varva jobb hemma med fler resor, bland annat till Australien, olika destinationer i Europa och USA igen. Ska i skrivande stund dock börja ett nytt kapitel i livet med plugg till fysioterapeut i Lund! Så taggad!
3. Framtidsplaner?
De närmsta åren kommer förhoppningsvis spenderas här i Lund och om tre år hoppas jag att jag är legitimerad fysioterapeut! Framtiden därefter är oviss, men vill såklart hitta ett jobb som jag trivs med, och samtidigt resa så mycket som jag bara kan. Musiken kommer såklart som alltid vara en stor del av mitt liv, kanske även hittar ett sätt att utöva den lite mer, vem vet!
Vecka 4 2019
Denna vecka har vi intervjuat slagverkaren Albin Nordström, från Gislaved. Albin studerar nu musik på Kaggeholms folkhögskola utanför Stockholm och tänker sig en framtid inom musiken.
3. Framtidsplaner?
Efter detta läsår har jag tänkt att gå ett till år på folkhögskola, för att sedan söka in till musikhögskolan. Just nu är jag sugen på att på något sätt undervisa i framtiden, i kombination med att frilansa som musiker. Vi får hoppas det går vägen!
Vecka 3 2019
Veckans gäst är Nadja Persson, från Gnosjö. Efter några år med resande runt om i Världen och studier på universitetet är Nadja nu Projektledare på Hestra inredningar. Musiken är fortfarande med i livet som ett stort intresse.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES musik var så bra! Det är nog mina 3 bästa skolår jag haft, tack vare engagerade lärare och härliga klasskamrater.
För mig var ES Musik en perfekt blandning mellan ”vanliga” ämnen och musikämnen som gjorde skolgången så mycket roligare. Jag såg till att välja till viktiga ämnen som jag visste att jag behövde för att få en bred behörighet för att kunna söka vidare till de flesta utbildningar, då musik var ett stort intresse men kanske inget jag hade som ambition att jobba med i framtiden. Musiken gav så mycket mervärde under skolåren och bidrog till en personlig utveckling som jag är väldigt tacksam för idag.
Det blir en speciell sammanhållning i en klass när man spelar och sjunger tillsammans. Under håltimmar och raster satt vi ofta och spelade och sjöng, vilket gjorde att vi lärde känna varandra bättre än vad jag tror man gör i en ”vanlig” klass.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet passade jag på att jobba och resa ett par år. Därefter flyttade jag till Halmstad för att studera Organisation och Ledarskap i 3 år på Högskolan. Idag har jag flyttat hem igen och jobbar som projektledare på Hestra Inredningar och trivs superbra! Musik är fortfarande ett stort intresse för mig, även om det inte blir så mycket spelande nu för tiden.
3. Framtidsplaner?
Just nu väntar vi vårt första barn! Och givetvis ska jag se till att barnet lär sig spela något instrument i framtiden.
Nästa år är det 10 år sedan vid tog studenten, så jag sänder ut en krok till mina gamla klasskamrater att en återträff borde vara på sin plats?!
Vecka 2 2019
Nu kör vi igång igen! Varje vecka kan du läsa en intervju med en tidigare ES elev. Denna vecka har vi intervjuat Frida Ånman, från Gislaved. Frida har rest till Nya Zeeland och Litauen och bor och jobbar nu i Jönköping. Alltjämt är sången ett stort intresse.
Vecka 51 2018
Så avslutar vi året med att intervjua en tidigare ES elev från Anderstorp; Mathias Berg. Mathias har varit hembygden trogen och är nu produktionsledare på Oetiker Sweden AB i Anderstorp. Musiken är fortfarande ett stort intresse och ibland kommer dragspelet fram.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Den var väldigt rolig och lärorik. Framförallt är det musikteorin jag känner var det jag både minns och använder mig av. ”Frosten Berövade Esters Astrar Dess Gestalt” är ju en ramsa bland andra som man aldrig glömmer…. 😊 Men det är helt klart med glädje och värme jag minns tillbaka på tiden.
2. Vad gjorde du sen?
Efter skolan var det ju dags att börja skaffa ett riktigt liv… Har arbetat på lite olika företag men alltid varit Anderstorp trogen som utgångspunkt. Idag arbetar jag som produktionsledare på Oetiker Sweden AB. När det gäller spelandet så spelar jag bara för eget bruk numera. Om det inte är fest så klart. Då spelar jag mer än gärna. Hotell Åsens piano är välanvänt genom åren…
Jag är sambo med Carina, Vi har en tjej på 6 år och en kille på 9 år så börjar dom intressera sig för musiken. Den äldsta började på musikskolan nu i höst vilket äntligen gjorde att jag kunde motivera sambon till att vi saknade ett digitalt trumset i huset… Tjejen byter inriktning mellan instrumenten varje dag, Hon spelar på allt som låter.
3. Framtidsplaner?
Då vi under ganska många år firat midsommar traditionsenligt med samma gäng med mig som gitarrspelande speleman kring stången, så kom det upp att dragspel är det rätta instrumentet för detta ändamål… Så efter ett antal års undanglidande med att ”-Nästa år…” så gjorde jag slag i saken och köpte mig ett dragspel. Så framtiden är väl att tillslut kunna föra den traditionen vidare och sedan kanske lura på något av barnen att ta vid…
Vecka 50 2018
Denna vecka har vi intervjuat William Rudolfsson, från Gislaved. William jobbar nu som ungdomsledare i Pingstkyrkan i Smålandsstenar. Musiken är en stor del i hans liv.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Estet Musik var fantastiskt bra! För mig var det självklart att jag skulle gå ES och det ångrar jag inte. Alla goa klasskamrater och lärare uppmuntrade och utmanade mig så att jag utvecklades mycket musikaliskt och som person.
Det gjorde också det ”vanliga” plugget lättare och man hade väldigt roligt tack vare gemenskapen i klassen och mellan årskurserna.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet var jag osäker på vad jag ville med mitt liv. Men jag valde att stanna kvar hemma i Gislaved och jobba. Ett tag jobbade jag som musiklärare på mellanstadiet och sen jobbade jag lite som vikarie. Men att jobba i skola passade inte riktigt mig. Efter det fick jag en möjlighet att jobba som ungdomsledare i Smålandsstenar. Och där jobbar jag nu i Pingstkyrkan.
3. Framtidsplaner?
Planen just nu är att jobba vidare som ungdomsledare till sommaren och sen söka mig vidare mot Göteborg och en bibelskola som kyrkan Hillsong har där.
Musiken kommer jag alltid hålla på med på något sätt, men hur det får vi se.
Vecka 49 2018
Veckans gäst är Helén Kardebratt, tidigare Albertsson, från Anderstorp. Helen är nu lärare och arbetar på Töråsskolan i Anderstorp. Musiken är fortfarande en stor del i hennes liv, dels att sjunga med sina elever och också då hon ibland är ute och musicerar med familjen.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns gymnasietiden med stor glädje. Vi fick våra teoretiska ämnen men samtidigt mycket roliga ämnen och lektioner där vi utvecklade vår estetiska förmåga. Jag kan själv känna att jag öppnade dörrar att våga tro på mig själv. Vi fick vara med om olika roliga uppsättningar som jag tänker tillbaka på med glädje. Tex så spelade vi Lejonkungen, utbildningsmässa och avslutningskonserten, allt detta har jag fina minnen av.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet jobbade jag i affär ett kort tag för att sedan hamna in på ett bananskal i förskolan. Där jobbade jag bara så länge tänkte jag. Men åren gick och jag fick en fast tjänst i kommunen. Så när jag fått mina två barn Tilde och Albin insåg jag att yrket som förskollärare är något jag brinner för och vill utbilda mig till. Just nu är jag klasslärare i förskoleklass. Här använder jag både mig av sång, piano och gitarr. På fritiden har dotternTilde fått in mig på att utöva musiken mer. Tilde sjunger ofta i kyrkan och hon har fixat så hela fam Kardebratt Henrik, Helén och Tilde och Albin har fått sjunga och spela upp några gånger. För ett tag sedan var jag och Tilde med i en Ted Gärdestad konsert vilket var jätte roligt.
3. Framtidsplaner?
Jag trivs med mitt yrke i skolans värld och har ambitioner om att fortsätta här. Jag hoppas på att kunna fortsätta sjunga i kör och tillsammans med Tilde vår sångfågel få fler tillfällen att sjunga och öva in sånger.
Vecka 48 2018
Veckans gäst är gitarristen David Kappelmark, från Kappeled utanför Smålandsstenar. David har gått Musikhögskolan i Malmö och även studerat flamencogitarr i Sevilla i Spanien. Nu bor han i Malmö och arbetar som musiklärare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Åren på ES-programmet var toppen. Minns ett stort engagemang för oss och vår utbildning från så många lärare, både musiklärarna och andra. För mig kändes det extra kul att få spela så mycket med andra, mycket mer än jag hade gjort tidigare. Att få bli bättre med det jag höll på med, som att spela gitarr och piano, och få möjlighet att testa helt nya saker, som att spela Bluegrass-banjo…
Sen gjorde det ju inte saken sämre att just min klass var den trevligaste gymnasieklassen i Sverige dittills. Rent objektivt då. Kan inte låta bli att le när jag tänker på när vi drack kaffe i Oasen, sista-minuten-pluggade på gemu-läxan, tjafsade på repen inför avslutningarna, pratade om, och imiterade precis alla lärarna…
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet flyttade jag till Malmö och började läsa på Musikhögskolan. Det kändes lite tidigt för mig, så efter första året pausade jag utbildningen och läste musik folkhögskola i ett år. Sen gick gick jag färdigt Musikhögskolan och började jobba som musiklärare. Det kändes också lite tidigt, så efter ett års jobb och pengasparande åkte jag till Sevilla och lärde mig att spela flamencogitarr.
3. Framtidsplaner?
Nu är jag tillbaka i Malmö efter ett helt fantastiskt år på flamenco-skolan i Spanien. Har haft tre tidsbegränsade anställningar som musiklärare för grundskolan på en bilingual montessoriskola, på en kommunal mellanstadieskola, och nu senast på en skola med muslimsk inriktning. Efter jul är planen att påbörja en tillsvidaretjänst på en fjärde skola.
Det egna musicerandet hålls igång med en grupp som spelar brasiliansk s.k. choro-musik, komp till flamenco-dans-lektioner, och ibland med ett bröllops-coverband och en liten vokalgrupp. Men vem vet exakt vad man gör nästa år, inte jag i alla fall.
Vecka 47 2018
Denna veckas gäst är Johanna Andersson, från Marås utanför Gnosjö. Efter studier på Musikhögskolan i Malmö och efterföljande jobb i Uppsala, arbetar nu Johanna som trombonlärare i Musikskolan Gislaved. Bilden är från den årliga skolkonserten med Gislaveds Symfoniorkester, där också Johanna spelar.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES i Gislaved var mycket rolig och lärorik. Det passade mig perfekt att gå i en klass med andra ungdomar som också hade musiken som sitt stora intresse. Här fick jag också chansen att få en bra undervisning på mitt huvudinstrument som är trombon och delta i olika ensembler. Det var även under tiden på gymnasiet i Gislaved som jag fick möjligheten att prova nya musikstilar och tyckte det var extra roligt att spela med i Gislaved Storband, där det fanns många duktiga musikanter att se upp till.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag ett år på Lunnevads folkhögskola, efter det fem år på lärarutbildningen på Musikhögskolan Ingesund där jag läste till trombon- och ensemblelärare med klassisk inriktning. Som en extra bonus gick jag sedan två år på Musikhögskolan i Malmö.
Sista terminen i Malmö jobbade jag även två dagar i veckan på musikskolan i Gnosjö. Efter avslutade studier bar det av till Uppsala där jag arbetade som brasslärare och musikledare i Österledskyrkan i Gamla Uppsala. Efter en tid där valde jag att söka jobbet som trombonlärare i Gislaved och idag har jag jobbat där sedan 2012 och trivs mycket bra med det.
3. Framtidsplaner?
Nu ska jag snart få mitt andra barn, men planerar därefter att fortsätta vara med och utveckla musikskolans brass- och orkesterverksamhet. Det är en spännande utmaning att försöka inspirera barn och ungdomar att hålla på med musik, det är en härlig blandning med nybörjare som spelar entonslåten och elever på ES som ska söka högre utbildning.
Vecka 46 2018
Veckans gäst är gitarristen Markus Rydin, från Smålandsstenar. Marcus går nu på Musikhögskolan i Göteborg där han pluggar till musiklärare med inriktning improvisation.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var en rolig och lärorik tid där jag fick chansen att träffa människor med samma intresse, bli inspirerad av både lärare och elever och få chansen att spela i band och i olika ensembler. Jag fick också ett intresse för jazz och improvisation genom Magnus Karlssons jazzensemble och mina vänner från klassen. Jag är också glad över att lärarna låg på så jag inte glömde bort de andra ämnena och att jag då fick en behörighet till högskolan.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag två år på Södra Vätterbygdens Folkhögskola och där blev det mycket jazz, storband, körsång och övning. Där kunde jag tack vare grunden jag fått från Gislaved utvecklas både musikaliskt och som person. Just nu är jag nyinflyttad i Göteborg där jag studerar på musikhögskolan till musiklärare med inriktning på improvisation.
3. Framtidsplaner?Jag har precis påbörjat en 5-årig utbildning så just nu tänker jag inte så mycket på framtiden mer än att bli färdig. Jag har precis avslutat min första VFU-period och fått bekräftat för mig att läraryrket är det jag vill arbeta med. Annars tror jag inte att jag kan planera mer än så.
Vecka 45 2018
Denna veckas gäst är Josefin Landén (tidigare Larsson), från Smålandsstenar. Josefin bor nu i Göteborg och läser på Handelshögskolan.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES musik var bra och utmanande på olika sätt! Det var en öppen stämning i klassen och en fin gemenskap där alla fick möjlighet att växa. För mig blev det ett roligare sätt att läsa ett samhällsvetenskapligt program.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten gick jag bibelskola utanför Åre. Ett fantastiskt år där jag fick landa lite efter gymnasiet och ägna mycket tid åt utförsåkning som jag älskar. Därefter flyttade jag till Göteborg och började jobba som personlig assistent åt en ung tjej med flerfunktionshinder samtidigt som jag började söka in till Polishögskolan. Istället för att gå vidare med mina polisplaner startade jag, tillsammans med några andra, ett assistansbolag där jag också jobbade som verksamhetschef. Efter fem år valde jag att lämna bolaget, som fortfarande finns kvar, för att börja plugga. Just nu läser jag ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Mina polisdrömmar har ändrats och jag är väldigt tacksam för de erfarenheter jag har fått med mig på vägen. Musiken har mest funnits med som ett intresse. Jag har sjungit i gospelkör och tagit några lektioner hos en sångpedagog, men annars har jag inte ägnat mig så mycket åt musik under de senaste åren.
3. Framtidsplaner?
När jag är klar med min utbildning är planen att antingen jobba med revision eller som controller. Jag kan även tänka mig att jobba med ledarskap på något sätt. Musiken kommer att fortsätta att finnas med som ett intresse. Jag skulle gärna sjunga i kör igen och är även sugen på att plocka upp pianospelandet på nytt.
Vecka 43 2018
Veckans gäst är Jan Ekberg (tidigare Fritjofsson), från Rude som ligger mellan Gislaved och Tranemo. Jan bor nu i Växjö där han pluggar på Linnéuniversitetet till musiklärare. Han har också turnerat i Europa med flera band och är alltjämt en aktiv musiker och låtskrivare.
Vecka 42 2018
Efter ett litet uppehåll i intervjuerna kör vi igång igen med att intervjua Rebecca Hietala, (tidigare Erander) från Hestra, där hon också bor idag. Rebecca gick ut ES Musik 2002 och arbetar nu som musiklärare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Åren i ES musik var dem bästa åren genom min skolgång. Var otroligt givande och inspirerande. Var det bästa valet jag gjorde när jag valde att gå ES musik.
2. Vad gjorde du sen?
Efter skolan började jag jobba inom barnomsorgen. Vilket i sin tur ledde fram till en vikariat anställning som musiklärare 13år senare.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att fortsätta jobba som musiklärare då jag fått möjligheten till det. Finns inget arbete som är så givande som att få möta elever i alla åldrar. Att få vara en del i barn och ungdomars liv är en förmån som jag värdesätter stort.
Vecka 37 2018
Veckans gäst är Mikael Karlsson, från Smålandsstenar. Mikael är musiklärare på Villstadsskolan i Smålandsstenar och på Musikskolan Gislaved. Han är också ledare för Gislaveds Storband och är en ofta anlitad frilansmusiker på trumpet och flygelhorn.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Helt fantastisk. Man fick lära sig massor och lärarna var toppen!
2. Vad gjorde du sen?
Efter ES så jobbade jag ett tag för att sedan göra min värnplikt inom Dragontrumpetarkåren. Sedan blev det lite jobb igen ett tag för att sedan gå på Lunnevads folkhögskola och därefter Musikhögskolan…..osv
3. Framtidsplaner?
Det finns så mycket som jag vill hinna göra så ska jag skriva allt här så hinner jag inte med det jag vill hinna med idag, men så länge jag får vara med min familj och musicera så är jag ganska nöjd med livet.
Vecka 24 2018
Nu avslutar vi terminen med en intervju med Johanna Tegnvallius, tidigare Valdemarsen, från Anderstorp. Johanna arbetar nu som kultursamordnare på kulturhuset Glashuset och Kulturplatån i Gislaved.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var tre fina år med massor av gemenskap och kreativitet. ES gav en väldigt bra grund där vi fick testa på flera olika genrer och uttryck och det var en lyx att ha så grymma klasskamrater och lärare som gjorde det möjligt för mig att utvecklas och hitta min egen väg.
2. Vad gjorde du sen?
Jag läste två år på folkhögskola, först på Nordiska Rockmusiklinjen i Ransäter och sedan Musik- och Ljuddesign i Karlskoga. Efter det blev det en flytt till Växjö där jag läste Kulturledarprogrammet på Linnéuniversitetet. Efter examen har jag arbetat som producent inom länsmusiken, konsthallsassistent och sångpedagog. Nu arbetar jag som kultursamordnare på Kulturplatån, Gislaved, där jag främst bokar och arrangerar konserter, föreställningar och andra evenemang samt är en resurs i den dagliga verksamheten. Musiken finns fortfarande med på flera sätt!
3. Framtidsplaner?
Jag hoppas kunna fortsätta arbeta kreativt på olika sätt, gärna med något som är fartfyllt!
Vecka 23 2018
Veckans gäst är Kristian Kveldstad, från Åvall, Forsheda. Kristian, som under ES-tiden spelade trummor och gitarr, har fortfarande musiken som en stor del av sitt liv. Efter några år med bland annat musikstudier bor Kristian nu i Växjö.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag trivdes bra under min tid på ES. Jag gick i en bra klass, hade bra lärare och man fick mycket tid till att spela i många olika konstellationer. Jag var med i bland annat drum and drill corps, lilla storbandet, jazz-ensemble och slagverks-ensemble. Jag spelade även i band på fritiden. Jag ser tillbaka på den tiden med glädje.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet så jobbade jag 2 år som slagverkslärare på halvtid på Värnamo kulturskola sen flyttade jag till Rimforsa utanför Linköping och gick på folkhögskola i ett år. Under detta året tröttnade jag på musiken och valde därför att ta en paus och flyttade hem igen och tog ett vanligt industrijobb under ett år. 2006 flyttade jag till Växjö för att plugga till musik-och SO-lärare men insåg framåt slutet av utbildningen att jag nog inte ville jobba som lärare, så 2011 började jag jobba på Staples i Växjö, ett lager som säljer kontorsmaterial, skolmaterial m.m.
Idag jobbar jag fortfarande på Staples, på retur-och reklamationsavdelningen, och trivs bra med det. Jag spelar fortfarande mycket på fritiden, först och främst i ett coverband i Växjö, men även i ett par andra band.
3. Framtidsplaner?
Som det ser ut nu som kommer jag fortsätta att jobba på Staples och hålla på med musiken på fritiden. Troligen kommer jag aldrig att jobba med musik då jag trivs bra med att ha det som fritidsintresse, men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden.
Vecka 22 2018
Veckans gäst är Annie Lindetorp, från Värnamo. Annie, som nu bor på Hönö, spelar fortfarande piano och pluggar nu till förskolelärare i Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Es musik var jättebra. Att både läsa de ”vanliga” ämnena och blanda det med musik gjorde att jag tyckte det var kul att gå till skolan. Den underbara gemenskapen och alla fikastunder med klassen var också en väldigt positiv del under gymnasietiden. Lärarnas stora engagemang gjorde att jag utvecklades väldigt mycket och speciell på mitt huvudinstrument piano där jag hade Olga Gröndal som lärare, hon gjorde att jag nådde en högre nivå i mitt pianospelande vilket jag är så tacksam över.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet började jag läsa musik på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Att fortsätta med musiken var ett självklart val för mig och jag trivdes så bra. Att bara kunna tänka på musiken och spela hela dagarna var så skönt och så roligt. Min tanke var alltid att jag skulle fortsätta med musiken och arbeta med det men så blev det inte utan efter ett år på folkhögskola flyttade jag till Hönö. Där jobbade jag som vikarie på en skola under ett år och nu bor jag fortfarande kvar på Hönö men nu studerar jag till förskollärare vid Göteborgs universitet. Att det blev just förskollärare var inget självklart val men nu efter att ha läst ett år känns det helt rätt eftersom jag kan få användning av musiken i mitt framtida yrke.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner just nu är att bli klar som förskollärare och börja arbeta i förskolan.
Vecka 21 2018
Denna veckas gäst är Karl Bolmvall, från Västboås. Karl går nu musiklinjen på folkhögskolan Geijerskolan, där han utbildar sig till kantor.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina tre år på ES musik var mycket roliga och lärorika. Hade en härlig klass där många skratt utdelades. Sen alla underbara lärare som man hade, det är tack vare dem som jag har kommit dit där jag är idag. Jag spelade piano för Ann-Cathrin André som också introducerarde mig för Orgel som jag nu har fasnat väldigt starkt för. Jag fick också spela i olika sorters ensamblar som var väldigt roligt och givande.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten började jag på Geijerskolan som är en folkhögskola uppe Värmland där jag läser till kantor, vilket är väldigt skojigt. Jag avslutar nu min fjärde termin av fem till sommaren.
3. Framtidsplaner?
Jag kommer att gå klart mina femte termin på Geijerskolan till hösten, sen kommer jag troligtvis att söka till organist nästa vår om allt går som det ska. Sen får jag se vart vägarna tar mig.
Vecka 20 2018
Denna veckas gäst är Elisabeth Båvall, (tidigare Turesson), från Kruvebo, Burseryd. Elisabeth bor nu i Tranemo där hon arbetar som sjukgymnast. Under sin tid på ES spelade Elisabeth valthorn och piano. Hon har jobbat som aupair i Tyskland, då hon också spelade valthorn i en blåsorkester. Fortfarande är musiken en stor del i hennes liv.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Den var bra. Jag gillade gemenskapen i klassen och mellan årskurserna. Det var en bra mix mellan musikämnen och teoretiska ämnen. Jag fick möjlighet att i rätt stor mån styra vad jag ville studera själv.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter studenten tog jag ett sabbatsår och var au pair i Tyskland. Jag hade med mig mitt valthorn och spelade i en blåsorkester där. På det sättet lärde jag känna flera vänner. Därefter började jag studera. Efter ett år i Tyskland läste jag en termin franska innan jag började på sjukgymnastprogrammet. Sen flyttade jag till Jämtland innan jag kom till Värnamo och nu bor jag med min familj i Tranemo. Musiken har alltid funnits med som ett stort intresse. Jag har spelat en del i kyrkan och sjungit mycket i kör. Just nu sjunger jag mest med barnen.
3. Framtidsplaner?
När barnen blir större vill jag gärna börja spela i orkester igen, kanske i Gislaved, som ligger nära.
Vecka 19 2018
Veckans gäst är Mattias Turesson, från Kruvebo, Burseryd. Nu bor Mattias med sin familj i Malmö och börjar snart jobba på en redovisningsbyrå efter avslutade studier. Mattias har också bland annat varit au pair i Tyskland, läst teologi och sjungit i kören Lunds Studentsångare.
Vecka 18 2018
Veckans gäst är Hilma Wendefors, från Ambjörnarp. Hilma är nybliven mamma och utbildade sig till personalvetare efter några år med musiken. Nu bor Hilma i Limmared och fortfarande är trumpeten och musiken en viktig del i hennes liv.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
De 3 åren på ES var bland de bästa i mitt liv. Det kändes lite som att komma hem. Efter att ha känt mig lite annorlunda och ibland ensam fanns det plötsligt ett forum där jag kände att jag passade in. Jag fick möjlighet att utvecklas, i musik såklart, men på något sätt var det nog ändå den personliga utvecklingen som var viktigast för mig där och då. Efter 3 år på ES hade jag fått massor av kunskap från många kunniga och engagerade ämneslärare, musikkunskaper för livet och en betydligt bättre självkänsla än tidigare!
2. Vad gjorde du sen?
Efter ES var jag fast besluten att uppfylla min dröm om att bli orkestermusiker på heltid. Jag flyttade till Ågesta folkhögskola i Stockholm för att utvecklas på mitt huvudinstrument Trumpet. Men 3 veckor in på terminen och en vecka innan provspelningen för unga radiosymfonikerna tog det stopp. Jag var mentalt slut och längtade hem. Jag bestämde mig för att inte uppfylla min dröm och flyttade hem. Det svåraste beslutet jag tagit, men livet blev väldigt bra ändå! Nu är jag gift, färdigutbildad personalvetare, fritidsmusiker och nybliven mamma sedan 2 månader, fantastiskt fint!
3. Framtidsplaner?
Just nu är jag mammaledig och försöker njuta till max av vår fantastiska lilla tjej Alicia. Familjen kommer nog att vara i fokus ett bra tag framöver. Jag kommer fortsätta spela & sjunga mycket hemma och i kyrkan och jag ser mycket fram emot att få ta med Alicia in i musikens värld och utforska den tillsammans med henne!
Vecka 17 2018
Denna vecka har vi intervjuat Martin Götander, från Örnaholm, Gislaved. Efter att ha utbildat sig som civilekonom, arbetar nu Martin som Financial Controller på Tetra Pak i Lund. Fortfarande spelar Martin gitarr ibland.
Jag ångrar inte att jag valde ES musik. Det var en väldigt rolig tid med bra lärare, mycket spelningar och en bra stämning i klassen. Det ger en bra grund för fortsatta studier men bästa tipset är att ta tillvara på den tiden, spela mycket med andra och öva, vilket jag inte gjorde tillräcklig :).
Efter gymnasiet hade jag inte riktigt koll på vad jag ville göra men tänkte att civilingenjör lät kul. För att komma in på ingenjörsutbildningen var jag tvungen att läsa till några gymnasieämnen; kemi, fysik och matte vilket jag gjorde genom ett tekniskt basår på campus Helsingborg. Jag kom in på civilingenjörsutbildningen på LTH där jag pluggade ett år innan jag insåg att det kanske ändå inte var för mig. Så jag velade lite till och började plugga till civilekonom istället. Efter det flyttade jag till Stockholm och började jobba som business Controller på Österåkers kommun där jag var i kvar i två år. Sen bytte jag till Financial Controller på Sida där jag jobbade i fyra år. Nu har jag precis bytt igen, flyttat tillbaka till Lund och arbetar som Financial Controller på Tetra Pak.
Har fortfarande inte bestämt mig vad jag vill göra när jag blir stor, kanske blir det något helt annat. Tanken att jobba som ekonom i 40 år till känns inte så inspirerande. Spelar fortfarande gitarr men är lite segare i fingrarna än tidigare och har inte den tiden att lägga ner som behövs.
Veckans gäst är Solange Beccera-Ponce, från Anderstorp. Efter gymnasiet gick Solange på rock- och poplinje på folkhögskola i Nyköping. Solange jobbar nu inom demensvården och har fortfarande sången och musiken som ett stort fritidsintresse.
Denna veckas gäst är Marcus Kveldstad, från Forsheda. Marcus har utbildat sig inom ljudteknik och spelar fortfarande trummor och gitarr i olika band. Nu arbetar han som CNC-operatör/ställare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES var kanon! Väldigt utvecklande både musikaliskt och som människa tack vare alla duktiga lärare och musikaliska klasskompisar. De 3 åren gav mig bredd och utvecklad förståelse för olika genrer samt ett ökat självförtroende. Det var 3 intensiva år som satte stor grund för där jag är idag.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten har jag läst 2 utbildningar i ljudteknik. En med inriktning på studio och live-ljud samt en med inriktning på producentrollen. I mellan och efter dessa kurser har jag byggt upp min studio, skrivit en del musik och hållit igång musicerandet i några olika band som trummis och gitarrist.
3. Framtidsplaner?
I dagsläget spelar jag något mindre och sitter i studion lite då och då. Jag arbetar som CNC-operatör/ställare. Där finns en del planer för framtiden som inte rör musiken men jag kommer aldrig sluta spela. Det är en väldigt stor del av mig att få hålla igång musiken och något jag inte skulle klara mig utan.
Vecka 14 2018
Veckans gäst är Hanna Bogren, från Gislaved. Hanna spelar fiol då och då i Gislaveds Symfoniorkester. Efter ett år på folkhögskola bor Hanna nu i Jönköping, där hon ofta utövar musiken i sitt jobb i en församling.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Kanske var åren på ES de bästa i mitt liv. De gav så mycket! ES var fantastiskt med sina engagerade lärare som såg oss elever, inspirerade oss och pushade oss. Under åren på ES fick jag växa i mig själv, umgås med helt underbara klasskompisar och ägna mig åt det jag tyckte var allra roligast – musiken. Jag fick spela fiol, lära mig piano och utvecklas i sång. Allt detta samtidigt som jag fick en bred kompetens inför framtida högskolestudier.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet flyttade jag för att plugga vidare på Musikkonservatoriet i Falun, men jag kände mig vilsen och insåg ganska snart att yrkesmusiker inte var vad jag ville bli. Tankarna snurrade – ”vem är jag och vad vill jag göra med mitt liv?” och efter mycket fundering började jag på Bibellinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Ett års brottande med min egen identitet och fördjupande i Bibelns svåra texter ledde vidare till 4 år i församlingstjänst. Det här var något jag verkligen ville fortsätta med! Ironiskt nog har jag i min roll som ungdomsledare fått musicera massor på arbetstid – jag som inte skulle bli yrkesmusiker. Jag har fått leda barnkörer, ungdomskörer, ensembler av olika slag, arrangerat musik, spelat på gudstjänster, dop, begravningar och mycket mer. Under fyra år har jag själv fått vara med och inspirera ungdomar att växa i sina musikaliska gåvor och sett dem blomstra. Musiken gör verkligen något med människor!
3. Framtidsplaner?
Ungdomar – ta det lugnt, ni har tid! Jag är 25 år och vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor, men i höst bär det av på nya äventyr. Om det blir plugg till pastor, lärare, socionom eller något helt annat återstår att se, men musiken vill jag fortsätta med på ett eller annat vis. Kanske blir det i Gislaveds Symfoniorkester eller i församlingsmiljö.
Vecka 13 2018
Veckans gäst är Manfred Josefsson, från Reftele. Manfred går nu på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö, där han spelar slagverk.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estetiska programmet var givande. Min musikaliska bredd vidgades då samarbetet mellan musikskolan och es gav mig möjlighet att få spela i många olika ensemblesättningar och genrer. På estet fick jag också chansen att träffa och arbeta med likasinnade musiker vilket var och är viktigt för min musikaliska utveckling. Tiden på gymnasiet inspirerade mig att fortsätta med musiken, inte minst pga alla duktiga musik-, instrument- och ensemblelärare jag fick träffa och lära känna.
2. Vad gjorde du sen?
Det har knappt gått ett år sedan jag tog studenten och jag har sedan dess fortsatt min musikutbildning på sankt Sigfrids folkhögskola där jag får lägga all min tid på att utvecklas som musiker.
3. Framtidsplaner?
Jag hoppas och planerar att fortsätta utbilda mig inom musiken. Vart och hur detta sker är såklart svårt att veta men jag kommer i närmsta tiden använda den tiden jag har för att utforska och utveckla min musikalitet.
Vecka 12 2018
Veckans gäst är Amanda Möller, från Smålandsstenar. Efter ett år som volontär i organisationen Ny generation utbildade sig Amanda till sjuksköterska och bor och arbetar nu i Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds Gymnasium?
Min tid på ES var väldigt kul. Det var tre år med mycket musik, härliga människor och en hel massa gofika! Det var kul att gå en linje där man kunde läsa de ämnen man behövde för vidare utbildningar och samtidigt kunde hålla på med musik. Jag hade gärna gjort om de 3 åren om man kunnat.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet jobbade jag extra på ett äldreboende. Tog också ett år där jag jobbade som volontär på organisationen Ny generation som jobbar med kristna skolgrupper i Sverige. Efter det började jag plugga till sjuksköterska i Borås och jobbar idag som sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner ser ut som så att jag någon gång vill vidareutbilda mig inom vården. Har inte bestämt mig till vad ännu men det löser sig nog. Musiken har jag kvar som ett intresse vid sidan av och spelar lite då och då när det passar.
Vecka 11 2018
Veckans gäst är Carl Lagerqvist, från Anderstorp. Carl är pastorskandidat i Equmeniakyrkan och går nu på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Musiken är fortfarande en stor del av hans liv och han är ofta anlitad som sångsolist i bygden.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds Gymnasium?
Min tid på ES var väldigt rolig men också ganska tuff, jag kämpade mycket med mig själv och var inte helt säker på vem jag var i mötet med människor. Jag kan med glädje säga att åren efter blev jag mer säker på det. Jag utvecklades väldigt mycket i mitt huvudinstrument som är sång under de tre åren. När jag tänker tillbaka på min tid så minns jag ibland det jag tyckte var tufft men också det som inspirerade mig och utvecklade mig. Jag minns alla min lärare som jag hade och de som inspirerade mig och de som pushade mig att ta skolan på allvar. Till alla vill jag säga tack för nu förstår jag verkligen att skola är viktigt.
2. Vad gjorde du sen?
Efter Gymnasiet 2013 tog jag ett ‘’sabbatsår’’ som det så ofta kallas. Jag kände att jag behövde tid att landa i mig själv och få göra det jag tyckte va kul. Jag engagerade mig ideellt i min hemförsamling, Equmeniakyrkan Anderstorp och frilansade som musiker i olika konstellationer. För mig var det viktigt att få en paus efter gymnasiestudier och det fick jag. 2015/2016 gick jag en bibelskola på Södra vätterbygdens folkhögskola där jag fick lära mig mycket om Gud, bibeln och mig själv. Musiken har jag alltid haft med mig och sett det mer som en gåva som jag har och som jag plockat fram när jag behövt det för mig själv men också fått glädja andra med min röst och mitt musicerande.
3. Framtidsplaner?
Jag har som planer att till hösten 2018 flytta till Stockholm och börja plugga till pastor. Jag ser mig själv i framtiden kombinera mitt musikintresse med pastors yrket och tjäna med musiken i olika församlingar. Jag älskar att sjunga klassiskt eller i körsammanhang. Jag mår som bäst när jag får kombinera mitt yrkesliv/studentliv med musik på fritiden. Jag är tacksam för min tid på Gislaveds gymnasium som var ett tidigt stadie i min vuxna utveckling – TACK.
Vecka 10 2018
Denna vecka kan du läsa om Marica Karlsson, från Smålandsstenar. Marica har gått musikalutbildning på Markaryds folkhögskola och på Kulturama i Stockholm. Nu bor hon i Vetlanda, där hon arbetar som optikerassistent. Sången är alltjämt en stor del av hennes liv.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estetiska programmet var fantastiskt rolig! Jag minns bra lärare, fin gemenskap i klassen, roliga konserter och mycket övning! Då var mitt huvudinstrument tvärflöjt, men jag fick också tillfälle att sjunga mycket. Som avslutningsprojekt gjorde jag en konsert med egenskriven musik, där jag involverade flera klasskamrater. Mycket givande!
2. Vad gjorde du sen?
Under gymnasietiden började jag längta alltmer efter att utveckla min sång och jag började minnas orden jag sagt när jag var 6 år gammal: ”Jag ska bli musikalartist!”
Jag flyttade till Markaryd där jag började en show/musikalutbildning på Markaryds folkhögskola. Det kändes helt rätt, så efter året i Markaryd flyttade jag till Stockholm där jag gick Kulturamas yrkesförberedande musikalutbildning. Under mina 10 år i Stockholm gjorde jag en del egna projekt. Jag tog sång-och danslektioner, gick interpretationskurser på musikhögskolan och även en del andra musikalkurser. År 2012 fick jag chansen att göra praktik i Jesus Christ Superstar på Göta Lejon. En fantastisk upplevelse!
3. Framtidsplaner?
Idag har jag lämnat Stockholm och flyttat till Vetlanda. Jag arbetar som optikerassistent och musiken är en stor del av mitt liv. Jag frilansar som sångerska och har precis varit med i Vetlandarevyn. I framtiden hoppas jag att jag kan syssla ännu mer musik och sätta upp fler egna projekt.
Vecka 9
Denna vecka har vi intervjuat Johan Knutsson, från Gnosjö. Johan är utbildad lärare f-6 och arbetar nu på fritids. Musiken är alltjämt en stor del av hans liv och han spelar saxofon bland annat i Gislaved Westbo Musikkår.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina år på Es var fantastiskt bra och roliga. Det var väldigt nyttigt att läsa med andra musikintresserade och jag utvecklades väldigt mycket under mina 3 år. Man brukar höra att Es är ett lite annorlunda program såtillvida att man blir som en familj och så var det verkligen. Man umgicks inte bara i den klass man tillhörde utan även med de yngre och äldre årskurserna inom estet. Att få utvecklas och lära av varandra men också med väldigt skickliga och duktiga lärare som stöd gav enormt mycket. Vi har med den klassen jag gick med hunnit med en återträff sedan vi tog studenten så även efter gymnasiet så har man mer eller mindre kontakt med sina klasskamrater.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet läste jag en termin svenska kyrkans grundkurs på folkhögskola och en termin musikdidaktik på Linneuniversitetet i Växjö. Jag hamnade sedan ett år på Högalids folkhögskola utanför Kalmar och studerade en linje som hette musik på scen. Här hade vi olika projekt med turnéer, bland annat en på Gärdeskolan. Utan Es hade jag inte klarat året i Kalmar då jag utvecklades ännu mer. Jag utbildade mig sedan till lärare med inriktning mot fritids och har lärarlegitimation i musik klass f-6. Har också en utbildning som församlingspedagog inom svenska kyrkan.
3. Framtidsplaner?
Just nu jobbar jag som lärare på fritids och är aktiv i Gislaved Westbo musikkår samt hjälper till i en orkester på Gnosjö Musikskola. Som det ser ut nu kommer jag fortsätta inom skolans värld ett tag om det inte dyker upp något inom kyrkan. Musiken är min största hobby och jag kommer fortsätta spela i orkestrar och i kyrkor och andra olika tillfällen som dyker upp.
Vecka 8 2018
Veckans gäst är kontrabasisten Sarah Nygren, från Gislaved. Sara har gått Musikhögskolan i Stockholm och är nu verksam som barockkontrabasist bland annat i duon No treble. Sarah frilansar också som orkestermusiken och är cellolärare i Nacka musikskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns gymnasieåren som tre fina år. Tack vare mina instrumental- och ensemblelärare och musikaliska klasskompisar kunde jag utvecklas och få chansen att spela mycket och brett. Den genrebredden jag fick redan då har gett mig så mycket. Jag kände att jag utvecklades och hade väldigt kul i alla olika konstellationer jag fick ingå i, både genom skolan och musikskolan.
Det var mot slutet av gymnasiet som jag bestämde mig för att jag ville fortsätta med musiken, men jag var inte helt klar med i vilken form.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter gymnasiet började jag på Fridhems folkhögskola, på musiklinjen för kvinnliga instrumentalister. Där spelade jag bara jazz och hade ett toppenår men insåg att det inte riktigt var för mig. Året efter kom jag in på Musikhögskolan i Stockholm på klassisk musiker, där kände jag mig till en början lite vilsen i all övning men insåg efter ett tag att jag måste inte bli orkestermusiker.
En vår fick jag frågan om jag ville spela barockopera i Vadstena och sedan dess har jag varit fast i barockmusiken. I barocken kunde jag landa och hitta min spelglädje. Jag kunde känna att jag som basist var viktig och hade möjligheten att forma och leda musiken.
Jag läste tre olika utbildningar på Musikhögskolan, bland annat en pedagogisk påbyggnad med både kontrabas och cello, och har varit ute i det riktiga livet i snart fyra år.
Idag frilansar jag mest som barockbasist men gör även klassiska gig, lite pop och musikal slinker in ibland. Jag jobbar också som cellolärare i Nacka musikskola där jag undervisar i stråkklass och har vanliga musikskoleelever. Det är mitt första år som stråkklasslärare, det är väldigt spännande att ha sina första egna elever och få möjlighet att forma från start.
3. Framtidsplaner?
Trots att frilanslivet är som det är så vill jag fortsätta med musiken, bara spela mer och kunna klara mig utan ett extrajobb. Jag vill gärna spela stora barockverk som inte görs så ofta. Kyrkor och kyrkokörer vill oftast göra Händels Messias eller Bachs Johannespassionen och det är ju fantastisk musik men det vore kul att få utöka min repertoar av större verk.
Jag planerar att spela mer med min duo No treble, bestående av barockcello och barockbas. En ovanlig konstellation, men vi vet ju alla att basen i musiken alltid är viktigast.
Vecka 7 2018
Läs här om tidigare ES musikeleven Josef Spång, från Kvarnaryd, Smålandsstenar. Josef går nu på Afrolinjen på Bromma folkhögskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estetprogrammet var en väldigt skolångest-fri period. Musiken var en stor del så klart och jag värderar det jag fått lära mig där väldigt högt! De lärarna jag hade i mina instrument och andra musikämnen har betytt mycket för min musikaliska utveckling och för mig som person.
Men även de ”vanliga” ämnena i skolan blev väldigt roliga och vardagen blev lättare att ta sig igenom för att en trivdes väldigt bra i klassen och i gemenskapen på hela ES-programmet, över alla tre årskullarna. Det var ovärderligt för mig!
2. Vad gjorde du sen?
Sen jobbade jag som ungdoms- och musikledare i Karlstad ett år. Efter det flyttade jag hem till Smålandsstenar och jobbade som musiklärare (åk 4-6) på Bureskolan. Och just nu går jag på Bromma folkhögskolas Afrolinje i Stockholm! Sedan jag började på estet så har jag haft som mål att gå folkis, men jag sköt på det några år efter studenten men nu har jag flyttat upp till Stockholm och har ett fantastiskt roligt år på Bromma folkhögskola där jag spelar i en ensemble med duktiga musiker och undervisas av väldigt bra lärare! En är allt lite bortskämd med så mycket tid till att bara ha roligt och utvecklas otroligt mycket!
Sen är jag ute och spelar med en jazztrio som heter ”Hulegårds kapell” som består av tre musiker som alla har gått på estet i Gislaved.
3. Framtidsplaner?
Att ”estetprogrammet är högskoleförberedande” är en klyscha vi har hört och sagt många gånger på estet! Men det är en klyscha som jag är väldigt glad och tacksam över! För om jag inte väljer att satsa 100% på att leva på musiken har jag möjlighet till att göra i stort sett vad jag vill!
Jag är väldigt intresserad av arkitektur, samhällsbyggnad, miljö och geografi. Så det är inte omöjligt att jag pluggar något av det i framtiden.
Men musiken är något jag alltid kommer att ha med mig, för den har betytt, betyder och kommer att betyda så mycket för mig och andra människor.
Vecka 6 2018
Veckans gäst är Lena Hesselroth, tidigare Larsson, från Smålandsstenar. Lena bor nu i Uddevalla där hon, efter studier på Handelshögskolan i Göteborg, arbetar som miljöekonom. Lena har också gått musikallinjen på Bjärnums musikteaterskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns min tid på ESMusik med glädje. Mycket för att jag fortfarande har kvar och regelbundet träffar några av min bästa vänner. Under gymnasietiden gavs utrymme att växa och forma sig själv. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att läsa musikprogrammet då jag fick ägna mig åt ett av mina stora intressen samtidigt som jag kunde få behörighet för högskolan.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten tog jag ett så kallat sabbatsår och ägnade min tid till att jobba på diverse ställen samt att fördjupa mig i mitt andra stora intresse, dans. Sedan sökte jag in till några olika folkhögskolor inom dans och hamnade till slut på den studieförberedande musikallinjen på musikteaterskolan i Bjärnum. Där hamnade jag helt rätt men tog ändå beslutet till sist att ha dans och musik som min hobby och efter 3 år på Handelshögskolan i Göteborg är jag nu miljöekonom och jobbar på ett betongföretag i Uddevalla. Musiken och dansen håller jag vid liv vid sidan av.
3. Framtidsplaner?
Nu ska jag snart vara föräldraledig med mitt andra barn och efter det hoppas jag att jag har kommit på vad jag ska göra i resten av mitt liv :). Jag har i vilket fall kommit fram till att livet har mycket mer att ge och det förändras hela tiden. Kanske det är dags att studera något helt annat, starta en yogastudio och resa.
Vecka 5 2018
Veckans gäst är Samuel Knutsson, från Gnosjö, som nu går på musiklinjen på Lunnevads folkhögskola. Samuel spelar trumpet med jazzinriktning.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina år på estetiska programmet var oerhört bra! En härlig klass med duktiga musiker och musiklärare som lade grunden till där jag är idag. Mitt huvudinstrument är trumpet och min lärare då var Jan Mogren, vilket jag är mycket glad över, mycket kunnig och drivande. Jag tentade också av piano och marimba. Jag spelade också i en jazzensemble under ledning av Magnus Karlsson och det var där jag märkte hur skoj jazzen är!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasietiden så sökte jag folkhögskolor och gick ett år på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.
Just nu går jag på Lunnevads Folkhögskola, inriktning jazz. Här på Lunnevad är det stort fokus på ensemble, improvisationsspel och mycket storband vilket jag finner otroligt kul! Här tar jag även lektioner i dirigering.
3. Framtidsplaner?
Framtidsplanerna är att fortsätta med musiken genom att söka musikhögskola. Frilansare? Musiklärare? Jag vet inte än men en sak är säker, musiken är det jag vill jobba med!
Vecka 4 2018
Veckans gäst är Lydia Viktorsson, från Hestra. Lydia bor nu i Malmö och efter att ha gått ut musikhögskolan med jazz- och folkmusikinriktning jobbar hon nu som musiklärare för nyanlända ungdomar.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns en ung Lydia fast besluten om att sluta spela fiol. Ingenting kunde få henne att omvärdera sin beslutsamhet förutom ett kort telefonsamtal från musikläraren Örjan. Jag började på det estetiska musikprogrammet i Gislaved och kom att älska musik! I en miljö av uppmuntrande lärare, symfoniorkestrar, bluegrassmusik, trevliga klasskamrater, svettiga teorilektioner och mycket fika fick jag bredda och utveckla mitt musikaliska intresse.
2. Vad gjorde du sen?
Via två givande år på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping hamnade jag i Skåne. På Malmö Musikhögskola studerade jag sång med inriktning jazz och folkmusik kombinerat med ämnet svenska som andraspråk. Under utbildningen upptäckte jag musikens och språkets spännande beröringspunkter vilket resulterade i examensarbetet; musiklärares didaktiska förhållningssätt i mötet med språkintroduktionselever i musikklassrummet. Idag lär jag nyanlända ungdomar att musicera. Jag känner stor vördnad för mina elever som på ojämna vägar tagit sig till Sverige och som nu med stor koncentration vill lära sig spela A-dur.
3. Framtidsplaner?
Skaune ä häelit! Här vill jag låta mitt liv och min trevande skånska blomstra. I alla fall ett tag. Att arbeta med musik och nyanlända människor inspirerar mig. Men vem vet vart livet bär?
Vecka 3 2018
Denna vecka har vi intervjuat Oscar Knutsson, från Gnosjö. Oscar går nu på Musikhögskolan i Malmö, där han nu gör Masterprogrammet i klassisk violin.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Estet var bra. Jag hade två mycket drivna instrumentallärare som gjorde stor påverkan på mig och mitt framtida musicerande. Mitt huvudinstrument är violin och Annika Björkenbo tog mig an med stor energi och lade grunden för mina vidare studier. Jag har mycket att tacka henne för. Som biinstrument hade jag orgel under mitt sista år på Estet. Tack vare Ann-Cathrin Andrés vägledning kunde jag snabbt börja vikariera som kantor i församlingarna i bygden och detta har varit till stor hjälp i min musikaliska upptäcksfärd och en hjälp till att klara studentekonomin.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet sökte jag, och blev antagen till Musikkonservatoriet i Falun. Där studerade jag violin i två år för Inge Hällkvist. Efter studierna på konservatoriet blev jag antagen vid Musikhögskolan i Malmö. Där avlade jag våren 2017 min kandidatexamen i klassisk violin. Jag studerar för närvarande vid masterprogrammet i Malmö.
Jag har även fortsatt att vikariera som kantor både under sommarmånaderna och många andra helger under året.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att avsluta min nuvarande utbildning och eventuellt utbilda mig ytterligare. Min förhoppning är att därefter kunna leva som violinist, antingen som frilans eller om man vinner en provsökning och får en fast tjänst i en orkester.
Vecka 2 2018
Veckans gäst är Maria Olsson, från Broaryd, nu boende i Burseryd. Maria är nu musiklärare i grundskolan i Gislaveds kommun.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på gymnasiet var en bra tid för mig. Jag trivdes i klassen och fick utvecklas i mitt musicerande. Vi var inte så många i klassen och fick en bra gemenskap. Jag har sagt många gånger att det var mina bästa skolår på gymnasiet eftersom vi sjöng och spelade mycket.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet flyttade jag och jobbade ett år på ett Call center. Sedan började jag läsa till lärare i Norrköping. De hade ett estetiskt inriktningsår vilket gjorde att jag sökte mig dit. Efter utbildningen flyttade jag tillbaka till Gislaved och började jobba som fritidspedagog. Musiken drog i mig jag sökte in till en utbildning i Arvika, Ingesund som skulle göra mig behörig i musik i klass upp till åk 6. Kursen gick på halvfart i ett år och hade 6 träffar på plats. Fantastiskt roliga helger var det där uppe. Sedan dess har jag jobbat som musiklärare i skolan. Just nu har jag ett uppehåll pga byte av tjänst. Jag har också hunnit få tre härliga barn.
3. Framtidsplaner?
Som läget ser ut nu vill jag komma in ordentligt med min nya tjänst på en ny skola. I längden vill jag ta upp sång och spel på fritiden, nu tar barnens aktiviteter mycket tid.
Vecka 1 2018
Varje vecka intervjuar vi en tidigare ES musikelev. Denna vecka har turen kommit till kontrabasisten Otto Johansson, från Bjärsved, Hestra. Efter studier på Skurups folkhögskola går Otto nu musikhögskolan i Malmö där han läser till lärare i musik och matematik.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
När jag tänker tillbaka på gymnasietiden så har jag bara bra minnen. Jag hade roligt hela tiden då jag fick spela mycket musik och samtidigt lära känna så underbara människor. Jag minns att när jag sökte så var jag lite orolig att jag inte skulle komma in i gruppen då jag inte kände någon sen tidigare, men redan första veckan så hade alla de tankarna försvunnit för alla var så öppna mot varandra. Jag var även lite osäker på om det verkligen var musik jag ville hålla på med innan jag började gymnasiet men känner att jag prickade helt rätt och är otroligt glad över att jag valde ES som program.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet så gick jag på S:t Sigfrids Folkhögskola i Växjö och fick ännu mer tid till att musicera, och där kände jag att jag hade stor nytta av de förkunskaperna jag hade fått på ES. Efter det gick jag två år på Skurups Folkhögskola och nu är jag inne på mitt andra år på Musikhögskolan i Malmö där jag läser till musik- och mattelärare. Jag rekommenderar starkt att gå på en folkhögskola då man har tid att utvecklas enormt mycket på musik och som person!
3. Framtidsplaner?
Planen är att gå klart min utbildning och sedan se vart världen tar mig. Jag är riktigt sugen på att komma igång med att jobba och få lära ut glädjen med musik till nya elever.
Vecka 52 2017
Sist ut detta året på vår blogg är Annie Lyding, från Åtterås, Smålandsstenar. Annie har studerat affärsjuridik vid Linköpings universitet och har även bott i Sydkorea.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var framförallt en väldigt rolig tid! Jag träffade många härliga människor, och vissa har jag fortfarande kontakt med. Utbildningen som sådan var utvecklande på många olika sätt. Bland annat har det hjälpt mig att stå framför människor och hålla föredrag eller prata inför grupp. Kreativiteten har varit till stor nytta på vid många tillfället, till och med vid juridisk problemlösning. Att ha gått estetisk linje är jag idag väldigt glad för.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter studenten flyttade jag till Linköping och började läsa affärsjuridik vid Linköpings universitet. 2016 tog jag kandidatexamen och fortsatte därefter på masterprogrammet. Andra terminen på masterprogrammet åkte jag till Seoul, Sydkorea och ”pluggade” ett halvår, och nu är jag inne på det femte och sista året innan masterexamen. Jag fortsatte inte med musiken efter gymnasiet, men har mitt elpiano i lägenheten och klinkar när jag har tid.
3. Framtidsplaner?
I februari flyttar jag till Göteborg för att ha praktik. Det blir min sista kurs innan jag får kalla mig jurist och tvingas lämna det härliga studentlivet bakom mig. Efter examen är planen att flytta till Stockholm och hitta ett jobb jag trivs med. Sedan är framtiden oviss, vilken känns väldigt spännande!
Vecka 51 2017
Veckans gäst är Erik Lyding från Åtterås, Smålandsstenar. Erik har gått på Liljeholmens folkhögskola och bor nu i Örebro, där han spelar i ett band och övar för att kanske söka sig vidare inom musiken. Eriks band heter Roseph och finns, om du vill lyssna, på Spotify.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var en hektisk men väldigt givande tid där jag utvecklades mycket både musikaliskt och som person. Jag hade trummor som huvudinstrument och elbas som bi-instrument de två första åren, sista året hade jag båda som “huvudinstrument”. De engagerade lärarna gjorde att man bara ville fortsätta lära sig och utvecklas. Många av dom ordnade också så man kunde vara med i flera olika konstellationer utanför skoltid. Så jag fick spela med symfoniorkester, slagverksensemble och jazzensemble. Som sagt så blev det stundtals hektiskt, speciellt när det skulle kombineras med skolarbete, men jag ångrar det verkligen inte!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag jazzlinjen på Liljeholmens folkhögskola ett år. Anledningen till att jag valde just den var att jag kände att jag ville ha tid för att kunna hålla på med egna projekt och framförallt öva och utvecklas i mitt musicerande. Där fick jag spela med många fantastiska människor och där insåg jag hur mycket jag faktiskt lärde mig under de snabba åren på Gislaveds Gymnasium. Det var en fin möjlighet att kunna finslipa kunskaperna jag hade samlat på mig.
Det var då förra året och nu har jag flyttat till Örebro tillsammans med mitt band som bildades på Liljeholmen. Min tanke är ta ett år att jobba och spela så mycket musik som möjligt. Så just nu gigar jag, spelar in, och övar för glatta livet i Örebro!
3. Framtidsplaner?
Min plan är att jobba med musik i framtiden. Men om det är inom produktion, frilans eller vad som helst vet jag inte än. Jag planerar att antingen gå ett år till på folkis eller gå musikhögskola nästa år. Vi får se vad som händer helt enkelt!
Vecka 50 2017
Denna vecka har vi intervjuat Louise Sjögren, från Kävsjö, Hillerstorp. Louise läser nu till arbetsterapeut och har musik som en aktiv hobby.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina tre år på det estetiska programmet (2012-2015) var verkligen helt perfekta. Under dessa år fick jag kombinera mitt bild och musikintresse samtidigt fick jag läsa en högskoleförberedande utbildning. Dessutom fick jag under det sista året på estet ha dubbla bi-instrument vilket resulterade i att jag både fick sjunga, spela cello och piano. Det var kul!
Men det allra bästa med estet måste jag ändå säga var att musiklärarna utgick ifrån varje elevs nivå. Därför vill jag ägna detta tillfälle till att berömma min gamla pianolärare, Ann-Cathrine André. Hon fick mig att älska pianospel och gjorde pianot till en naturlig del av min vardag. Under estetåren var lektionerna med Ann-Cathrine veckans absoluta höjdpunkt. Dessa lektioner medförde ny energi och mycket glädje.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter gymnasiet började jag studera på högskola. Idag studerar jag till arbetsterapeut i Jönköping och är inne på min femte termin av totalt sex terminer. Jag trivs jättebra med mitt val och i juni 2018 tar jag äntligen examen!
Under dessa år på högskolan har jag haft otrolig nytta av min tid på det estetiska programmet. När patienter har behövt individuella anpassningar eller att jag har hamnat i en situation där jag har behövt tänka utanför de vanliga ramarna har jag tagit hjälp av min bakgrund på estet. På estet fick jag tidigt lära mig att inte hålla tillbaka på det kreativa tänkandet utan låta idéerna flöda.
Då och då händer det idag att jag tar fram min cello eller sätter mig vid pianot en stund. Musik är fortfarande en viktig del i mitt liv.
3. Framtidsplaner?
I framtiden ser jag mig själv arbeta som arbetsterapeut. Dock har jag också planer på att studera till florist inom snar framtid och drömmen är att kunna kombinera dessa två yrken genom att arbeta som arbetsterapeut på veckorna och florist på helgerna.
Dessutom vore det fantastiskt roligt att läsa konstvetenskap en termin eller två, designa hjälpmedel samt arbeta med antikviteter, som för övrigt är ett stort fritidsintresse. Som ni förstår så har jag massa saker kvar som jag skulle vilja göra. Så tack till alla på det estetiska programmet. Jag hade tre mycket fina år!
vecka 49 2017
Veckans gäst är Albin Kroon, från Gislaved. Albin har gått musiklinjen på Geijerskolans folkhögskola och läser nu datavetenskap på Uppsala universitet. Musiken är fortfarande en stor del i hans liv.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Under min tid på Gislaveds Gymnasium lärde jag mig mycket om min röst, men kanske ännu mer om hur man arbetar och fungerar i grupp. Det jag tyckte var mest givande under gymnasietiden var att spela i ensemble och att utvecklas under de individuella lektionerna, med väldigt duktiga lärare.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten började jag på Geijerskolan i Värmland, en folkhögskola med starkt fokus på musik. Där kunde jag lägga allt fokus på mitt musicerande och det var nog under denna tiden jag utvecklades som mest inom mitt instrument, med en stark grund från Gislaved. Efter två år på Geijerskolan jobbade jag ett par år, och nu studerar jag datavetenskap på Uppsala universitet.
3. Framtidsplaner?
Första målet är att ta examen i datavetenskap. Efter det är planen att börja arbeta inom det fältet så fort som möjligt. Jag sjunger och spelar varje dag, så musiken finns alltid med mig och kommer aldrig försvinna, även om jag inte arbetar med det.
Vecka 48 2017
Här kan du läsa om Rebecka Josefsson, från Spånstorp, Reftele. Rebecka jobbar i Villstads församling som kyrkomusiker.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Estet var intensiv, förutom skolarbete fanns det alltid något större event som man förberedde sig för och man samarbetade hela tiden med olika personer. Det var givande och jag är än idag tacksam för lärarna i musikämnena som bjöd på sig själva.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet har jag provat 8 olika yrken, jag har utbildat mig och nu är jag kyrkomusiker i Villstad församling. Jag låter jättegammal men det är bara 10 år sen jag tog studenten.
3. Framtidsplaner?
Jag försöker att inte planera framtiden för mycket för det blir ändå aldrig som man tänkt. Jag är nöjd där jag är nu, att få jobba i kyrkan med människor och musik är fantastiskt men viktigast är min familj som jag hoppas med tiden blir större.
Vecka 47 2017
Veckans gäst är Gustav Nordeborn från Värnamo. Gustav bor nu i Växjö och har studerat svenska och religion och är nu lärare. Musiken är fortfarande ett stort intresse och Gustav spelar bland annat modern konstmusik i gruppen Media Artes.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Gymnasietiden är intressant per definition, eftersom det ofta är en väldigt formativ period av en människas liv, men att få gå igenom denna period i en miljö som var präglad av kreativitet, öppenhet och nyfikenhet, var otroligt värdefullt! Den stora bredd programmet erbjöd, från strikt teoretiska ämnen till praktiska, gjorde att skolgången aldrig kändes enformig, utan det fanns alltid något nytt som väckte intresset. Allt detta smittade av sig på eleverna, eller kanske var det tvärtom … Och hur många kan egentligen säga att ens gymnasiestudier ledde till att man fick spela med en amerikansk bluesmusiker, åka till Tyskland som del av ett storband, gå på irländsk folkmusikkurs i Danmark, delta i en kollektiv nysning och stå på en speedwaybana inför över 7000 människor och spela nationalsången innan ett svenskt mästerskap?
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten tog jag ett år på Värnamo folkhögskola, där jag fortsatte försöka tillgodose min nyfikenhet av det mesta, samtidigt som jag utbildade mig till personlig assistent. Direkt efter blev det dock studier vid Linnéuniversitetet i Växjö som högstadie- och gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Att minnen av fantastiska lärare i Gislaved påverkade detta beslut, kan jag nog inte förneka. Parallellt med studierna fortsatte musicerandet främst i form av körsång, men även en hel del annat. Efter dessa 5 år, blev det ett år som personlig assistent innan jag blev anställd som lärare och elevassistent av Växjö Internationella Grundskola. Hittills har jag undervisat i musik, matematik, svenska och engelska, och denna ständigt varierande miljö, med många nya och spännande utmaningar, passar mig väldigt bra! Jag samlar gråa hårstrån på det mest givande sättet någonsin! Vid sidan om detta, tillfredsställer det musikaliska behovet med fortsatt körsång i Växjö Madrigalkör, som specialiserar sig i profan renässansmusik, produktion av gitarrlektioner över internet och ständigt tjatande på kollegor att de visst kan sjunga och att de borde lära sig spela något instrument.
3. Framtidsplaner?
I framtiden hoppas jag kunna fortsätta med min konsumtion av ny och spännande musik – det finns så mycket jag inte hört ännu! Vidare vill jag bli mer engagerad i Växjö kulturliv, bl.a. annat genom Media Artes, som fokuserar på modern konstmusik. Mer allmänt vill jag försätta mig i situationer där jag är helt malplacerad, som när jag skrev upp mig på en teaterkurs eftersom jag då kände att jag visste nästintill inget om drama, eller när jag tävlade i poetry slam av liknande anledning. Så länge nyfikenheten överträffar nervositeten, är jag nöjd och spänd över i vilka riktningar ett eklektiskt liv kan ta mig.
Vecka 47 2017
Denna vecka har vi intervjuat tidigare ES musikeleven Amanda Ljungvall (tidigare Blomgren) från Hagelstorp i Gnosjö. Amanda pluggar till arbetsterapeut i Jönköping och spelar fortfarande piano då och då.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på gymnasiet var jätterolig, trivdes oerhört bra på estet musiks. Man fick lära sig mycket och utvecklas både på personligt plan och musikintresset. Det bästa med estet var att få komma bort lite ifrån de vanliga skolämnena för att få ägna sig åt musiken något som jag verkligen tycker roligt. Jag träffade även min käre man på estet!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet jobbade jag på lite olika ställen innan jag bestämde mig för att plugga vidare. Just nu pluggar jag i Jönköping och är ungefär halvvägs in i min utbildning till att bli arbetsterapeut. Jag är väldigt glad att jag gick estet då det fortfarande är lika kul att komma hem efter en lång dag och sätta sig och spela lite piano!
3. Framtidsplaner?
Jag har ett och ett halvt år kvar på min utbildning, efter att den är klar är planen att jobba som arbetsterapeut. Jag är inte helt säker på vad jag vill arbete med inom yrket än men förhoppningsvis kommer jag kunna använda musiken i mitt framtida yrke.
Vecka 46 2016
Veckans gäst är Björn Carlsson, från Smålandsstenar. Efter militärtjänstgöring hos dragontrumpetarna och några år i Spanien och Stockholm är Björn nu tillbaka på hemorten Smålandsstenar.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES musik på Gislaveds gymnasium var den bästa tiden under skolgången på många sätt. Först och främst så var vår klass bara ca 14st vilket gjorde att det blev en ”tight” klass. Sedan hade vi väldigt bra lärare i dom flesta ämnena.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet så gjorde jag värnplikt som beriden soldat i kungliga dragontrumpetar kåren i Stockholm. Efter det så jobbade jag ett antal år i smålandsstenar på EAB. 2005 flyttade jag och min nuvarande fru upp till Stockholm där vi arbetade under 5 års tid. Sedan flyttade vi till Spanien där jag ”körde” igång produktionen under 1 1/2 års tid. Efter det så flyttade vi tillbaks till Stockholm där vi bodde ett år till för att sedan flytta hem till Smålandsstenar igen. För närvarande så är jag tillbaka på EAB där jag jobbar som avdelningschef. Fick även en underbar son som heter Henry för snart 2 år sedan.
3. Framtidsplaner?
Blir tyvärr inte så mycket trumpet spelande för min del, men har varit med och spelat i ”elviskvällarna” i Hylte dom senaste 4 åren vilket är riktigt kul.
Mina framtidsplaner är väl inte så spikade, hoppas på att kunna resa en del med min familj och hitta lite spännande resmål! Rent musikmässigt så hoppas jag på att kunna lira lite mer än man gjort dom senaste åren!
Vecka 44 2017
Denna vecka kan du läsa om Johnna Arlid, från Gislaved. Johnna har jobbat i Göteborg som bland annat musiklärare och går nu Masterprogrammet Kultur och demokrati. Musiken är fortfarande en viktig del i Johnna liv och hon är aktiv körsångare. Bilden är från en konsert med Göteborgs Indiekör.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
KTiden på ES musik var väldigt viktig för mig, det var mitt första steg mot att göra något jag själv ville och inte bara vad som förväntades av mig. Den var också den första utblicken mot en värld där det fanns värderingar och möjligheter som mer överensstämde med var jag själv kände mig hemma. Jag hade dock ännu långt ifrån hittat min plats under gymnasietiden och skulle i retrospektiv säkert kunnat ha gjort så mycket mer av utbildningen. Fortfarande var väldigt mycket osäkert och i sin linda för mig personligen. ES-programmet tycker jag dock fyller en enormt viktig funktion, vare sig en sedan tänkt sig att arbeta med musik eller inte. Att studera de estetiska ämnena ger något för en som person som inte enbart har med framtida yrkesval att göra.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet började jag studera på Växjö Universitet. Först inom psykologi och statsvetenskap, men ganska snabbt blev jag tipsad om lärarprogrammet och började studera till lärare i musik och historia, mest av en slump. Jag har inte kunnat lämna musiken ens när jag tänkt att jag skulle försöka fokusera på annat, och sjöng därför under hela studietiden i kör och spelade i band samt var med och arrangerade spelningar på studentnationer och hade en del mindre musikerjobb. Efter färdig utbildning flyttade jag till Göteborg där jag bott sedan 2010 och arbetat som lärare, främst i musik. I somras tog jag dock tjänstledigt och har faktiskt börjat plugga igen, och har egentligen inga planer på att återvända till läraryrket.
3. Framtidsplaner?
Den utbildning jag nu läser är en masterutbildning som heter Kultur och demokrati, och med hjälp av den hoppas jag kunna få jobba med de frågor jag brinner mest av allt för; att stärka kulturlivet med fokus på integrations- och jämställdhetsfrågor. Vi sidan om min utbildning jobbar jag i biljettkassan på Lorensbergsteatern, är engagerad i Göteborgs Indiekör där jag sjunger och skriver arrangemang, och fortsätter spela i olika bandkonstellationer, vilket jag hoppas fortsätta med så länge jag andas…
Vecka 43 2017
Veckans gäst är Jonatan Hämäläinen från Hillerstorp. Jonatan har jobbat med musikfestivalen Gullbrannafestivalen och planerar att eventuellt läsa media och kommunikation i Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på ES var otroligt bra! Förstod nog inte att man kunde gå i skolan och samtidigt ha kul innan jag började i Gislaved. Lärarna var superbra och flera av klasskamraterna är än idag mina närmsta vänner.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten har jag bland annat läst på bibelskola, jobbat som jeanssäljare och nu senaste året har jag läst miljöstudier på Örebro Universitet. Jag har även jobbat mycket med att utveckla Gullbrannafestivalen.
3. Framtidsplaner?
Framtidsplanen just nu är att bli göteborgare inom snar framtid. Där är planen att studera inom media och kommunikation.
Vecka 42 2017
Denna vecka berättar Amanda Bengtsson från Bänkarekull, Skeppshult om sitt liv efter ES musik. Amanda bor nu i Göteborg och arbetar som fysioterapeut. Gitarr spelar hon ibland.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var en bra tid då jag fick utmanas och utvecklas inom musik och som person. Mycket givande år i en klass med skön stämning och med en hel del praktiska lektioner vilket passade mig bra. Musiken var inget jag egentligen tänkt satsa på men det var en riktigt kul tid då jag fick kombinera skolan med mitt intresse.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet flyttade jag till Göteborg och läste till fysioterapeut, även det tre väldigt roliga år. Blev klar som legitimerad fysioterapeut sommaren 2016. Jag bor kvar i Göteborg och har sedan dess jobbat inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, nu på Högsbo sjukhus med inriktning mot rehabilitering för äldre.
3. Framtidsplaner?
Oklara framtidsplaner. Jag trivs mycket bra med både jobb och boende så blir troligtvis kvar här ett tag, men tar det som det kommer.
Vecka 41 2017
Veckans gäst är Magnus Boqvist, från Smålandsstenar. Magnus är frilansmusiker med egen studio. Nu samarbetar han bland annat med Göteborgs symfoniker samt spelar i bland annat Tyskland.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag hade tre roliga, utvecklande och fina år på estetprogrammet.
Dedikerade lärare som öppnade upp många nya musikaliska världar.
Av Mats Nyström fick jag ett kassettband med Pat Metheny’s Bright Size Life, detta gick på repeat under lång tid, ett exempel utav många på hur engagerade lärare kom att påverka mitt fortsatta musikliv.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag ett år på Lunnevads folkhögskola. Därefter sökte jag in till Individuell musiker-programmet vid Musikhögskolan i Göteborg där jag 2003 avlade min examen. Sedan dess har jag arbetat som frilansmusiker. De senaste åren främst med Niki and the Dove och Timo Räisänen. Driver också en studio i Vasastan i Göteborg.
3. Framtidsplaner?
De närmsta projekten är som musiker i en teateruppsättning av ”Don’t look now” i Braunschweig, Tyskland, därefter väntar en hyllningskonsert till Kate Bush med Göteborgs symfoniker.
Vecka 40 2017
Denna veckas gäst är Andrea Arlid, från Gislaved. Nu arbetar Andrea som sjukhusclown i Stockholm. Andrea har bland annat studerat i musikdramatik på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Bilden visar Andrea som clown AvaTara in action i tunnelbanan i Stockholm. Fotograf: Sandra Ahlqvist.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var en tid av mycket nya intryck, musik och samarbete. Jag lärde känna nytt folk och fick vänner från andra ställen än Gislaved. Det var roligt, läskigt och lärorikt.
2. Vad gjorde du sen?
Gick musiklinje på folkhögskola i Kungälv, sen musiklärarutbildning med huvudämne musikdramatik på Högskolan för scen och musik i Göteborg, tog uppehåll och gick en teaterutbildning som jag hoppade av, hade en rejäl kris, avslutade lärarutbildningen och flyttade till Stockholm. Där har jag arbetat som dramapedagog och gjort olika konstnärliga projekt sedan 2010. De senaste åren har jag snöat in på clownteknik och arbetar sedan ett år som sjukhusclown för Kultursjukhuset i Stockholm. Nu går jag en 1-årig utbildning på Södra Stockholms folkhögskola som kallas Projektverkstan, och jobbar där med en clown-solo-föreställning om duktighet och prestationskrav. Den ska vara klar i maj 2018. Jag har även engagerat mig i miljö- och rättvisefrågor genom konst och musik på olika sätt.
3. Framtidsplaner?
Jag hoppas kunna fortsätta att arbeta med scenkonst och kulturpedagogik på olika sätt, och då gärna med clownen som verktyg. Jag är intresserad av att kombinera frågor kring hållbarhet och konst, gärna i projekt som involverar arbete med att stärka marginaliserade grupper och jobba för hållbar förändring av samhället.
Vecka 39 2017
Veckans gäst är Peter Dallman, från Gislaved. Peter är nu Kommunikatör på Gislaveds kommun. Då och då sätter han sig fortfarande vid pianot och spelar.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina tre år som musikestet i Gislaved skulle jag sammanfatta som riktigt roliga. Jag tillhör de 15 första eleverna som någonsin gått estetprogrammet i Gislaved, så visst var vi nog lite av testpiloter. Samtidigt vill jag minnas det som att vi hade extremt engagerade lärare och fick snabbt en god sammanhållning i klassen. Det var en bra tid som jag minns tillbaka på med glädje.
2. Vad gjorde du sen?
I år gör jag mitt tionde år som kommunikatör för Gislaveds kommun. Det är ett sjukt varierande och spännande jobb där jag fortfarande lär mig saker varje dag.
Backar vi bandet 20 år, så tog jag jobb på ett lokalt företag direkt efter att ha slutat gymnasiet, medan planer smiddes för att flytta till en större stad. Drygt ett år senare bar det av till Göteborg där jag hade landat såväl jobb som lägenhet. Efter ett par år började jag dock sakta få en krypande känsla i kroppen; arbetet som verktygsmakare var inte vad jag ville syssla med fram till pension. Efter att ha skannat av skolor och städer gick flytten gick till Sundsvall och Mittuniversitet där jag läste kommunikationsvetenskap. Året därpå bar det av till Örebro universitet där jag läste mer kommunikation och pedagogik. Under min tid i Örebro blev jag tipsad om en utbildning i Piteå där man kunde läsa till radiojournalist. Jag sökte, kom in, och fick två bra år med spännande gästföreläsare. En av dem var självaste Janne Josefsson (Uppdrag granskning). Där kan jag stoltsera med att en inlämningsuppgift fick honom att ”varken att skratta eller gråta”. Han var i princip likgiltig. 😉
Efter avslutad utbildning i Piteå drog förhållandet till min flickvän (fru sedan 9 år) mig tillbaka till Gislaved. Jag fick ganska snabbt jobb som nyhetsjournalist på Sveriges Radio med placering i Jönköping. Ett sjukt spännande jobb, med tvära kast och mycket nytt att ständigt sätta sig in i. Efter drygt ett år blev dock dagspendlingen mellan Gislaved och Jönköping ganska påfrestande. Samtidigt var anställningsförhållandena på Sveriges Radio osäkra, och hemma väntade vi barn. Så när arbetet som kommunikatör för Gislaveds kommun dök upp och jag blev erbjuden tjänsten, fanns inte mycket att tveka på.
En sak som jag än idag ibland reflekterar vid är att estetprogrammet är högskoleförberedande. Det gjorde det lätt för mig att börja studera igen. Jag tror det hade varit ett mycket svårare val för mig att börja på högskola/universitet om jag först hade behövt läsa på komvux.
3. Framtidsplaner?
Jag trivs bra med mitt liv idag, på alla plan. Jag och min fru har två underbara barn, bor i villa och kör Volvo. (Jag vet, det låter sjukt klyschigt för dig som inte fyllt 30 år ännu, men i framtiden kommer du förstå.)
Så länge jag är lycklig, och fortfarande känner att jag utvecklas i mitt arbete så finns ingen anledning till någon större förändring. I framtiden, när barnen är utflugna, har vi pratat om att ta varandra i handen och tillsammans dra flyttlasset till Göteborg.
Vecka 38 2017
Veckans gäst är Veronika Jönebratt, från Gislaved. Veronika har studerat på Chalmers i Göteborg och i Berlin och är nu civilingenjör inom samhällsbyggnad med specialisering inom akustik. Musiken är fortfarande ett intresse och Veronika spelar viola på hobbynivå. Bilden är från ett eko-fritt lab på tekniska högskolan i Berlin, där Veronika pluggade en termin.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var en fantastisk tid, som har bidragit mycket till den person jag är i dag. Klimatet var tillåtande men samtidigt utmanande, såväl på ett musikliskt som personligt plan. Jag minns lärarna som engagerade och duktiga; jag lärde mig mycket och skolan var kul. Redan innan jag började på ES musik visste jag att jag främst ville ha musiken som fritidsintresse och såg mest musikkurserna som ett sätt att underhålla intresset samtidigt som jag pluggade in högeskolebehörighet. Min plan var redan då att någon gång plugga en teknisk utbildning, men ansåg inte att det fanns någon anledning att stressa. De naturkurser jag inte fick plats med som valbara kurser kunde jag ju plugga in senare. Det är ett val jag aldrig ångrat!
2. Vad gjorde du sen?
När jag tog studenten tänkte jag ”det är nu jag har chansen att testa lite av varje, när jag hittat yrkesbana kommer jag hinna/behöva jobba i ca 40 år”. Så efter att ha sparat pengar från mitt jobb på fabrik i Gislaved testade jag att bo en sväng i Australien, arbetade som au-pair i Berlin och gick musiklinjen på Billströmska folkhögskolan (rekommenderar starkt!). Jag valde delvis Billströmska för att den även hade naturkurser jag kunde plugga parallellt med musiken. Det var dock rätt krävande och resulterade i att jag fick ta några av naturkurserna året efter jag slutat på musiklinjen.
Fyra år efter studenten hade jag behörighet att söka till Chalmers och började plugga till civilingenjör inom samhällsbyggnad. Efter de fyra åren hade jag hunnit bli väldigt studiemotiverad och i efterhand känns det som ett smart drag att ha hunnit fundera igenom utbildningsvalet ordentligt. Efter tre år på Chalmers sökte jag masterprogram inom akustik. Det visade sig vara en inriktning som valdes av många musikintresserade, vilket gav mig ett sammanhang jag uppskattade.
2015 tog jag examen. Under mina två första år som färdig civilingenjör har jag jobbat med byggnads- och rumsaukustik på ett företag som bland annat utformar akustiken i konserthus (däribland Malmö Live och Spira), musikskolor och studios. Sedan nyligen har jag dock insett att akustik är lite för snävt och att jag hellre jobbar med breda perspektiv inom samhällsutveckling. Därför har jag nyligen bytt till Samhällsplaneraravdelning på samma företag.
3. Framtidsplaner?
Min plan är att samla på mig mycket erfarenhet inom planeringsområdet och hoppas därmed få chansen att jobba med detta på strategisk och långsiktig nivå. Om några år hoppas jag att jag jobbar utomlands… kanske som volontär. Musiken och akustiken är också med på ett hörn. I dagsläget blir det mest sporadiskt spel med min stråkkvartett och funderingar över ljudmiljön i våra städer.
Vecka 37 2017
Läs om musikern Mario Ochoa från Tranemo. Mario har studerat klart på Musikhögskolan i Malmö och är nu frilansmusiker med improvisations- och jazzinriktning. Bilden är från en fri improvisationskonsert med Johannes Nästesjö och Andreas Røysum. Fotograf Christer Männikus.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag har många bra minnen från min tid på ES musik. Jag tyckte speciellt mycket om att ha kör och det där ämnet som tar upp scennärvaro, prestationsångest och sådana grejer. Minns inte vad ämnet heter men jag hoppas att det finns kvar! Mycket bra grejer som togs upp där! Jag fick alltid mycket stöd av både musiklärarna och lärarna i andra ämnen. Dock gjorde jag sällan exakt vad jag blev tillsagd men jag klarade mig ändå. Jag ville mest satsa på musiken och brydde mig inte så värst mycket om att få höga betyg i andra ämnen. Även i musikämnena gick jag lite grann min egen väg. Jag övade i viss mån på mina läxor men framförallt gjorde jag det som jag hade lust med. Det kunde vara att komponera istället för att öva Rondo alla turca av Mozart (jag övade ju såklart på sånt också och det är jag glad för nu). Men om jag ångrar något så är det att jag borde ha fokuserat mer på lektionerna istället för att tjata med mina kompisar. Det har bitit mig lite i röven måste jag erkänna. Men vi hade kul!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag två år på Billströmska folkhögskolas musiklinje. Där fick jag hålla på mer med improvisation, vara ännu mer kreativ, testa olika musikstilar och ha riktigt feta konserter! Det var alltid fokus å helheten. Dekor, kläder, tema, belysning, bakgrundsvideor etc.
Efter ett tag blev jag dock sugen på att rikta in mig mer på jazzmusiken och hålla på med, vad jag anser vara, mer kreativa former av musikskapande. Jag var redan på gymnasiet i högsta grad inriktad på modern jazz. Det var min grej och jag visste att det var den vägen jag skulle gå. Så efter Billströmska sökte jag och kom in på Musikhögskolan i Malmö där jag just tagit min kandidat examen i jazz/improvisation. Det har varit en helt ny höjd av möjligheter och kreativt utforskande. Jag har aldrig utvecklats så mycket som under mina tre år där. Både som kompositör, bandledare, trummis och människa.
3. Framtidsplaner?
Nu frilansar jag som musiker och det vill jag fortsätta med. Jag vill helst kunna ägna mig åt att bara spela orginalmusik och fritt improviserad musik men det är såklart allt annat än lätt. Jag ska också söka en kurs i live-elektronik på musikhögskolan i Malmö. Att hålla på med privat undervisning är också något jag tycker om och vill göra mer. Det är kul att ha drivna elever.
Vecka 36 2017
Veckans gäst är Sara Hullfors, från Reftele. Sara bor nu i Göteborg och arbetar som sjuksköterska, men har fortfarande musiken som ett stort fritidsintresse.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Oj, vad tiden går fort, 10 år sen snart 🙂 Tiden på gymnasiet minns jag som lärorik, rolig och utvecklande! Spelade mycket altfiol som var mitt förstainstrument och som jag precis börjat med och var med i flera orkestrar och spelade. Kände att estet var rätt då jag hade ett stort musikintresse men samtidigt fick grundläggande behörighet till högskola/universitet.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet jobbade på dagis ett halvår och läste sedan till sjuksköterska i Lund. Under min tid där var jag med i universitetets symfoniorkester, Akademiska Kapellet och även i en kammarkör och sjöng. Fick vara med och spela och sjunga på många olika tillställningar och i olika situationer och även resa utomlands med orkestern.
3. Framtidsplaner?
Musiken kommer alltid att vara en stor del av mig. Framtiden består det närmaste av att fortsätta jobba som sjuksköterska utvecklas där men också att fortsätta sjunga i den kör jag nu är med i.
Vecka 35 2017
Läs om tidigare ES-eleven Victor Haskel, från Smålandsstenar. Victor har bland annat gått musikalutbildning och jobbat som musiklärare. Läs mer här:
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mycket bra. En plats där man tillåts vara sig själv och samtidigt få utöva sitt eller sina instrument i egen takt. En plats där man utvecklas på alla tänkbara sätt.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm där jag gick en påbyggnads utbildning. Musikal, på skolan SMI, Stockholms Musikpedagogiska Institut. I samma veva skrev jag en pjäs och medverkade i diverse olika musikaler och musikaliska framträdanden.
3. Framtidsplaner?
I framtiden ska jag forsätta med musiken. Inte på heltid som förut, men som en hobby. Sen får vi se vad som händer.
Vecka 34 2017
Veckans gäst är Daniel Andersson, från Sebjörnarp, Gislaved. Daniel har studerat till kyrkomusiker på Geijerskolan.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tre helt fantastiska år där jag fick möjligheten till att spela i många olika konstellationer och möta många härliga pedagoger som inspirerade och pushade till att hitta vad musiken betyder för mig. Sammanhållningen på ES-programmet betydde otroligt mycket för mig då gemenskapen gav trygghet, glädje och en nyfikenhet på att varje ny skoldag få träffa mina vänner och ta in ny kunskap i alla skolämnen.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet började jag studera till kantor på Geijerskolan. Det är en tuff och krävande utbildning men att studera på folkhögskola har sannerligen varit en stor fröjd! Att få utvecklas både personligt och musikaliskt i en miljö där man själv är den som driver och lägger upp sin studiegång. Dessa år har präglat en stor del till vem jag är idag och gett mig många nya kontakter för att ta mig fram vidare i livet. Nu till hösten ska jag arbeta i svenska kyrkan och få ta del av helheten genom att vikariera som kyrkomusiker, pedagog och vaktmästare. Att få kombinera dessa jobb och möta människor i olika sammanhang känns rätt för mig just nu.
3. Framtidsplaner?
Efter att ha studerat känns det nu skönt att vända blad och börja jobba. Men i framtiden kan jag tänka mig att studera vidare, gå kurser och att resa.
Vecka 33 2017
Denna veckas gäst är Sadida Uvais, från Smålandsstenar. Sadida ska efter studier i tvärflöjt på Lunnevads och Kävesta folkhögskola börja på Ingesunds folkhögskola. På bilden spelar Sadida på en julkonsert i Nicolaikyrkan i Örebro.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på estet musik var jättebra!
Duktiga engagerade lärare som alltid ville ens bästa. Gemenskapen var nog det bästa med hela programmet, att det inte spelade någon roll vilken årskull man gick i, alla kunde umgås med varandra på rasterna i Oasen.
Jag hade dubbla bi-instrument och utökade med kurser som t.ex. Franska 4, Matematik 3b, Engelska 7, Naturkunskap 2b, plus massor med musikämnen. Möjligheten att få göra det, att variera min utbildning med musikämnen samtidigt som jag breddade min högskolebehörighet, tror jag gjorde min gymnasietid mycket roligare!
2. Vad gjorde du sen?
När 3:an kom vi visste jag att jag absolut inte ville sluta med musik. Så jag började på den klassiska inriktningen på Lunnevads folkhögskola.
Mitt första folkhögskoleår var fantastiskt. Jag fick hålla på med musiken på heltid, utan betygskrav och stress över andra prov och inlämningar.
Efter ett år på Lunnevad bytte jag folkhögskola och började istället på Kävesta folkhögskola där jag spenderade ännu ett jättebra år.
3. Framtidsplaner?
Nu till hösten ska jag börja på Ingesunds folkhögskola, vilket förmodligen blir mitt sista folkhögskoleår. Nästa steg blir förhoppningsvis att läsa musiker på musikhögskola.
Just nu satsar jag fullt ut på musiken för att se hur långt jag kan gå. Drömmen är att ha musiken som yrke i framtiden!
Men sedan så har jag självklart massor(!) med andra saker jag vill göra i livet som inte innefattar musik, och skulle jag ändra inriktning och hålla på med något helt annat om ett par år så skulle jag nog inte bli ledsen för det.
Vecka 32 2017
Veckans gäst är Adam Axelsson, från Smålandsstenar. Adam vikarierar ett år som trombonlärare på Estetiska programmet och i Musikskolan. Annars studerar Adam till trombon- och tubapedagog på Ingesunds musikhögskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
ES tiden var väldigt roligt med bra lärare och bra vänner. Ett roligt minne är att vi i klassen spelade ”straff-uno” nästan varenda rast vi fick, även vissa raster då jag kanske borde ha övat.. Men jag utvecklade såklart mitt trombonspel och fick utvecklas själv som person. Det var till exempel på ES jag var tvungen att börja fundera på vad jag faktiskt ville göra med min framtid. Den framtidsplan jag fick möjlighet att utforma under åren på ES är faktiskt den jag fortfarande följer idag.
2. Vad gjorde du sen?
Först gick jag ett väldigt roligt år på Ingesunds Folkhögskola, som har en helt fantastisk miljö med underbara studenter. Där fick jag stora möjligheter att utvecklas på trombon och förberedas inför högskolan. Sedan gick jag ett liknande år på Musik 60hp vid Musikhögskolan Ingesund (MHI). Det året var minst lika underbart och jag utvecklades samt förbereddes ännu mer inför högskolan. Därefter sökte jag till musiklärarprogrammet på MHI, där jag nu läser trombon- och tubalärare. Efter två år på lärarlinjen har jag nu planerat ett studieuppehåll i ett år, då ska jag jobba som trombonlärare här på musikskolan i Gislaved.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att gå färdigt lärarlinjen, sedan gå master på trombon och då sikta på yrkesmusiker. Efter allt detta blir det dags att söka jobb. Jag är väldigt intresserad av att jobba i en symfoniorkester och om möjligheten finns kombinerat med musiklärare.
Vecka 25 2017
Veckans gäst är Fredrik Badh från Smålandsstenar. Fredrik spelar fortfarande mycket och bor nu i Göteborg där han jobbar på IKEA.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det finns oerhört mycket jag skulle vilja dela med mig av från min gymnasietid men jag ska försöka hålla det hyfsat kort. Min tid på estet musik var först och främst väldigt skoj med en massa goda vänner och fina minnen i bagaget men den var också otroligt inspirerande. Det var min språngbräda mot en mer konstnärlig vardag som jag gläds åt, ja, varje dag! Precis som många andra känner under gymnasietiden så utvecklades jag som individ men på estet musik vill jag också tro att jag fick en chans att upptäcka min egen kreativitet på helt andra sätt till skillnad ifrån andra enbart teoretiska program.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet var jag fortfarande i valet och kvalet om jag skulle fortsätta och satsa på ett yrke inom musiken eller inte. Jag gick ett år på folkhögskola i Ljungskile, testade livet utanför hemmets trygga vrår och spelade musik på heltid. Det var fantastiskt! (Folkhögskola är ett hett tips!) Men jag var fortfarande inte säker på vad jag ville göra så jag flyttade till Jönköping och pluggade byggteknik. Märkte så småningom att det inte var min grej det heller så idag bor jag i Göteborg och jobbar på IKEA och väntar fortfarande på att komma fram till vad jag vill göra i framtiden!
3. Framtidsplaner?
Under mina år efter gymnasiet har jag kommit fram till en sak; i framtiden vill jag inte bara jobba med något jag tjänar bra på utan något jag tycker om. Vad detta blir kvarstår ännu att ta reda på men under tiden finns musiken alltid med mig och inspirerar mig till att hitta på roliga projekt tillsammans med de människor jag träffat under mina år i plugget. Tills jag finner mitt kall tänker jag fortsätta testa nya grejer och förhoppningsvis upptäcker jag vart jag behövs till slut!
Vecka 24 2017
Denna vecka kan du läsa om Ingrid Andersson, från Gislaved. Ingrid har studerat musik i Italien och är nu musiker med tidig musik på barockcello som specialitet.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns mina år på ES med stor glädje! Det var en härlig tid med mycket cello men också många tillfällen att prova alla möjliga och omöjliga konstellationer och genrer. Genom mina fina klasskamrater upptäckte jag en massa ny musik och vi hade många engagerade och duktiga lärare. Jag spelade utöver i ensembler i skolan också i kammarorkestern och orkesterföreningen och i ett och annat pop-/rockband. Sammantaget blev det en tid av upptäckande och många tillfällen att stå på scen, utmanas och utvecklas som musiker!
2. Vad gjorde du sen?
Jag började direkt på musikhögskolan i Göteborg. Där blev det först några ganska ängsliga år när jag övade extremt mycket utan att egentligen veta varför. För de flesta i min klass hägrade orkesterjobb men jag kände någonstans att det inte var det jag ville, men hade inte något annat alternativ i sikte. Så råkade jag av en slump hamna i en liten ensemble som spelade barockmusik och som hade börjat laborera lite med sensträngar och barockstråkar. Där hittade jag tillbaka till glädjen och lusten att spela, och sedan dess har jag fokuserat på barockcellon och all underbar repertoar som ryms inom begreppet ”tidig musik”. Jag studerade några terminer i Italien i Verona där jag fick verktygen att fortsätta utforska instrumentet och repertoaren. Det mest fantastiska med att vara musiker tycker jag är att det alltid finns så mycket mer att lära och upptäcka!
Nu har jag sedan min examen 2007 frilansat i olika barockensembler och orkestrar i Skandinavien. Jag är med och driver två egna grupper som heter Karlsson Barock och Ensemble Odd Size. Dessutom blir det en hel del konserter i kyrkor då det är alltfler kyrkokörer som vill ha barockinstrument i orkestern när de framför t ex Händels Messias eller Bach juloratorium. Jag bor i Malmö med min man, vår dotter Signe som precis fyllt ett, två bonusbarn som är åtta och tolv, och en rivig katt som heter Doris.
3. Framtidsplaner?
I framtiden hoppas jag få fortsätta med det jag gör nu. Livet som frilans är såklart lite osäkert och oförutsägbart och i perioder har jag haft något annat jobb vid sidan för att klara det. Men så länge jag får spela och leva med musiken nära känner jag mig lyckligt lottad. I december kommer Ensemble Odd Size att släppa en skiva med Händels Messias i en kammarmusikalisk och nästan omöjlig version för fyra personer. Det blir spännande! www.ensembleoddsize.se
Vecka 23 2017
Veckans gäst är Manfred Hulebo från Smålandsstenar. Manfred studerar jazz/afropiano på Bromma folkhögskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min gymnasietid var jätterolig. Det va så häftigt att omges av människor som också hade musik som ett seriöst intresse och att spela och göra musik tillsammans. Jag fick undervisning i sång och piano av lärare som både uppmuntrade och utmanande mig och som såg vad jag behövde. Det blev grunden till att jag fortsatte med musik och tog det vidare så jag är jättetacksam för min gymnasietid på Gislaveds gymnasium.
2. Vad gjorde du sen?
Efter ES gick jag ett år på Kaggeholms folkhögskola med afropiano som inriktning. Efter det året gick jag afropiano på Bromma folkhögskola och nu går jag mitt andra år på Bromma med en mer individuell inriktning där jag får lägga fokus på mig själv mer än ensemblespelet. Vid sidan av skolan har jag alltid varit ute och spelat och sjungit mycket med olika konstellationer och projekt. Mitt nuvarande mest aktiva projekt är min trio Hulegårds kapell som ska ut på sin andra sommarturné nu i juni. Är även aktiv i Filadelfiakyrkan i Stockholms musikliv med mitt pianospel. Förutom att spela så har jag också ett par pianoelever som jag undervisar.
3. Framtidsplaner?
Planerna är att fortsätta spela och hålla på med musiken som yrke. Frilansmusiker/pianolärare känns som en kombo jag skulle trivas med resten av livet!
Vecka 22 2017
I höstas fick ESMusik en utbytesstudent, Kirsten Orrahood från Arizona, USA. Kirsten har trivts bra här i Gislaved och ska snart åka tillbaka hem till USA igen. Hon berättar här om sitt år här på estetprogrammet där hon varit aktiv i många orkestrar och ensembler och om sina framtidsplaner. Kirsten har lärt sig svenska, men för enkelhetens skull har vi gjort intervjun på engelska.
1. Where are you from?
I come from Arizona in the United States. Arizona is a dry desert state located just to the right of California directly above Mexico. Normal temperatures right now are about 35 to 40 degrees Celsius. Lets just say I’m glad to be here right now. It might be a little cold, but it sure beats being in the heat! I lived just outside of Phoenix, the capital of Arizona which has roughly around the same population as Stockholm. Going from a big city to a small town certainly has been an adventure but I must say that Gislaved certainly has made me enjoy living in a small town!
2. Why did you chose Gislaveds gymnasium?
It was all a happy accident really. As an exchange student, I got make a list of some of the countries I wanted to go to. After I sent my list in, the exchange student committee in Arizona came to me and told me where I was going to be spending my year based upon what countries I asked for. I was told I would be coming to Sweden, was put in contact with my host family and got in contact with the Gislaved gymnasium and the rest is history!
3. Do you enjoy studying here?
Absolutely! I admire all of the cool opportunities that Gislaved has like local bands and choirs that are open to those willing to join. I love my schoolwork and all of the many challenges that it posses for me. I love being able to see the differences between the US and Swedish school system and the different perspective that I’m learning from my fellow classmates.
4. What’s the main difference between studying in Sweden and US?
I would say the main difference between the school systems is the structure. In the US you normally attend morning class at 7,40 and end around 14,20. You have the same six classes that you take every day for about an hour and have five minutes between every class period to prepare yourself for the next class. Here in Sweden I really admire the fact that I only have about four to five classes a day and have around 15 minutes all the way up to an hour in between classes to prepare for the next class and that the classes rotate day to day so you don’t necessarily have the same classes every day. I also like how classes are more project based then based upon taking tests so I get to spend more time collaborating with my friends and working on projects instead of studying for tests all the time.
5. Your plans for the future?
I plan to return back to the US on July 13th and from there attend the University of Redlands in the fall. As to what I might major in, I still don’t know. I know that right now I defiantly want to involve myself in the fine arts. Maybe music? Theatre? Film? A combination of it all? Or maybe something else entirely? Who’s to really say, for no one truly knows oneself. That’s why we live, to discover what kind of person we are. I also plan to share some of the amazing Swedish culture (especially fika!) that I have learned here with all of my friends and family back home in the US.
Vecka 21 2017
Denna vecka kan du läsa om Emir Brandic, från Gislaved. Nu bor Emir i Huskvarna och arbetar som affärsutvecklare och elkonstruktör. Han skriver också egen musik.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Gymnasietiden var väldigt rolig och lärorik. Hade underbara klasskompisar och väldigt duktiga lärare. Dessutom hade vi en riktigt trevlig reunion förra året.
2. Vad gjorde du sen?
Kort efter studenten köpte jag mig en egen liten musikstudio och började skapa egen musik. Fastnade verkligen för det så det gör jag än idag fast inte lika ofta då ”livet” kommer emellan. För ca 2 år sen började jag samarbeta en del med en kille som skriver texter och sjunger en del. Så vi har hittills skrapat ihop 4-5 demos som vi har hos olika förlagskontakter som i sin tur pitchar låtarna mot etablerade artister. Exempel på en låt vi gjort: https://open.spotify.com/album/1VlTas14Q2ZbT0Rv937YNc
Eftersom detta är på hobbynivå så har jag ett heltidsjobb där jag jobbar delvis som affärsutvecklare och delvis som el-konstruktör på ett ingenjörsbolag. Är idag gift och har en grabb på snart 3 och får ytterligare en bebis som är beräknat i Oktober.
3. Framtidsplaner?
Målet är att en dag kunna leva helt och hållet på musiken.
Vecka 20 2017
Veckans gäst är Emmy Isbring, från Ma, Smålandsstenar. Emmy har efter ES-tiden jobbat på Svalbard och i Brasilien. På bilden Emmy på Svalbard.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Estet Musik var helt rätt program för mig när jag skulle börja gymnasiet. Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med i framtiden, så att gå en högskoleförberedande linje där jag fick syssla med musik (som jag älskade!) flera gånger i veckan var perfekt för mig. Jag lärde mig jättemycket, utvecklades en hel del som person och träffade bl a Emma tack vare att vi hamnade i samma klass, som än idag är min bästa vän.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten jobbade jag först som brevbärare över sommaren. Sedan provade jag på läraryrket genom att jobba som lärarvikarie runt om i kommunen på framförallt högstadiet och hade alltifrån tyska till musik. Efter ett par månader slutade jag jobba och åkte på en volontärresa till Brasilien, där jag hjälpte till på ett uppfödningscenter för utrotningshotade djur. Väl hemma igen började jag jobba på en liten plastfabrik och under våren läste jag samtidigt två kurser på Komvux. Sommaren 2016 åkte jag på ytterligare en volontärresa, denna gång till Svalbard för att plocka skräp på stränderna. I augusti började jag plugga miljövetenskap med inriktning miljöstrategiskt arbete på högskolan i Halmstad, där jag sen några månader tillbaka nu också bor.
3. Framtidsplaner?
Strax efter studenten för snart tre år sedan insåg jag att det är miljöfrågor jag vill jobba med. Jag hittade programmet som jag nu läser och det känns helt rätt! Om drygt två år kommer jag alltså förmodligen vara färdigutbildad miljöstrateg, men exakt vad jag kommer göra i framtiden vet jag inte. På ett eller annat sätt vill jag i alla fall jobba för att försöka göra världen till en bättre plats. Musiken tappade jag lite intresset för strax efter gymnasiet, men den kommer såklart ändå alltid att ha en stor betydelse i mitt liv.
Vecka 19 2017
Här kan du läsa om veckans gäst Isak Björn från Tranemo. Isak spelar kontrabas i jazztrion Curly Carmel och är bosatt i Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES musik var väldigt utvecklande och lärorik, det har drivit min utveckling framåt och tagit mig dit jag är idag,
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet så pluggade jag Musikerprogrammet på Billströmska folkhögskolan. Just nu så arbetar jag på Macforum i Göteborg samtidigt som jag spelar kontrabas med jazztrion Curly Camel.
3. Framtidsplaner?
Framtidsplaner är att släppa skivan som vi jobbar på just nu och att sedan komma ut och spela igen.
Vecka 18 2017
Denna vecka kan du läsa om Anna-Karin Johansson från Gislaved. Efter några år i Spanien och Sydamerika, bor Ann-Karin nu i Göteborg och studerar vidare till lärare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns min tid på ES musik på Gislaveds gymnasium som väldigt bra! Jag valde att gå ES eftersom jag ville få hålla på med musik, men också för att programmet var brett och inte sorterade in en i ett bestämt fack. Jag insåg ganska snart att jag inte ville hålla på med musik mer än som ett fritidsintresse och valde inte särskilt många musikkurser, men de mer musikinriktade tillfällena gav ändå ett skönt avbrott.
Jag trivdes bra i klassen som var rolig och välkomnande, och även om jag var långt ifrån den mest drivande var det kul att hålla på med olika projekt.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter studenten flyttade jag och fiolen till Östersund och spelade folkmusik på Birka folkhögskola, något jag sedan fortsatte med på Malungs folkhögskola.Folkistiden är verkligen några av de bästa åren av mitt liv, och något jag starkt kan rekommendera!
Sedan lade jag fiolen på hyllan och valde att fokusera på spanskan istället, och efter en termin i Stockholm flyttade jag runt i Spanien och Sydamerika under några år innan jag till sist landade i Göteborg och tog en kandidatexamen i spanska på Internationella Språkprogrammet.
3. Framtidsplaner?
Just nu läser jag in lärarkompetens för att bygga på min kandidatexamen och blir klar i juni 2018. Då blir det till att kasta sig ut på arbetsmarknaden!
Kanske läser jag vidare till Sfi-lärare efter några år eller testar något helt annat!
Vecka 17 2017
Veckans gäst är Andreas Westberg från Värnamo. Andreas är chef för Värnamo Kulturskola och jazzpianist.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Fantastiskt. Goa klasskompisar och duktiga lärare. Va alltid kul att gå till skolan för man visste att det var givande. Det var väl också då först mitt spelande tog fart och jag kände att man va på väg. Vi gjorde spännande projekt och vi skapade snabbt olika konstellationer där vi kunde spela tillsammans. Ett minne va att vi åkte till Estland med vårt nystartade jazzband och spelade i estnisk tv, det va en utmaning. Spelade även piano i lilla storbandet som fanns då (finns kanske kvar?) och gjorde en hel del gig som alltid va roliga att göra.
2. Vad gjorde du sen?
Jobbade 2 år som musiklärare på en grundskola och frilansade som pianist. Sedan började jag på Musikhögskolan i Göteborg och pluggade till pianopedagog och gymnasielärare i musik. Under hela studietiden (5år) frilansade jag som pianist och lärare och extrajobbade på det sättet. Började sedan att jobba på Utmarksskolan i Kortedala under ett halvår och sedan på Mölndals Kulturskola som pianolärare och konstnärlig ledare under 4 år. Läste samtidigt ledarskap som jag jobbade. 2015 blev jag rektor för Kulturskolan i Värnamo och det är där jag är idag. . Under alla år har jag gjort och gör ca 1 speljobb i veckan för olika artister och event.
3. Framtidsplaner?
Spela ännu mer och bli en ännu bättre musiker och ledare=). Förhoppningsvis kunna skriva mer musik som jag inte gjort nu på flera år. Hoppas också att jag kan inspirera fler barn och ungdomar att syssla med skapande i alla dess former. Och säga att det är det roligaste man kan göra.
Vecka 16 2017
Veckans gäst är Charlotta Ekerhed från Reftele. Charlotta är nu optiker och bor i Helsingborg. På bilden Charlotta med sonen Zion.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina år på gymnasiet var precis det jag var ute efter när jag sökte estetiska. Mycket musik och gemenskap runt det, och lagom med dom teoretiska ämnena. En riktigt bra grundutbildning oavsett om man ville vidare inom musik eller inte. Jag lärde mig otroligt mycket om musik som jag inte hade gjort annars.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter gymnasiet läste jag basår natur/teknisk för att få högre behörighet. Har pluggat lite smått och gott (matematik,nationalekonomi) innan jag av en slump fick jobb som optikerassistent i Lund. Nu ,15 år senare är jag leg. kontaktlinsoptiker och delägare i en Optikbutik.
3. Framtidsplaner?
För närvarande är jag föräldraledig och eftersom jag har eget företag så blir det att återgå till det när det är dags. Jag hoppas i framtiden kunna få in musiken som en naturlig del av vardagen för min son, och att få honom intresserad av att utöva musik ihop med mig och andra.
Vecka 15 2017
Denna vecka kan du läsa om Emil Gustafsson, från Ekhult, Åsenhöga. Emil har snart avslutat sina musikstudier på Betel folkhögskola i Stockholm.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Gislaveds gymnasium var väldigt bra! Det var en härlig, fri och öppen miljö där man fick möjlighet att utvecklas. Bra lärare och bra upplägg på utbildningen. Det var en seriös inställning till ES musik från skolans sida och det märktes att det satsades och att det fanns resurser.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet har jag pluggat på folkhögskola. Just nu är jag inne på mitt fjärde och troligtvis sista folkhögskoleår. Först gick jag två år på ensemble-linjen på kaggeholms folkhögskola på Ekerö utanför Stockholm. Det var två väldigt bra år. Man spelade mycket hela tiden och lärde känna fina människor. Nice att flytta hemifrån. Det händer något men en som människa då.
Efter det gick jag ett år på Rockmusiklinjen (RML) som håller till på fryshuset i Stockholm och tillhör Birkagårdens folkhögskola. Den skolan var också väldigt bra. Lite mer ”bransch-inriktad” och där har dom ett skönt filosofiskt tänk kring musik som är bra. Vi jobbade mycket med uttryck, vad vill vi säga med den här låten och hur speglar mitt spel texten i låten osv.
Just nu går jag afro-linjen på musikinstitutet Betel på Bromma folkhögskola i Stockholm. Här trivs jag också väldigt bra. Extremt bra lärare och väldigt mycket ensemble-spel. Vi går igenom många olika genres och det är högt tempo. Det passar mig. Jag kan verkligen rekommendera folkhögskola, det är grymt!
3. Framtidsplaner?
Till sommaren när jag pluggat färdigt ska jag börja frilansa som musiker på heltid. Det är det jag vill göra nu och i framtiden. Jag tycker det är kul att spela i många olika sammanhang och spela med många olika människor. Nu när jag har gått ett par år på folkhögskola har jag lärt känna många människor som jag spelar med utanför skolan och som jag kommer fortsätta spela med i framtiden. Det är väldigt kul och det är ett bra sätt att komma in i branschen. Gå på skolor och lära känna nya människor.
Vecka 14 2017
Veckans gäst är tidigare ES musikeleven Elin Nyström, från Boarp, Långaryd. Elin bor nu i Helsingborg och arbetar som Human Reources (HR) specialist. Fortfarande är sången en stor del i hennes liv.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES musik var mycket bra, jag ångrar inte en sekund att jag valde den linjen. Jag fick sjunga och spela mycket vilket jag bär med mig som väldigt roliga minnen. Eftersom jag inte fortsatte inom musikyrket är jag också glad att det var så enkelt att byta spår efteråt.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten gick jag ett år på en musikal-linje på Ljungskile Folkhögskola, och valde sedan mellan att gå tvåämneslinjen på musikhögskolan och personalvetarlinjen i Lund. Eftersom jag redan då kände att jag hellre ville syssla med musiken som hobby så valde jag att plugga i Lund, och nu jobbar jag som HR-specialist och med löner i ett stort internationellt bolag. Jag sjunger i kör och spelar fortfarande en del, och det tycker jag är en mycket bra kombination.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att stanna inom HR/löneområdet och specialisera mig mer i HR-biten eftersom jag kommit en bra bit på löneområdet. Jag ska även se till att fortsätta sjunga på bröllop och dop, vilket jag tycker är väldigt roligt.
Vecka 13 2017
Denna veckas gäst är Viktor Rundberg från Smålandsstenar. Viktor har gått teaterlinjen på Katrinebergs folkhögskola och arbetar nu i Göteborg som resurslärare/elevassistent. Bilden på Viktor är från en egenskriven föreställning på folkhögskolan.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
TIll och börja med var det var tre otroligt roliga och minnesvärda år där jag fick många fina vänner jag fortfarande har kvar i min närhet och det tror jag är tack vare att jag gick estet musik. Blandningen mellan teoretiska och praktiska lektioner gjorde att jag inte hade alla lektioner på ett och samma ställe utan fick mycket variation på lektioner där det ofta var blandade klasser som gav mig en bred vänkrets. Att få hålla på med musiken och växa inom mina instrument samtidigt som du får alla grundämnen som vilken annan linje var ett perfekt val för mig där jag fick möjligheten att vara delaktig i en sammanhållning mellan olika klasser och inte enbart min egen.
2. Vad gjorde du sen?
Mitt sista år på gymnasiet valde jag teater som individuell kurs och fastnade direkt. Efter studenten kom jag in på Katrinebergs Folkhögskola utanför Falkenberg där jag läste Skådespelarlinjen. Under två år fick jag hålla på med skådespel både på scen men också framför kameran där jag utvecklade och fick fördjupa min skapande process på en ny nivå. Mina förkunskaper från ES inom praktiskt arbete gav mig en bra grund och jag fick stor nytta av mina instrumentala och röstkunskaper från mina tre år på gymnasiet.
Efter mina år på folkhögskolan flyttade jag upp till Göteborg och började. Har jobbat som personlig assistent och resurslärare/elevassistent som är mitt nuvarande yrke. Bortsett från det så har jag skådespelet och musiken vid sidan av just nu som en hobby.
3. Framtidsplaner?
Jobbar fram till sommaren sen får jag se om det blir jobb, inte nödvändigtvis som elevassistent då jag fortfarande letar efter mitt kall här i livet eller om det blir och plugga vidare inom något. Dörrarna inför framtiden är för tillfället öppna och jag letar efter ett nytt kapitel i livet.
Vecka 12 2017
Veckans gäst är Amanda Hulebo från Smålandsstenar. Efter några resor ut i världen studerar Amanda nu till logoped i Göteborg.
1.Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Den var framförallt väldigt rolig! Bra lärare, härlig gemenskap och en plats där jag fick växa som person. Musikämnena gjorde att det övriga skolarbetet inte kändes så tungt. Jag tyckte om att det fanns möjlighet att utforma sitt eget program till stor del. Jag valde till flera kurser i spanska till exempel.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag ett år på Billströmska Folkhögskolan på Tjörn, där jag studerade mänskliga rättigheter och gjorde en volontärresa till Bolivia. Sedan flyttade jag till Göteborg, pluggade lite mer spanska och gjorde en långresa till Sydamerika igen. Därefter kom jag in på logopedprogrammet vid Göteborgs Universitet. Till sommaren är jag färdigbakad logoped efter fyra års studier.
3. Framtidsplaner?
Jag planerar att arbeta som logoped, gärna med barn och ungdomar med tal-och språksvårigheter. Musiken finns med som en självklar del i livet även om jag inte har valt det som yrke. Jag har de senaste åren bland annat varit med i gospelkör och spelat i olika sammanhang inom kyrkan.
Vecka 11 2017
Denna vecka kan du läsa om trumpetaren Gustav Thoursie från Värnamo. Gustav går nu Musikerlinjen på Musikhögskolan i Göteborg.
1.Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns mina år på Gislaveds Gymnasium med mycket stor glädje! Med musiken som mitt stora intresse i livet var ESMK ett väldigt naturligt val för mig, och min studietid på Gärdet tillät mig utveckla mitt intresse till något mer än en hobby. En grej som gjorde att jag trivdes extra mycket var alla kompisar på programmet. Det spelade ingen roll riktigt om du gick i ettan, tvåan eller trean, hela linjen var egentligen som en enda stor klass. Jag tror det händer något när man får möjlighet att sätta musiken högt upp i sin utbildning och samlas runt det intresset, då suddas såna här knasiga gränser som gör att man inte snackar med varandra liksom ut. Vilken årskurs man går i, vem som har flest likes eller vem som har senaste outfiten blir inte det viktigaste på något sätt.
Tre år på ESMK gav mig som musiker många verktyg och mycket inspiration till att fortsätta satsa på musiken. Duktiga lärare som utmanade mig utifrån den nivå jag befann mig på, uppmuntran till att skapa och att upptäcka musik, och så många kloka ord på vägen som jag fortfarande tänker på väldigt ofta och använder i mitt utövande. Att bli utbildad i att faktiskt våga tänka att man kan leva på musik är viktigt och nödvändigt!!
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten flyttade jag till Stockholm och gick ett år på Ågesta Folkhögskola. Efter det flyttade jag till Göteborg där jag har pluggat på musikerlinjen på Musikhögskolan. Jag har också varit i Stockholm under ett år och varit anställd som trumpetare i Försvarsmusiken och frilansat. Nu är jag tillbaka i Göteborg och pluggar klart min kandidatexamen där.
3. Framtidsplaner?
Jag söker masterutbildningar under våren och vill utbilda mig vidare på mitt huvudinstrument trumpet. I framtiden vill jag fortsätta leva på att spela musik och att få upptäcka nya musiker, ensembler, orkestrar och sammanhang!
Vecka 10 2017
Veckans gäst är cellisten Karin Vettefors från Gislaved. Karin bor nu i Malmö och frilansar som cellist och studerar nu också på Malmö högskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det är ju ett tag sen jag gick, men jag kommer ihåg den som en härlig tid. Jag läste utökat program med dans och alla idrottskurser så det var mycket skola. Jag var dessutom aktiv i både kammarorkestern och orkesterföreningen (som den ju hette då) och dessutom spelade jag kvartett med Hanna Eurén, Emelie Oliv och Frida Larsson (Persson) så vardagen kretsade kring musiken.
2. Vad gjorde du sen?
Efter ES började jag på Musikhögkskolan i Malmö på musikerutbildningen. Jätteroligt, men i backspegeln skulle jag tagit ett år eller två på folkis innan. jag tror det är få som är redo att ta till sig allt på en så utmanande och karriärsinriktad utbildning. man förlorar iaf inget av att ha lite mer ”kött på benen”. trots ett informellt avhopp precis i början gick jag kvar alla fem åren och har en master of performing arts (konstnärlig masterexamen) som jag aldrig kommer ångra! Dessutom hade jag verkligen en grymt rolig tid, träffade nya människor och var verkligen inbiten cellist som levde för att öva, öva, öva i många år. Jag hade också en utbytestermin i Paris på Conservatoire Nationale Superieur de Musique vilket var en helt fantastisk upplevelse. I samma veva fick jag mitt första ”riktiga” frilansjobb (2007) på Malmö Opera. Sedan dess har jag frilansat och medverkat på flera uppsättningar och konserter där, Helsingborg Symfoniorkester, Operaen i Köpenhamn och i JKPG’s sinfonietta.
3. Framtidsplaner?
Framtidsplanerna är just nu styrda åt ett helt annat håll. Det är ett hårt liv att leva som frilans och med familj så känns det personligen inte som en ”match made in heaven”. Det är svårt att få tiderna att gå ihop så nu pluggar jag på Malmö Högskola till SSK. Jag försöker att ta de spelningar jag kan så några framträdanden blir det i månaden. Nu närmst i Lunds Domkyrka i början av mars.
Vecka 9 2017
Denna veckas gäst är Adam Dénes från Smålandsstenar. Adam går nu på Musikhögskolan i Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina år på Estet Musik var otroligt roliga och utvecklande. Lärarna jag hade var duktiga och engagerade, vilket gav mig möjligheten och motivationen att utvecklas musikaliskt.
Tiden utvecklade mig också socialt. Min klass hade en fantastisk sammanhållning och i den hittade jag vänner som jag fortfarande har kvar.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet flyttade jag till Göteborg och började plugga till Musik- och Svenska 2-lärare på Musikhögskolan och Göteborgs Universitet med inriktning mot gymnasiet. Utbildningen har utvecklat mig som pedagog och den har gett mig fantastiska erfarenheter. Till exempel har jag haft en praktikperiod i Sydafrika och varit på studieresa i USA.
Utöver mina studier har jag fortsatt spela och sjunga i olika grupper, orkestrar och körer. Jag har också arbetat som Lyckohjulsbiträde på Liseberg och varit körledare.
3. Framtidsplaner?
Först och främst planerar jag att gå klart min utbildning. När den är klar får jag se om jag är sugen på att göra något annat innan jag börjar jobba som lärare på heltid.
Vecka 8 2017
Veckans gäst är Maria Jonsson från Gislaved. Maria bor nu i Stockholm och driver flera dansprojekt.
1. Hur var din tid på es-musik Gislaveds Gymnasium?
Tiden på Estet Musik gav mig otroligt mycket. Att kunna kombinera samhällsvetenskapliga ämnen med musiken var guld värt. Schemat var väldigt varierat och jag är säker på att det gjorde att jag fick ut mer av varje ämne än om jag gått en linje som var endast teoretisk. Min klass hade väldigt bra sammanhållning där det fanns gott om utrymme att växa som person, och så hade vi väldigt roligt också! Det var tre roliga, utmanande och lärorika år som jag är väldigt glad över att ha i bagaget.
2. Vad gjorde du sen?
Vid sidan av musiken har jag tränat dans sedan jag var liten, och under gymnasiet gick jag på kvällskurser på Gislaveds Dansstudio. Under sista vårterminen på gymnasiet gjorde jag addition till Balettakademien i Stockholm och kom in. Hösten efter studenten flyttade jag upp till Stockholm och påbörjade tre års dansstudier där.
3.Framtidsplaner?
Just nu jobbar jag på ett museum i Stockholm, driver lite dansprojekt och funderar på att om några månader resa någonstans för att utveckla mig själv och min dans på ett annat ställe. När/om jag inte vill dansa längre kanske jag börjar studera vid något universitet. Men Estet Musik i ryggen finns det många möjligheter!
Vecka 7 2017
Denna vecka kan du läsa om tidigare ESmusikeleven Kenan Ganic, från Gislaved. Kenan bor nu i Malmö och är Digital Manager på Malmö Live Konserthus.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på ES musik på Gislaved gymnasium började med ett intresse att spela saxofon men utvecklades med tiden att i en period resultera i att jag spelade altsaxofon i Lyran i Värnamo, tenorsaxofon i Gislaveds Musikkår och barytonsax i Little Big Band samtidigt. En väldigt utvecklande tid, både vad gäller generella studier och instrumentspel. Även om jag idag inte sysslar något med musik så har gymnasietiden gjort att jag lärt mig att ta ett stort ansvar för det jag jobbar med.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten bytte jag inriktning och började studera Medie och Kommunikationsvetenskap på Högskolan i Halmstad, där musiken fick läggast åt sidan till fördel för annan kultur/media. Jag startade en enskild firma och en tidning, för att efter min kandidatexamen börjar plugga ett masterprogram i Kultur och Medieproduktion. Idag jobbar jag som Digital Manager på Malmö Live Konserthus, ett konserthus med akustik i absoluta världsklass, efter att ha varit kommunikatör på Stiftelsen Framtidsgenerationen där jag jobbade med ett projekt i samarbete med Malmö Stadsteater. Konsertsalen på Malmö Live är Malmö SymfoniOrkester hemmaplan, men med ett brett utbud hade vi under 2016 nästan 700 evenemang i konserthuset.
3. Framtidsplaner?
Jag hoppas kunna fortsätta jobba inom kultur/media i framtiden, gärna på något konserthus eller kulturförvaltning. Musiken kommer alltid finnas där, om än ibland endast i hörlurarna på jobbet.
Vecka 6 2017
Veckans gäst är Lovisa Wendefors från Gislaved. Lovisa är nu lärare. På bilden leder Lovisa kören Gospel Joy.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns tiden på ES med värme, även om det också kunde vara väldigt tufft att hinna med både musiken och det andra plugget. Det var en väldigt go’ klass med tillåtande klimat. Och tänk att ha en hel klass full med duktiga musiker och mängder med konserttillfällen! Det är nog det jag saknar mest med gymnasietiden.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten hamnade jag så småningom på Kaggeholms folkhögskola och deras danslinje. Jag läste sedan till låg- och mellanstadielärare och såg till att bl.a. bli behörig i musik. Nu är jag tillbaka i Gislaved sedan några år, och jobbar som lärare – just nu i förskoleklass. Musiken har hängt med hela tiden, men på olika sätt i olika perioder: via dansen, körsång, jobb med babymusik, musicerande i församlingar och så småningom när jag har haft musik på schemat i mitt yrke. Just nu hamnar mitt musikfokus på gospelkören som jag leder (roligast av allt är att få arrangera, leda och ”bestämma”, insåg jag under ES-tiden) och att sjunga med mina barn.
3. Framtidsplaner?
Musikaliska framtidsplaner och drömmar är nog helt enkelt ännu mer av det jag gör nu: gospelkören, spela och sjunga med familjen och undervisa. Övriga framtidsplaner: att så småningom renovera färdigt vårt hus…
Vecka 5 2017
Veckans gäst är pianisten Axel Karlsson från Bredaryd. Axel går på folkhögskola i Stockholm. På bilden spelar Axel piano till sångaren Hampus Nessvold.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina tre år på gymnasiet var superbra och givande på många sätt. Jag utvecklades både musikaliskt och som person och träffade vänner som jag har kvar än idag. Jag hade fantastiska lärare som var peppande och engagerade i min personliga utveckling.
2. Vad gjorde du sen?
Direkt efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att gå ensemblelinjen på Kaggeholms folkhögskola. Året efter det började jag på afrolinjen på Betel folkhögskola, där jag nu går mitt andra år med jazz som fördjupning.
3. Framtidsplaner?
Jag har inte så tydliga framtidsplaner i dagsläget. Det jag vet är att jag trivs bra här i Stockholm och att jag vill spela musik. Jag vill nog försöka frilansa i Stockholm som musiker så mycket jag kan. Kanske studera vidare på musikhögskola någon gång.
Vecka 4 2017
Veckans gäst är Anders Bergman från Gnosjö. Nu studerar Anders kyrkoorgel och piano på folkhögskolan i Hjo.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns min tid på ES musik i Gislaved som väldigt rolig och jag har mycket goa minnen från min fantastiska klass. Det var också lärorikt och trots att jag inte hade spelat så mycket musik innan jag började på musiklinjen så kände jag mig välkommen in i klassen direkt och lärarna var väldigt duktiga på att inspirera mig och de lärde mig massor. Att börja på musiklinjen i Gislaved var ett av de bästa beslutet jag tagit i mitt liv.
2. Vad gjorde du sen?
Efter att jag tog studenten så började jag på Billströmska folkhögskolan som ligger på ön Tjörn där jag kom in på klassisk piano. Där var det pianospelet som var i centrum och eftersom man nu höll på med musik hela dagarna, utan att några akademiska tråkämnen kom i vägen, så gick det ännu fortare framåt i utvecklingen. På den skolan gick jag i 2 år och efter det så kom jag in på kyrkomusikerlinjen på Hjo folkhögskola där jag studerar nu. Här lär jag mig fördjupa mina kunskaper i både klassisk och afro piano, orgel, kördirigering, körsång, solosång, musikhistoria och en hel del teori och gehör. Jag trivs kanonbra och får dela mitt musikintresse med andra musiknördar! Om någon som läser detta funderar på att söka till någon folkhögskola så gör det bara! Folkis är det bästa som finns.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner efter att jag har tagit min examen på kyrkomusikerlinjen är lite vaga fortfarande, men jag funderar på att antingen plugga vidare till organist, eller prova på att jobba som kantor i en församling(gärna utomlands), eller fokusera mer på jazzpiano. Vem vet, men vad som än händer så vet jag att jag kommer fortsätta vara lycklig så länge jag få hålla på med musik och jag har ES musik att tacka för att jag är där jag är idag och kan hålla på med det jag älskar.
Vecka 3 2017
Läs om Hanna Eurén från Gislaved, nu lärare och boende i Karlshamn. Hanna spelar fiol och är fortfarande ibland med och spelar på konserter med Gislaveds Symfoniorkester. Bilden är tagen 2007 efter en nyårskonsert med Gislaveds Symfoniorkester tre generationer spelar tillsammans! Från vänster farfar Bengt Eurén, Hanna och pappa Jan Eurén. Både Bengt och Jan var tidigare musikledare i Gislaveds musikskola.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på gymnasiet och ES-programmet var utvecklande och inspirerande både på det musikaliska men också det personliga planet upplevde jag. När jag sökte in och började så var mitt mål att satsa som violinist men jag kände mer och mer att jag vill arbeta med andra saker i livet och hellre behålla musiken och min fiol som en härlig hobby. Det var inga problem att välja kurser att förändra utbildningen så jag kunde vinkla om min utbildning lite.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet vikarierade jag lite som fiollärare på Gislaveds musikskola. Samt fortsatte att spela i Gislaveds Symfoniorkester och deras mycket omväxlande produktioner med allt från klassiska verk till pop och rock.
Jag ”säsongsjobbade” i Sälen och Tylösand under två år i charken på ICA-butiker innan flyttlasset gick till Göteborg. 2006 började jag på Göteborgs Universitet för att plugga till lärare för låg och mellanstadiet. Efter min lärarexamen 2010 gjorde jag och min sambo en långresa i Thailand,Malaysia och Australien innan vi flyttade till Karlshamn 2010. Där vi bor än idag och har nu två barn. Jag arbetar sen HT-10 som lärare på en liten skola i Trolle Ljungby i Skåne.
3. Framtidsplaner?
Även att musiken och fiolen inte blev mitt yrke så är det en stor del av mig och min fritid. Jag kommer att fortsätta att spela och ha kul med min fiol. Det är mitt sätt att ladda batterierna och ha roligt tillsammans med gamla och nya vänner, gamla som unga!
Vecka 2 2017
Veckans gäst är tidigare ES musikeleven Joel Nyström från Boarp, Långaryd. Joel är kontrabasist och studerar nu till tandläkare.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tiden på ES musik var toppen. Det bästa var såklart att det var mycket fokus på musiken och att man fick mycket stora möjligheter att öva samt träffa och spela med andra som också var intresserade av musik.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet har jag jobbat på Mariagården i Smålandsstenar och Åsas Tomtebod utanför Gislaved från och till. Jag gick på folkhögskola i 3 år (Europaporten, Fridhem och Skurup) samt på musikerprogrammet på Musikhögskolan i Sthlm i 2 måndader innan jag till slut bestämde mig att ha musiken främst som en hobby. Jag läste in lite betyg och gick några månader på Tandhygienist-programmet i Jkpg, men bestämde mig sedan för att läsa in lite fler ämnen, göra högskoleprovet och satsa på Tandläkarprogrammet i Göteborg istället. Där har jag gått sedan dess och ska strax börja mitt femte och sista år.
3. Framtidsplaner?
Att bli klar med min utbildning, börja jobb och utvecklas inom yrket är det som är mest aktuellt framöver. När det gäller musiken finns den alltid vid sidan av som ett stort intresse och jag är mycket glad över att jag har lagt ned så många år och så mycket tid på detta intresse. Två av de viktigaste faktorerna för musikalisk utveckling är individuelll övning och att spela med andra, att gå en gymnasieutbildning med musik som inriktning ger stora möjligheter för detta.
Vecka 52 2016
Läs här om Björn Stegerling från Smålandsstenar, nu verksam som musiker och liveljudtekniker och boende i Malmö. På bilden nedan Björn. Fotograf Jarek Gibek.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
En av de bästa perioderna i mitt liv. Fullt av musikaliska upptäckter, kamratskap och skoj i största allmänhet. Jag utvecklades otroligt mycket på mitt instrument och en oväntad bonus var att ingen på den tiden riktigt behärskade studion vilket gav mig och Andreas Andersson (som började året efter) nästan obegränsad tillgång till att spela in och mixa.
2. Vad gjorde du sen?
Jag flyttade till Malmö 1997 och började på Musikhögskolan. Tog examen 2002 som musiklärare (inriktning grundskola/gymnasium med särskild profilering på arrangering/teori och gehör). Har även en ofullbordad utbildning som kulturproducent på Malmö Högskola. Sedan examen har jag jobbat lite grann som musiklärare, men mest har jag jobbat på olika musikhus i Malmö/Lund som tekniskt ansvarig. Jag har även frilansat en hel del som liveljudtekniker. Spelat i diverse malmöbaserade rockband, bland annat Trauma Machine som härjade runt och framförde sin säregna metalmusik i åtta år. För närvarande spelar jag gitarr i ett band som heter Bend and Break. Jag är gift och har två underbara vilda söner som heter Egil och Göte.
3. Framtidsplaner?
Jag startar upp en studio vid sidan av jobbet med förhoppning att kunna gå ner i arbetstid och deltidsförsörja mig på inspelning, mixning och mastring.
Vecka 51 2016
Veckans gäst är Karin Johnsson, tidigare Nilsson, från Gislaved. Karin är projektanställd på Gislaveds musikskola, för att arbeta med musik och integration.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag kan inte annat än att se tillbaka på ES-tiden med stor glädje. Det var bra för mig att få blanda upp ämnena med estetiska ämnen. Det var det som fick mig att orka med skolan efter en tuff tid på högstadiet. Att jag fick träna så mycket att stå på scen har även hjälpt mig att våga tro mer på mig själv. Vi hade fantastiska, stöttande lärare och en underbar klass. Jag hade verkligen roligt och lärde mig oerhört mycket samtidigt.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten har jag mestadels arbetat i kyrkan och i kommunens skolor. Jag vikarierade som församlingsassistent, kantor och fritidspedagog. Jag tog senare examen som fritidsledare och mitt senaste arbete därefter var på hvb för ensamkommande barn.
3. Framtidsplaner?
Nu har jag en projekt-tjänst på Gislaveds musikskola. Det är ett projekt inom integration där jag bl.a ger ut kort-kurser för nyanlända barn och ungdomar. Det känns helt fantastiskt att få chansen att arbeta på en så bra musikskola.
Vecka 50 2016
Denna veckas gäst är August Håkansson från Gislaved. Efter en tid i Frankrike arbetar han nu som journalist och tv-reporter. På bilden ser vi August på sitt nuvarande arbete.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag ser tillbaka på min tid på ES med glädje och det är av flera orsaker. Framförallt gillade jag blandningen av ämnen. Att ena timmen till exempel lära sig mer om noter för att timmen efter studera nutida konst gjorde att alla skolveckor blev varierade, mycket tack vare kompetenta och drivna lärare. Jag har aldrig haft ambitioner att arbeta med musik, för mig blev musiken istället ett inslag i utbildningen som gjorde att gymnasietiden blev mer varierad och som förmodligen gjorde mig mer motiverad att plugga.
2. Vad gjorde du sen?
Jag flyttade till Paris efter studenten och jobbade som servitör. Efter det läste jag en ettårig journalistkurs på folkhögskola, därefter jobbade jag på Värnamo Nyheters lokalredaktion i Gislaved i drygt ett år. Jag sökte mig vidare till JMK (Journalisthögskolan) i Stockholm och har parallellt med mina studier jobbat på bland annat TT, The Local och Jönköpings-Posten. I dag jobbar jag som tv-reporter på Aftonbladet. Jag extraknäcker även som tolk och översättare till en fransk tv-kanal.
3. Framtidsplaner?
Förhoppningsvis kommer jag att tillägna stora delen av mitt liv åt journalistiken. På gott och ont är det en bransch som är i ständig rörelse och det är därför svårt att göra framtidsplaner. Någon gång kommer jag att flytta tillbaka till Frankrike. Jag har en idé om vad jag vill göra där, men den är inte så genomarbetad att jag kan avslöja den än…
Vecka 49 2016
Veckans gäst är Charlotte Lindqvist från Gislaved, nu verksam som biolog på länsstyrelsen i Falun.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
På ES-programmet fick jag göra saker som jag tycker är roligt samtidigt som jag skaffade mig utbildning. Mådde otroligt dåligt som tonåring och behövde verkligen alla de där bild- och musikkurserna för att orka med livet. Gislaveds gymnasium hjälpte mig en bra bit på vägen där.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten 2006 läste jag ett år på folkhögskola i Arvika (fältbiologi och naturvård). Därefter började jag utbilda mig till biolog. Tre år i Visby och två i Uppsala. Har flyttat runt ganska mycket. Jobbade på länsstyrelsen i Jönköping ett tag. Nu bor jag i Falun och har fast jobb som biolog på länsstyrelsen i Dalarna.
3. Framtidsplaner?
Just nu är planen att stanna kvar i Falun. Trivs jättebra med mitt jobb och med vänner och kollegor. Vill bara fortsätta att leva här och göra saker som gör livet rikt och magiskt. Yoga, akrobatik, kajak, långfärdsskridskor eller bara sitta och prata bort en kväll över en kopp te…
Vecka 48 2016
Läs om tidigare ESM-eleven Isak Eriksson, från Villstad. Isak bor nu i Oslo.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Om jag skulle få välja till gymnasiet på nytt, skulle jag lätt valt ES musik ännu en gång. Det var verkligen det programmet som passade mig bäst. Jag hade en supergo klass med bra gemenskap och god stämning, och många kul och utvecklande ämnen och projekt som gjorde skolvardagen intressant. ES öppnade upp för vägar vidare som jag idag aldrig skulle kunna vara utan!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag på ett år på Lunnevads folkhögskola – klassiskt musikinriktning. Jag flyttade sedan till Göteborg och jobbade och reste i några år. Från 2010 har jag bott i Oslo, där jag så småningom utbildade mig till sjuksköterska. Jag jobbar ju på Oslo Universitets-sykehus, vilket jag stortrivs med!
Jag har hela tiden haft musiken med mig i vardagen på något sätt i form av t,ex orkestrar och kör, och har haft stor glädje av detta. För bara några månader sedan hade vi en väldigt lyckad återträff med klassen från gymnasiet.
3. Framtidsplaner?
Jag har har tankar på att vidareutbilda mig till anestesi-sjuksköterska om ett år eller två, och funderar på att så småningom börja vara med på uppdrag för t.ex Läkare utan gränser. Musiken kommer jag alltid ha kvar som en sidosyssla, en del av livet jag är supertacksam för att jag fick utveckla under tiden på ES!
Vecka 47 2016
Denna veckas gäst är Ellen Liljeqvist från Värnamo, nu Göteborg.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på ES Musik var helt fantastisk!
När jag skulle välja gymnasium fanns det inget annat val för mig, även om det innebar att jag skulle få pendla totalt 2.5h/dag. Jag lärde mig så mycket under mina år, och med hjälp av otrolig begåvade lärare fick jag även chansen att utvecklas i mina instrument och i ensemble-spel! Att gå i en klass där alla gillade musik var även det helt underbart och det var tre år fyllda av glädje och otroligt go gemenskap!
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten flyttade jag till Göteborg. Där gick jag först ett års bibelskola, och nu praktiserar jag i en kyrka där jag får se hur det är att jobba i en församling men där jag också får chansen att utvecklas som ledare!
3. Framtidsplaner?
Vad jag gör i framtiden är lite oklart.
Men vad jag vet helt säkert är att jag kommer stanna kvar i Göteborg några år till i alla fall! Kanske att jag börjar jobba, eller plugga… Vi får se helt enkelt! 🙂
Vecka 46 2016
Veckans gäst är Johan Odin, brasslärare i Skåne. Johan kommer från Smålandsstenar.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag trivdes mycket bra på ES Musik. Lärarna var jättebra och vi hade en bra gemenskap och sammanhållning i klassen. Det var mycket ensemblespel framför allt i 2an och 3an och man fick välja mellan många olika kurser så att man kunde skräddarsy sin utbildning, vilket passade mig bra.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten gick jag ett år på Lunnevads folkhögskola med inriktning på klassisk musik med trumpet som huvudinstrument. Sedan gick jag 4,5 år på Musikhögskolan i Malmö och nu jobbar jag som brasspedagog på två Kulturskolor i Skåne.
3. Framtidsplaner?
Min framtidsplan just nu är att bli så bra som möjligt både som musiker och lärare och att inspirera fler till att spela brass och upptäcka hur roligt det är.
Vecka 45 2016
Läs här om veckans gäst Karin Fjellander, operasångerska i Göteborg. Karin kommer från Anderstorp.
Foto av Karin Fjellander från operakompaniet Pop Up-Operan i Cherubinis ”Medea” 2015.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag hade det väldigt bra på gymnasiet, och musikestetisk linje var helt rätt för mig. Ändå var det så mycket i vem jag var och vad jag ville som ännu inte trillat på plats då, jag hittade inte mitt instrument och mitt uttrycksmedel förrän en tid efter studenten. ES musik gav mig en bra bredd, utmanade mig i genrer och uttryckssätt gav mig goda möjligheter att musicera och uppträda i olika sammanhang. Dessutom fick jag gå gymnasiet tillsammans med en rad begåvade människor jag nu har förmånen att träffa och samarbeta med på olika sätt i musikbranschen.
2. Vad gjorde du sen?
Efter studenten 2002 gick jag först ett halvår på Ingesunds folkhögskola med viola som huvudinstrument. Under det halvåret insåg jag att jag ville sjunga istället, så efter det gick jag 1 1/2 år på Musikkonservatoriet Faluns påbyggnadslinje med klassisk sång som huvudinstrument. Efter det var jag på världsturné som sopran med metalbandet Therion under ca två års tid och därefter gick jag ett knappt läsår på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm och förberedde mig för musikhögskolesökningarna. Det ledde till att jag kom in på operalinjen på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet, och i Göteborg har jag bott sedan dess. Efter min examen från operalinjen 2009 har jag frilansat som sångerska, och bland annat arbetat på Göteborgsoperan, Göteborgs konserthus och Åbo Svenska Teater. 2014 var jag med om att grunda operakompaniet Pop Up-Operan som hade premiär på sin första produktion, Cherubinis Medea med premiär i februari 2015 (fotot på mig kommer från den produktionen).
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att fortsätta sjunga! Jag är, tillsammans med min kollega Siri Carbin Åhlund, mitt uppe i projekterandet av Pop Up-Operans nästa produktion med premiär i april 2017. Att driva eget innebär även projektbidragsansökningar, marknadsföring, schemaläggning och ganska mycket praktiskt arbete utöver det konstnärliga, men det är stimulerande att skapa själv och ha kontroll över hela processen. Utöver Pop Up-Operan har jag flera konsertprojekt i olika konstellationer som är mer eller mindre aktiva, och arbetar på kulturinstitutionerna på projektanställning med (o)jämna mellanrum. På framtiden ligger också en skivinspelning med musik ur den svenska kyrkosångartraditionen.
Med tanke på hur mycket som har hänt hittills som jag inte hade kunnat räkna ut i förväg (tänk att jag blev operasångerska, liksom!) ser jag framtiden an med tillförsikt. Det kommer fortsätta att hända en massa spännande saker även framöver, det är jag säker på!
Vecka 44 2016
Veckans gäst är tidigare ES-eleven och pianisten Christopher Dolck från Anderstorp. Nu studerar Christopher på Musikhögskolan i Örebro.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Väldigt nöjd med min tid på det Estetiska programmet! Tacksam för möjligheten att samtidigt kunna inrikta mig på olika musikgenrer. Jag hade jazzsaxofon som huvudinstrument och fick även möjligheten att spela och utveckla mitt pianospel. På piano spelade jag framförallt musik i den klassiska repertoaren. Jag vill passa på och tacka Olga Gröndahl och Krister Karlsson för allt stöd och uppmuntran de gav mig.
Det var också tid med fantastisk sammanhållning i klassen, studier och mycket musik. Jag spelade saxofon i Gislaveds Storband och deltog i storbandets konserter tillsammans med etablerade artister. Jag fick också möjligheten att vara med i musikskolans kammarorkester som pianosolist.
2. Vad gjorde du sen?
Efter jag tagit studentexamen år 2012 började jag på Musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola, Linköping. Jag studerade klassiskt piano i två år. På folkhögskolan fick jag även chansen att spela saxofon och ta del av jazzlinjens utbildning. Lunnevad är verkligen en skola som jag varmt rekommenderar om du efter din utbildning på ES vill fortsätta med högre musikstudier!
Därefter inledde jag mina studier på Konstnärliga kandidatprogrammet med Inriktning Kammarmusik (musikerutbildningen) vid Musikhögskolan i Örebro. Nu går jag mitt tredje och sista år på utbildningen med piano som huvudinstrument. Jag trivs mycket bra i Örebro och där finns mycket jag inte förväntade mig när jag flyttade dit- konserter, föreställningar och ett aktivt studentliv.
3. Framtidsplaner?
Jag vill fortsätta utveckla mitt piano- och kammarmusikspel samt saxofonspel. Jag funderar på att söka till ett Konstnärligt masterprogram i musik, piano, eller kanske ytterligare ett Konstnärligt kandidatprogram, men denna gång med saxofon som huvudinstrument.
Vecka 43. 2016
Läs om veckans gäst Kajsa Bertilsson från Svanaholm, Bredaryd, som nu studerar till musiklärare i Växjö
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på gymnasiet var fantastisk. Jag träffade vänner som jag har kvar än idag, jag skapade erfarenheter och utvecklades både musikaliskt och som människa. Det var tre år fyllda av skratt, musik och god gemenskap samt en del slit och övning!
2. Vad gjorde du sen?
Jag valde efter gymnasiet att läsa till lärare inom idrott och hälsa, men upptäckte på vårkanten att jag saknade att få skapa och vara kreativ, jag saknade musiken. Då sökte jag till Linnéuniversitetets lärarutbildning med inriktning Musik. Där är jag nu inne på mitt andra år.
3. Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att få jobba som musiklärare/sångpedagog bland barn och ungdomar. Att få inspirera och motivera dem till att skapa och vara kreativa med det bästa som finns, musiken!
Vecka 42. 2016
Veckans gäst är tidigare ES-eleven och elgitarristen Anton Fransson från Gnosjö, nu boende i Värnamo.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina tre år på Estet hjälpte mig att utvecklas både som musiker och som människa. Musiklärarna i Gislaved höll verkligen en hög nivå och engagerade sig i varje elev på ett bra sätt. Dessutom träffade jag min fru på ES-programmet!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet så jobbade jag på en bilfirma samtidigt som mitt band arbetade på vårt första album. Idag studerar jag till lärare på Jönköping University och spelar fortfarande i Urban Chaos, som förra året blev framröstade i Noizegate Music Awards till årets svenska rockband.
3. Framtidsplaner?
I framtiden så hoppas jag på att få jobba vidare med bandet, att arbeta som lärare och att fortsätta med utvecklingen som musiker och som människa!
Vecka 41 2016
Veckans gäst är Veronica Franze från Smålandsstenar, nu Stockholm, verksam som scenmästare och ljudtekniker.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Min tid på Gislaveds gymnasium var utvecklande och inspirerande. Jag upplevde att det fanns utrymme att växa musikaliskt som personligt.
2. Vad gjorde du sen?
Jag tog studenten 2008. Efter gymnasietiden studerade jag Ljud- och Studioteknik i Markaryds Folkhögskola 2009. Tanken var att kunna bemästra inspelningstekniken så att jag kunde dokumentera mina egna verk.
Här lärde jag mig alla grunder och mer, som innefattar ljudteknik, på scen, live och i studio. Studerade Musikproduktion på Kulturama i Stockholm 2011. En YH utbildning som omfattar hela processen från låtidé till färdig produktion, distribution och branschkunskap. Skapade ett stort nätverk med flertalet producenter och musiker som idag är aktiva i branschen. Varit mycket aktiv i kulturbranschen de senaste fem åren i Stockholm. Arbetade som scenmästare på Stadsteatern och ansvarade för Nattvarden av Lars Norén och två andra teaterproduktioner. Var även säkerhetsansvarig scenmästare för The Knife, på turné då de framställt en anti nationalistisk musikkabaré vid namn Europa Europa. Flertalet uppdrag som teknisk konsult och s.k. hump i bland annat Globen, Friends Arena och Hovet där jag arbetat med ljud, ljus och LED, bland annat under Allsvenskan. Ljudtekniker på SR och Colosseum nattklubb och Laika, studiomusiker och mycket mer.
3. Framtidsplaner?
Tränar Muay Thai och ska i framtiden utbilda mig till massageterapeut och integrera musikterapi i sessionerna. Jag fortsätter skapa och producera min musik.
Vecka 40 2016
Veckans gäst är trummisen och världsartisten Tobias Tagesson, från Smålandsstenar, nu Stockholm och verksam i bl a USA.
Tobias från en spelning i New York.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Gymnasiet i Gislaved gav mig en bredd, då jag hade bra, öppensinniga lärare, samt möjlighet att göra en mängd olika grejer, från symfoniorkester och storband till att jag spelade mycket gitarr, både jazz och i gitarrorkester. Vi var en liten klass vilket gav bra sammanhållning, samtidigt som det kunde vara lite svårt att få till ensemblespel i klassen. Jag fick en gedigen musikteoretisk grund, vilket jag har haft väldigt stor nytta av, både för fortsatta studier men också i mitt arbetsliv.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag på 3 olika folkhögskolor. Det är den period i mitt liv då jag spelat allra mest på mitt instrument. Jag övade mycket på egen hand men det var också dagligen jam eller rep inför konserter. Att plugga på folkhögskola var helt avgörande för mig att senare kunna bli professionell musiker vad det gäller utvecklingen på mitt eget instrument.
Efter mina folkis-år gick jag musikerlinjen på Musikhögskolan i Stockholm. Där knöt jag nya kontakter och började vid sidan av studierna spela i olika sammanhang. Efter ”Ackis” så har jag fortsatt att spela på heltid med diverse artister, i Sverige och runtom i världen. Framförallt har jag turnerat med Robyn och Seinabo Sey, vilket har varit fantastiskt kul. Både att få se världen men också för att jag fått spela bra musik med artister som jag gillar.
3. Framtidsplaner?
I framtiden hoppas jag kunna fortsätta att spela på heltid men också skriva mer egen musik, vilket jag känner att jag saknat när jag turnerat och spelat andras musik. Jag vill också spela mer i studio, då allt resande som turnerande musiker är ganska slitsamt och den tid man spelar är försvinnande liten i förhållande till hur mycket man reser. Att spela i studio är också kul för att det är kreativt och att man är med och påverkar produktionen.
Vecka 39 2016
Veckans gäst är låtskrivaren och producenten Johan Åsgärde, från Stengårdshult, nu boende i Örebro och verksam i bl a Nashville, USA.
Foto från Nashville: Johan Åsgärde till vänster, amerikanske producenten i mitten, till höger Johans kollega Oliver Lundström.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Jag minns tiden på Estetprogrammet i Gislaved som en väldigt god tid. Under större delen av den tiden bodde jag i Gislaved som inackorderad. Spenderade många kvällar inne i ES programmets lokaler. Själv eller tillsammans med Krister Karlsson som vad där och hittade på hyss på kvällarna. Jag tror jag har en stor del av mitt fortsatta musicerande att tacka för den här tiden. Kanske mer än något annat väckte den nyfikenhet och längtan efter att lära sig mer. Musiken blev viktig på ett personligt plan och har varit sedan dess.
Jag har väldigt goda minnen från lärarna. Aldrig tidigare eller senare har jag upplevt att jag stått så nära mina lärare. Känner mig genuint tacksam när jag tänker på det.
2. Vad gjorde du sen?
Jag har egentligen ägnat mig åt musik sen dess på ett eller annat sätt. Arbetat som musiker inom kyrkan ett antal är. Frilansat som musiker. Utbildat mig vidare till musiklärare på Musikhögskolan i Örebro. Sedan vidareutbildat mig inom komposition och produktion.
Sedan snart 4 år har jag jobbat som låtskrivare och producent. Idag arbetar jag mest mot den amerikanska marknaden. Skriver country, pop och allt möjligt annat åt artister, band och skivbolag. Nästa vecka ska jag tex åka till ett låtskrivarläger i Johnny Cashs gamla hus utanför Nashville Tennesse.
3. Framtidsplaner?
Vara en så närvarande familjefar och make som möjligt. När man jobbar med att ständigt skriva musik hittar man inspiration i livet runt omkring sig. I smärtan, glädjen, otillräckligheten, den djupa tacksamheten, orättvisorna, tron, hoppet och kärleken finns alltid något att skriva om. Jag hoppas få förmånen att fortsätta skriva musik. Musik som förhoppningsvis betyder något för andra.
Vecka 38 2016
Veckans gäst är blivande fiolläraren Gabriella Josefsson från Gislaved.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Mina tre år på estet musik i Gislaved var superkul och väldigt utvecklande. Lärarna var engagerade vilket gjorde att jag lärde mig mycket och blev motiverad att fortsätta med musiken. Jag hade även en väldigt bra klass med en fin sammanhållning! Gymnasietiden gjorde att jag kände mig väldigt väl förberedd inför framtida musikstudier.
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet gick jag två år på Södra vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Det var två otroligt lärorika, roliga och händelserika år. Att gå på folkhögskola var ett av de bästa valen jag har gjort i mitt liv! Just nu läser jag mitt andra år på musikhögskolan i Göteborg, där jag utbildar mig till musiklärare på gymnasienivå med fiol som mitt huvudinstrument.
3. Framtidsplaner?
Jag har fyra år kvar på min utbildning. Efter det kanske jag åker ut och reser lite innan jag börjar jobba som musiklärare. Det hade även varit roligt att senare få leda en kör, då jag arrangerar en del och tycker att det är väldigt roligt med körsång!
Vecka 37 2016
Veckans gäst är folkmusikern Anna-Karin Andersson från Gislaved
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Det var tre jättehärliga år med fin gemenskap, engagerade lärare och mycket musik! Som elev kände jag mig sedd, peppad och fick inspiration både från lärare och elever.
Det var också under gymnasietiden som jag hittade folkmusikgenren som jag sysslar med idag, och det har jag flera ES-lärare att tacka för!
2. Vad gjorde du sen?
Efter gymnasiet pluggade jag folkmusik på två olika folkhögskolor, Bollnäs och Malungs folkhögskola. Jag kan verkligen rekommendera att gå folkis! Därefter hade jag lite paus med musikpluggandet och jobbade som personlig assistent, frilansmusiker och läste religionsvetenskap i Malmö. I våras tog jag examen vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg på världsmusikprogrammet och spelar idag både fiol och hardangerfela i flera olika konstellationer.
3. Framtidsplaner?
Till våren ska jag läsa pedagogik 3 terminer, sen ska jag jobba som frilansmusiker och fiollärare.
Vecka 36 2016
Veckans gäst är kompositören och pianisten Christoffer Rubensson från Värnamo, nu Berlin.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Tre guldår i mitt liv. Som dåvarande Värnamo-bo fick jag lägga ner mycket tid på att pendla, som jämte skolarbete och instrument kunde bli väldigt slitigt — men det var varje busstimme värt! Det var en fantastisk gemenskap på ES-Programmet: Både lärar-elev-relation och mellan eleverna på andra program. Man kände sig respekterad och ”pushad” under hela skolgången! Och såhär i efterhand är jag oerhört tacksam hur förberedd man blev för att möta verkligheten efter gymnasiet. Utan lärarnas ärlighet och erfarenhet hade jag inte kunnat ta de kloka beslut som jag kunnat göra efter att ha tagit studenten.
2. Vad gjorde du sen?
Jag studerade först komposition ett år på Folkhögskolan i Härnösand och sedan flyttade jag till Gotland och fortsatte på Gotlands tonsättarskola. Jämte mina studier frilansade jag som kompositör— jobbade med konst- och dansinstallationer och kommersiellt i TV-Spelsbranchen.
Sedan snart fem år tillbaka har jag bott i Berlin och har tagit en välbehövd paus från musiken. Under tiden har jag jobbat som chef och försäljare för en italiensk/tysk-skobutik. Komponerar dock av och till för mindre dansprojekt.
3. Framtidsplaner?
Från och med nästa år ska jag börja studera ekonomi på universitet här i Berlin. Ekonomi är en bit i mitt musicerande som jag känt har saknats och som jag vill titta närmare på innan jag fortsätter med musiken och konstnärsskapet.
Vecka 35 2016
Veckans gäst är sångpedagogen Frida Haglund från Gnosjö
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
TRYGG- Trygg för att jag blev sedd varje dag av både lärare och klasskompisar. Sammanhållningen och gemenskapen är verkligen något jag minns och fortfarande kan sakna ibland.
UTMANADE- Utmanande för att jag hela tiden blev puttad och peppad åt att våga ta nya steg, se saker ur andra perspektiv och göra mitt allra bästa. Det gällde alla lektioner, inte bara de ES-orienterade ämnena utan det var något som präglade hela skolan tyckte jag.
KREATIV- Kreativ för möjligheterna att skapa eget och samarbeta med många olika människor var fantastiska! ES var inspirerande kurser och lärare som gav oss verktyg för att sedan kunna och vilja musicera och skapa tillsammans.
Jag är övertygad om att den tiden har präglat mig i mitt konstnärskap idag.
2. Vad gjorde du sen?
Jag gick vidare till Liljeholmens Folkhögskola och läste två år på jazzlinjen. Efter mycket velande hit och dit (det finns ju mycet i livet som är kul!) så bestämde jag mig sedan för att söka in till musikhögskolan. Jag kom in i Örebro och gick där musiklärarutbildningen i 4,5 år samtidigt som jag jobbade deltid vid sidan av som sångpedagog och frilansade flitigt.
När studierna var avklarade flyttade jag till västkusten där jag fortfarande bor och jobbar på gymnasiet med musik och nu även svenska som andraspråk. Jag spelar på sommarhalvåret och kring jul främst i olika konstellationer och har också sångelever vid sidan av jobbet på gymnasiet.
3. Framtidsplaner?
Jag vill alltid träffa fler inspirerande musiker och konstnärer att samarbeta med runt om i landet! I de mötena kan allt hända, allt är möjligt!
Vecka 34 2016
Veckans gäst är basisten Joel Malmborg från Broaryd.
1. Hur var din tid på ES musik Gislaveds gymnasium?
Magkänslan om att musik är kul och att jag ville inte växa upp riktigt än fick mig till att söka ES musik. Där mötte jag en varm och tolerant miljö där klassens egna idéer uppmuntrades och ofta fick de också gott gehör.
2. Vad gjorde du sen?
Jag sökte mig till en folkhögskola i Bohuslän för fortsatta musikstudier. Några år senare började jag på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och där har jag studerat klassisk musik i stora drag sedan 2012.
3. Framtidsplaner?
I höst ska jag lära mig Alexanderteknik.(Det går att googla.) Vad det gäller Kontrabasen så tänker jag typ tio dagar i taget för jag vill vara flexibel. Längre fram kommer diverse provspel och viktiga saker och de är jag ju förstås noga med att förbereda.